אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנסיך הסעודי כינס את הצמרת הכלכלית בדאבוס החדשה צילום: רויטרס

הנסיך הסעודי כינס את הצמרת הכלכלית בדאבוס החדשה

משר האוצר של ארה"ב ועד יו"ר וירג'ין, 3,500 ממובילי הכלכלה העולמית התקבצו בריאד בכנס "יוזמת עתיד ההשקעה". הסעודים ניצלו את הבמה כדי להכריז על הקמת עיר בים האדום שתחבר בין מצרים לירדן, בהשקעה של 500 מיליארד דולר

24.10.2017, 22:35 | דורון פסקין

ערב הסעודית מארחת השבוע את מה שהיא מכנה "כנס דאבוס החדש". תחת הכותרת "יוזמת עתיד ההשקעה" (FII) הגיעו היום לבירה ריאד כל המי ומי בכלכלה העולמית והאזורית, ובהם, יו"ר סופטבנק מסאיושי סון, שר האוצר של ארה"ב סטיבן מנוצ'ין, המשקיע פיטר ת'יל, מנכ"ל בלאקרוק לארי פינק, יו"ר וירג'ין ריצ'רד ברנסון ויו"ר קרן המטבע העולמית כריסטין לגארד.

קראו עוד בכלכליסט

בכנס בן השלושה ימים, המוגדר כאירוע הכלכלי החשוב של השנה, משתתפים כ־3,500 פוליטיקאים, אנשי עסקים, כלכלנים, צמרת הבנקאות של וול סטריט, משקיעים ואנשי תקשורת, הנהנים מאירוח כיד המלך במלון ריץ־קרלטון. עם החברות והארגונים הפיננסיים המיוצגים באירוע אפשר למנות את קרדיט סוויס, מאסטרקארד, סוסייטה ג'נרל, סימנס, גולדמן זאקס, טוטאל, ג'נרל אלקטריק וקבוצת רוטשילד.

הרובוטית סופיה תנאם

 

האירוע נערך בחסות המלך סלמאן, אבל לכל ברור כי הצלחתו מיוחסת לאיש החזק בממלכה, בנו של המלך, הנסיך מוחמד בן סלמאן (מב"ס) ולחזונו השאפתני לשנות את פני המשק הסעודי עד שנת 2030. במסגרת הרפורמה אמורה כלכלת סעודיה להיגמל מתלותה בנפט לטובת מגזרים מגוונים, בדגש על טכנולוגיה. לא בכדי, חלק נכבד מהכנס מוקדש לטכנולוגיות עתידיות, רובוטיקה ובינה מלאכותית. כחלק מהמאמצים לעורר תהודה עולמית צפוי גם נאום של הרובוטית סופיה על עתיד הטכנולוגיה העולמית.

הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן ויו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד, צילום: רויטרס הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן ויו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד | צילום: רויטרס הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן ויו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד, צילום: רויטרס

בנאומו בכנס הכריז מב"ס כי "הממלכה תשמיד את מפיצי הקיצוניות". עוד אמר כי סעודיה מאמצת מחדש את מעמדה כנושאת הדגל של האסלאם המתון, כפי שהיתה לפני 30 שנה.

הכנס הוא למעשה אירוע ההשקה של קרן ההשקעות הציבורית הסעודית, שאמורה לעמוד במרכז הרפורמה, והפאנל הראשון אפשר לתקשורת העולמית להתוודע למנכ"ל, יאסר אלרומיאן. הוא הצהיר כי בשלב זה תשאף הקרן לתשואה של 9%-3%, אם כי החל משנת 2025 היא תתמקד בהשקעות עם תשואה מינימלית של 8%. בינתיים, הקרן השקיעה 3.5 מיליארד דולר בחברת שיתוף הנסיעות אובר והתחייבה להשקעה של 45 מיליארד דולר בקרן טכנולוגיה בניהולה של סופטבנק היפנית. היום הודיעה כי תזרים 40-20 מיליארד דולר לקרן משותפת עם בלאקסטון, קרן ההשקעות הפרטית הגדולה בעולם, שמייסדה סטיבן שוורצמן נמנה עם אורחי הכנס.

קרן ההשקעות צפויה להפוך לקרן הריבונית הגדולה בעולם עם נכסים בשווי של למעלה מ־2 טריליון דולר. זאת, בין השאר, על ידי העברת נכסים של המדינה לבעלותה, ובראשם חברת הנפט הגדולה בעולם, אראמקו. במסגרת חזון 2030 הכריזו הסעודים על כוונתם להנפיק 5% מענקית הנפט. צעד זה התקבל בהתנגדות ציבורית גדולה שכן אראמקו נחשבת לסמל בעיני הסעודים. הרשויות העריכו את שוויה של חברת הנפט בכ־2 טריליון דולר ולכן שואפים לגייס בהנפקה 100 מיליארד דולר לפחות שיוזרמו לפרויקטים לעידוד צמיחה ותעסוקה עבור צעירי הממלכה.

מחכים להנפקת אראמקו

 

אבל, בשבועות האחרונים, התרבו דיווחים על ויכוח פנימי נוקב בצמרת הסעודית לגבי כדאיות ההנפקה. זאת, על רקע הערכות שווי נמוכות יותר לקרן שהגיעו ככל הנראה מבתי השקעה מובילים בעולם. לכך מתווספים חילוקי דעות לגבי מקום ההנפקה. עם זאת, יו"ר אראמקו, שהשתתף ב־FII, הצהיר כי היא תתבצע כמתוכנן במחצית השנייה של 2018.

הסעודים ניצלו את הכנס כדי להודיע על עוד מגה־פרויקט, הפעם בשווי 500 מיליארד דולר, שאמור לבסס את מעמדה של ריאד כמרכז עולמי עתידי. בהודעה שפורסמה בשם מב"ס נמסר כי הפרויקט, NEOM, כולל הקמת עיר לחופי ים סוף בקרבת הגבול המשותף עם מצרים ועם ירדן. על מרכזיותה תעיד העובדה, כי 70% מאוכלוסיית העולם יוכלו להגיע אליה בתוך כשמונה שעות לכל היותר, כך על פי ההודעה. בנוסף, הפרויקט, שישתרע על שטח של 26 אלף קמ"ר, ישמש שער כניסה לגשר שיוקם בין ערב הסעודית למצרים מעל ים סוף ויחבר בין יבשת אסיה לאפריקה. השלב הראשון אמור להסתיים בשנת 2025.

הסעודים טוענים כי העיר החדשה תשקף את פסגת חידושי העתיד. האנרגיה בה תופק מהרוח ומהשמש, ולא מנפט. כמו כן, כלכלתה תתמקד בתשעה מגזרים האמורים למשוך השקעות ולעודד צמיחה, ובכלל זה אנרגיה ומים, ביוטק, מזון ומדעי הטכנולוגיה והדיגיטל.

NEOM מצטרף לרשימה מתארכת של מגה־פרויקטים שעליהם הכריזו השלטונות בשנתיים האחרונות. בסעודיה, חלק מהציבור מתייחס בספקנות לסיכויי מימושם של הפרויקטים הללו וסבור שמדובר ביחסי ציבור למב"ס. עם פרסום ההודעה על התוכנית, הביעו סעודים מרמור ברשתות החברתיות, על כך שהמדינה מקצה מאות מיליארדי דולרים לפרויקטים "דמיוניים" במקום להפנות משאבים לבעיות דחופות כמו האבטלה, משבר הדיור וירידת כוח הקנייה.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

תגיות