אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניגוד עניינים במכון היין: מבצע בדיקות תקן של משקאות שמייצרים היקבים השותפים בו צילום: shutterstock

דו"ח המבקר

ניגוד עניינים במכון היין: מבצע בדיקות תקן של משקאות שמייצרים היקבים השותפים בו

על פי מבקר במדינה, המכון כמעט אינו יוזם פעולות לקידום ענף היין במישרין, אלא מתרכז בביצוע בדיקות עמידה בתקן, בלי לנסות לגייס מקורות הכנסה נוספים. כמו כן, למכון אין תכנית עבודה מסודרת המיועדת לקידום ענף היין.

25.10.2017, 16:00 | שחר אילן

מכון היין מבצע בדיקות עמידה בתקן של מוצרי היקבים הגדולים המחזיקים כחצי ממניות המכון. תרגיל משפטי שביצעו היקבים מסכל את החלטת הממשלה על פירוק המכון. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה על מספר תאגידים קטנים הכפופים למשרד הכלכלה.

מכון היין הוקם ב-1956 כדי לקדם את ענף היין ומבצע בין היתר בדיקות עמידה בתקן של יינות ומשקאות משכרים מייצור מקומי ומיבוא. המדינה מחזיקה חצי ממניות המכון והיקבים הגדולים בחצי השני. חוק התקנים קובע שהממונה על התקינה במשרד הכלכלה לא ייתן אישור למעבדה אם מתקיים חשש לניגוד עניינים. למרות זאת, המכון מבצע בדיקות תקן ומנפיק תעודות עמידה בתקן ליבואנים ויצואנים, כולל לבעלי המניות שלו.

יקב (ארכיון), צילום: בועז לביא יקב (ארכיון) | צילום: בועז לביא יקב (ארכיון), צילום: בועז לביא

המבקר קובע כי "הגורמים המוסמכים במשרד הכלכלה לא פעלו במסגרת האורגנים של מכון היין על מנת להביא לסיום מצב בלתי תקין זה ולעצור את פעילות המכון".

המבקר מציין עוד ש"שנים רבות המכון כמעט אינו יוזם פעולות לקידום ענף היין במישרין, אלא מתרכז בביצוע בדיקות עמידה בתקן, בלי לנסות לגייס מקורות הכנסה נוספים. למכון אין תכנית עבודה מסודרת המיועדת לקידום ענף היין, הוא אינו פועל לקידום תרבות היין בישראל ואינו מבצע מחקרים להשבחת היין. מכאן שהמכון אינו ממלא את המטרות שלשמן הוא הוקם, ומתוך כך הערך המוסף שהוא מביא לענף היין הוא נמוך".

בשנים 2013-2015 הפסיד המכון 2.3 מיליון שקלים. זאת, כיוון שמשרד הכלכלה עצר את בדיקות היבוא של המכון שהיו מקור ההכנסה העיקרי שלו ובהעדר מקורות הכנסה אחרים. ב-2016 התחדשות הבדיקות. משרד הכלכלה מסר שהוא תומך בביצוע בדיקות תקן במכון היין כדי לאפשר תחרות עם מעבדות מכון התקנים.

ב-2012 החליט הקבינט החברתי כלכלי לפרק את המכון. הפירוק דורש החלטת האסיפה הכללית והדירקטוריון. החלטת הממשלה סוכלה על ידי היקבים הגדולים שלא השתתפו בישיבת האסיפה. כדי למנוע פירוק החברה העבירו היקבים בשנת 2016 את מניותיהם לנאמן שתפקידו למצוא בעל מניות חדש.

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "מכון היין אינו מתוקצב יותר על ידי משרד הכלכלה. בתיאום עם רשות החברות, סוכם על מינוי נציג למימוש ההחלטה על פירוק המכון. התהליך יתנהל במהלך שנת 2018, בכפוף להנחיות המקצועיות והמשפטיות".

תגיות