אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
85% משוק גז הבישול ריכוזי, משרד האנרגיה לא מפקח כנדרש צילום: shutterstock

85% משוק גז הבישול ריכוזי, משרד האנרגיה לא מפקח כנדרש

פרק מיוחד בדו"ח המבקר נוגע לפיקוח הלקוי על גז הבישול בישראל. לפי המבקר, מספר החאפרים הפועלים בתחום הולך וגדל, הפיקוח על השחקנים בשוק לקוי, ואין תחרות על כיס הצרכן

25.10.2017, 16:00 | ליאור גוטמן

דו"ח מבקר המדינה מייחד פרק לפיקוח על גז הבישול בישראל, שאמור להיות כפוף למשרד האנרגיה. אלא שלפי המבקר יוסף שפירא, "מספר ספקי הגז הלא מורשים ("חאפרים" - ל"ג ) הולך וגדל במשך השנים ופעילותם - בעיקר בשוק המיכלים - מתרחבת ונעשית מתוחכמת יותר", כאשר "במועד סיום הביקורת היה בידי משרד האנרגיה מידע על פעילות של כ-30 ספקים לא מורשים שמחזור המכירות שלהם יחד מגיע למיליוני שקלים בשנה".

מבקר המדינה יוסף שפירא, צילום: עטא עוויסאת מבקר המדינה יוסף שפירא | צילום: עטא עוויסאת מבקר המדינה יוסף שפירא, צילום: עטא עוויסאת

למרות שהפיקוח על השחקנים בשוק לקוי, לא מתקיימת גם תחרות על כיס הצרכן. לפי שפירא, "האינדיקציות לכישלון הרפורמות במשק הגז בישול מוצאות ביטוי בריכוז של כ-85% מהשוק, זה שנים רבות, בידי חמישה ספקים בינוניים-גדולים (כאשר בשוק פועלים עשרות ספקי גז); בפערי מחיר גבוהים של כ-300% בין ספקים שונים ובין רשויות מקומיות שונות, וכן בניוד מוגבל ומצומצם של לקוחות בין הספקים".

שפירא מזכיר שבמדינה יודעים שקיימת בעיה בתחום, ולכן "בין 2014-2012 נעשתה במשרד האנרגיה עבודה ממושכת ומאומצת לצורך בחינת האפשרות ששר האוצר ושר האנרגיה יטילו פיקוח על מחיר הגפ"ם לצרכן הסופי. בעבודה זו הושקעו משאבים רבים, ואף נעשה הליך של "קדם שימוע" לספקי הגז. ההערכה הייתה שקיימת היתכנות גבוהה להטלת פיקוח. על אף המשאבים הרבים שהושקעו, לא נמצאו אסמכתאות לכך שהנהלת המשרד קיבלה החלטה בנוגע להטלת פיקוח".

עוד נצא מחסור בפיקוח באישורי הטמנה של צוברים ובהכשרת אנשים בתחום. רשות הכבאות נמצאה כמי שמערימה קשיים שלא תמיד יש להם צורך בבטיחות שוטפת.

תגובת משרד האנרגיה

"לא ברור מהיכן לקוח הנתון שמשרד האנרגיה מודע לפעילותם של כ-30 ספקים לא מורשים. יודגש, כי אין בידי משרד האנרגיה כל מידע בנוגע למספר זה. על פי הנתונים שבידי יחידת הפיקוח השוק הבלתי מורשה מורכב מספקים קטנים ומקומיים שקונים גז ממתקיני מילוי קטנים ומורשים, בנוסף לעוסקים שקונים גז ממתקן המילוי שבברטעה הפלסטינאית אשר כלפיה קיים קושי לבצע אכיפה. בשנה האחרונה נערך המשרד ביחד עם משטרת ישראל, המנהל האזרחי ופרקליטות מרכז לבחינת האפשרויות החוקיות לחסימת "זליגת הגפ"מ" מברטעה לישראל. אגף הפיקוח פתח בשנת 2016 מאות תיקי חקירה כנגד עוסקים בלתי מורשים בגז, והתביעה הגישה כ-180 כתבי אישום לבתי המשפט ברחבי הארץ שחלקם כבר הסתיימו בהרשעות וגזרי דין. מערך השיקולים בהטלת פיקוח על מחירים הינו מורכב, וקיימים גם חסרונות מובנים למהלך זה.

"הסוגייה נמצאת על סדר יומו של משרד האנרגיה אך בשל תיקוני החקיקה שנעשו במספר היבטים בתחום התחרות ומהלכים משלימים נוספים הצפויים בעת הקרובה, נכון יהיה להמתין ולבחון השפעת שינויים אלו בטרם תיבחן מחדש הטלת פיקוח על מחירים בענף. במסגרת תזכיר חוק הגפ"מ, משרד האנרגיה עתיד לרכז את כלל הסמכויות בעניין צוברי הגז בידיו, ומשכך הליקוי שעליו הצביע המבקר יבוא על פתרונו. יצוין, כי משרד האנרגיה כבר אסף את המידע מהחברות בנוגע למיקום צוברי הגז, והתחיל לבצע, באמצעות חברה חיצונית, בדיקות מדגמיות לכלל הצוברים. נושא קורס מתקיני גפ"מ נמצא בסמכותו של משרד העבודה ואילו נושא אמצעי הכיבוי נמצא תחת סמכותה של הרשות לכיבוי והצלה".

תגיות