אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פסק דין תקדימי ירחיק את היזמים מקו המים בחופי ישראל צילום: אוראל כהן

פסק דין תקדימי ירחיק את היזמים מקו המים בחופי ישראל

השופטת דנה אמנם בעתירה שנגעה למלון סאן בבת ים אך התייחסה לשיטת המדידה של מאה המטרים שבהם אסורה הבנייה לפי חוק החופים ותמ"א 13; מהפסיקה עולה כי במקרים רבים התעלמה המדינה מההוראות ומדדה את קו החוף בצורה שגויה; לגבי מלון סאן נקבע כי התוכנית תחזור לאישור המועצה הארצית

24.10.2017, 17:18 | דותן לוי

בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל את עמדת "אדם טבע ודין" וקבע שהמרחק של תוכניות בנייה בחופים, שאושרו לפני חוק החופים בשנת 2004, ייקבע לפי המדדים שנקבעו בחוק החופים, כלומר 0.75 מטר מעל פני הים.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בפסיקה תקדימית שכן במהלך הדיונים התברר כי במשך שנים אף גורם ברשויות המדינה לא קבע באופן מוסדר כיצד מודדים את המרחק של מאה מטר. בעבר היה מקובל למדוד את המרחק מהחוף לפי קו גובה 0.0 מטר, אך במקרים רבים הסתבר כי קו זה נמצא בתוך המים. כלומר - כאשר מודדים מנקודה זו, הציבור מפסיד עשרות מטרים של חוף והמדינה לא מיישמת את המדיניות אשר היא עצמה קבעה.

בשנת 2001 קבעה ועדת מומחים כי יש למדוד את קו החוף מגובה 1.5 מטר מפני הים, אך לבסוף התקבלה פשרה למדוד לפי גובה של 0.75. עם זאת, גם לאחר שגובה מדידה זה נקבע בחוק החופים המדינה התעלמה מכך ובמספר תוכניות מדדו לפי קו גובה 0.0.

לגבי מלון סאן קבעה השופטת מיכל אגמון גונן כי יש לבטל את היתר הבנייה ולהחזיר את התוכנית לאישור המועצה הארצית לתכנון ובנייה אשר בסמכותה לאשר בנייה גם מתחת לקו ה-100 מטר. "לאור האמור אני סבורה כי יש להורות על בטלות היתר הבנייה אשר תיכנס לתוקף בתוך 24 חודשים מהיום, אלא אם תתקבל החלטת המועצה הארצית לפי תמ"א 13", כתבה אגמון גונן והוסיפה: "סברתי כי במקרה זה, וכיון שמדובר בסביבה החופית, ראוי יותר להעביר את העניין לבחינה מחודשת של המועצה הארצית הרשאית לאשר בנייה גם בתחום הרצועה המוגנת של מאת המטרים מכוח תמ"א 13".

את "אדם טבע ודין" ייצגו עו"ד אסף רוזנבלום ואלי בן ארי.

עו"ד אסף רוזנבלום, ראש המחלקה המשפטית ב"אדם טבע ודין" אמר "מדובר בפסיקה תקדימית וחשובה המבקשת להבטיח כי 100 המטרים של רצועת החוף בישראל אכן תישמר לטובת הדורות הבאים ולא תוקרב לטובת אינטרסים נדל"ניים צרים"

ראש תחום תכנון ב"אדם טבע ודין", יעל דורי אמרה "בית המשפט ראה לנגד עיניו את הציבור ואת הדורות הבאים, וקיבל החלטה שמציבה רף חדש בהגנה על החופים. אזרחי ישראל יכולים לדעת שיש מי ששומר להם על החופים".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
המשך לתגובה הקודמת שלי כי יש הגבלת טקסט
רום פני הים הממוצעים צפוי לעלות לפחות עוד 50 ס"מ. ב- 2050 ולפחות 100 ס"מ ב-2100. כתבתי לפחות כי בשנתיים האחרונות יש האצה נוספת של הפשרת כיפות הקרח בקטבים ובגרינלנד וכיום האומדנים הם עליה של כ 100 ס"מ ב 2050 וכ 200 ס"מ ב 2100. כלומר החופים יוצרו ויתקרבו לקו המבנים בחוף. ואם לא די בכך התברר ב2005 כי הים התיכון מצוי במקום שני בעולם מבחינת סיכון מצונאמי. וצונאמי בחופי ישראל בים התיכון עלול להיות בגובה של כ- 10 מטר מעל פני הים ובכך כל הבנייה בקרבת החוף עלולה להיפגע ולהיהרס מפגיעת צונאמי כי התק
ס' דב רוזן  |  23.09.18
1.
הערות לגבי החוק הקיים ולגבי רומי הייחוס
כמי שהיה חבר ועדת קביעת מיקום קו הייחוס ממנו ימדד המרחק של 100 מ' אבקש לציין כי אני זה שדרש לקבוע את רום 1.50 + מעל אפס האיזון הארצי כקו קבוע ממנו יממדד המרחק של 100 מ'. בגלל ויקוחים בין נציגת משרד הסביבה ולרי ברכיה ומנהל מינהל התכנון דאז ולרי הסכימה להתפשר על רום 0.75 + ביחס לאפס האיזון הארצי. היה זה שוק סוסים ולא עניני מתוך כוונה להכליל זאת בחוק החופים אפילו בערך מופחת. אולם, מה לעדות שמפלס פני הים, בהשפעת שינוי האקלים עולמי עולה, ובינתיים כבר עלה מאז 1992 מעל 14 סמ' בחופי הארץ ויעלה עוד.
ס' דב רוזן  |  23.09.18