אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"דואר ישראל לא מנהלת כראוי את נכסיה ומפסידה כספים רבים" צילום: אלעד גרשגורן

"דואר ישראל לא מנהלת כראוי את נכסיה ומפסידה כספים רבים"

מבקר המדינה מצא כי מרבית הנכסים אינם רשומים על שם החברה ואינם מוסדרים כראוי ברשם המקרקעין וברמ"י וכתוצאה מכך היא חשופה לתביעות משפטיות ויכולתה לממש ולהשביח את נכסיה נפגעת קשות

25.10.2017, 15:59 | אביב גוטר
"ניהול מושכל יותר של נכסי חברת הדואר היה תורם לשיפור תזרים המזומנים שלה נוכח העובדה שהחברה הייתה נתונה בקשיים כלכליים ובמצוקת תזרים מזומנים במשך שנים וקיבלה מהמדינה עזרה כספית בהיקף של מאות מיליון שקלים", כך מסכם מבקר המדינה יוסף שפירא את אופן הטיפול של חברת דואר ישראל בנכסיה.

על פי נתוני החברה, ב-2015 החזיקה דואר ישראל בכ-300 נכסי מקרקעין בשווי כולל של 832 מיליון שקל. מתוכם משכירה החברה 35 נכסים לגורמים חיצוניים שבאמצעותם מכניסה כ-5.5 מיליון שקל. בנוסף לאלו, דואר ישראל שוכר 143 נכסים המשמשים אותה לביצוע הפעילות השוטפת, ועלותם הסתכמה בכ-23 מיליון שקל.

במסגרת הביקורת מצא משרד המבקר כי מרבית הנכסים אינם רשומים על שמה של דואר ישראל ואינם מוסדרים כראוי ברשם המקרקעין וברשות מקרקעי ישראל.

כתוצאה מכך חשופה דואר ישראל לתביעות משפטיות, אולם חמור מכך פוגעת ביכולתה של החברה לממש ולהשביח את נכסיה מאחר שאינה יכולה לטעון לבעלות על אותם נכסים. כאמור, אותם נכסים היו יכולים להקל על המצוקה התזרימית שהייתה מצויה החברה בשנים האחרונות אולם הנהלת הדואר לא הקצתה את המשאבים הראויים לטובת העניין.

סניף דואר ישראל, צילום: אוראל כהן סניף דואר ישראל | צילום: אוראל כהן סניף דואר ישראל, צילום: אוראל כהן

בנוסף מבקר מצא כי ההתנהלות השוטפת של אותם המבנים לקויה בחסר, בלשון המעטה. על פי הממצאים עולה כי לא נעשתה עבודת מטה שבמסגרתה ביצעה דואר ישראל השוואה בין הנכסים הריקים של החברה לבין הנכסים שהיא עצמה משכירה או שוכרת, הן מבחינת המיקום הגיאוגרפי של הנכסים והן מבחינת העלויות: "העובדה שהחברה שוכרת נכסים רבים בעת שחלק מנכסיה עומדים ריקים, בלי שבוצעה השוואה מקיפה של עלויות ונבחנו אלטרנטיבות זולות יותר, מעידה כי החברה אינה פועלת ביעילות הנדרשת. אילו הייתה מתבצעת בחינה מעין זו, היה אפשר להציג את ממצאיה לגורמים הרלוונטיים בחברה ואף להביא לחיסכון פוטנציאלי ניכר בעלויות, ובכלל זה בארנונה. חשוב כי החברה תיישם את התכנית לפינוי שטחים בפועל בלא דיחוי ותוודא כי נכסיה מנוצלים באופן המיטבי וביעילות".

עוד מוצא המבקר כי דואר ישראל לא ביצעה בדיקות כלכליות לבחינת כדאיות פרויקטים או הסתמכה על בדיקות כלכליות ישנות שאינן מעודכנות. באחד המקרים, הנוגע למבנה קרית הלאום בראשון לציון שהוקם בעלות של כ-830 אלף שקל ונסגר לאחר 3 שנים בעקבות חוסר כדאיות כלכלית, ציין מבקר המדינה: "לו החברה הייתה מיישמת את האמור בנהליה והייתה מבצעת בדיקה כלכלית מעודכנת קודם כניסתה לסניף, יתכן שהיה נמנע בזבוז ממון רב על שיפוץ הנכס, שזמן קצר לאחר מכן היא אף נטשה אותו".

תגובת דואר ישראל: ״בשנתיים האחרונות ביצעה חברת דואר ישראל קפיצת מדרגה משמעותית בהתנהלותה העסקית ובשיפור השירות ללקוחות. נציין כי הדוח מתייחס לשנים קודמות, בהן החברה הייתה במשבר כלכלי עמוק על סף חדלות פירעון, כאשר בשנתיים האחרונות מיישמת החברה רפורמה מקיפה, בין היתר בתחום הנדל"ן, במסגרתה תוקנו מרבית הליקויים. במסגרת תוכנית רב שנתית לטיפול בנדל״ן , ננקטו שורת צעדים למיפוי, רישום והשבחת נכסי החברה. כיום 76% מנכסי החברה רשומים או נמצאים בתהליך רישום, והשאר נמצא בתהליכי בירור מול הרשויות המקומיות ומול המינהל. בנוסף, בשנה האחרונה גויס מנהל נדל״ן עתיר ניסיון, ובוצעה התקשרות עם כמה משרדי עו"ד לרישום הנכסים ומשרדי אדריכלים לשינוי יעוד התב"ע, לצורך השבחת הנכסים לפני מכירתם. יצוין כי בימים אלה אנו נמצאים בתהליך מכירה והשכרה של נכסים בעלי פוטנציאל כלכלי של עשרות מיליוני שקלים״.

תגיות