אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על מתקן המיחזור בראשון: GES מאשימה את ורידיס במונופול צילום: ישראל הדרי

בלעדי לכלכליסט

הקרב על מתקן המיחזור בראשון: GES מאשימה את ורידיס במונופול

מנכ"ל GES הזהיר כי זכיית המתחרה במכרז ל־25 שנה תיצור כשל שוק. רשות ההגבלים סרבה לפסול את ורידיס

26.10.2017, 06:53 | גולן חזני

הסלמה בתחרות על הקמת המתקן לטיפול באשפה במערב ראשל"צ: זוהר פולובין, מנכ״ל חברת GES המתמודדת במכרז, האשים את המתחרה ורידיס (לשעבר ואוליה) בשליטה מונופוליסטית בשוק האשפה בישראל. לדבריו, בחירה בוורידיס תיצור כשל שוק שיגביר את יוקר המחיה. בראשית השנה סרבה רשות ההגבלים לפסול את ורידיס מהשתתפות במכרז.

קראו עוד בכלכליסט

מנכ"ל GES זוהר פולובין, צילום: ישראל הדרי מנכ"ל GES זוהר פולובין | צילום: ישראל הדרי מנכ"ל GES זוהר פולובין, צילום: ישראל הדרי

מתקן המיחזור במתחם שפד"ן בראשל"צ הוא ממיזמי התשתית הגדולים שמקודמים כעת בישראל, ועלותו מוערכת ב־700 מיליון שקל. המתקן אמור לקלוט אשפה ולייצר חשמל תוך הפקת קומפוסט לחקלאות ומיחזור פלסטיק וברזל. במכרז על הקמת המתקן מתמודדות שתי קבוצות: IRP, המורכבת מהחברות ורידיס ותה"ל, ו־Zero Waste, המורכבת משיכון ובינוי ומ־GES. לפני כחודש הגישו שתי הקבוצות את הצעותיהן למשרד האוצר, ובאגף החשכ"ל דנים בהן בימים אלה.

החברה שתיבחר תוכל להפעיל את המתקן במשך 25 שנה, שאחריהן יימסר המתקן למדינה, וצפויה להכנסות של 115–120 מיליון שקל בשנה. המדינה תספק לזוכה רשת ביטחון שתבטיח כי הכנסותיה יגיעו לסכום מצטבר של 150 מיליון שקל בשנה.

"כשלים בלתי הפיכים"

הסערה בשוק האשפה פרצה בתחילת השנה כשורידיס הצליחה לקבל את אישור הממונה על ההגבלים העסקיים מיכל הלפרין להשתתף במכרז למרות מרכזיותה בשוק הפסולת בארץ. ורידיס עוסקת באיסוף והובלת פסולת, בקליטה ומיון, במיחזור, בהטמנה ובייצור אנרגיה. שיכון ובינוי ו־GES נאבקו למנוע את השתתפות ורידיס במכרז, אך הלפרין דחתה את הדרישה לאחר שוורידיס הפחיתה את רמת הריכוזיות בצירוף תה"ל מקבוצת קרדן.

פולובין תקף את החלטתה של הלפרין: "על המדינה לעודד גופים נוספים להיכנס לתחום הטיפול באשפה, כי ללא עידוד תחרות בענף צפויות עלויות הטיפול בפסולת להתייקר משמעותית כבר בעתיד הנראה לעין. מי שחושב שיוקר המחייה בישראל לא צפוי להיות מושפע מהיעדר תחרות בענף הטיפול בפסולת טועה בגדול, ועלול להיווכח בטעותו כאשר כשלי השוק יהיו ברורים ובלתי הפיכים".

"הטענות אינטרסנטיות"

ורידיס מסרה בתגובה כי ועדת המכרזים והממונה על ההגבלים העסקיים כבר קבעו חד משמעית כי אין כל מניעה להשתתפותה במכרז. "לא נותר אלא להצטער על כך שגורמים אינטרסנטיים מעלים טענות משוללות כל יסוד שהן בבחינת הטעיית הציבור".

מדוברות האוצר נמסר: "ועדת המכרזים המשותפת למשרד האוצר ולמשרד להגנת הסביבה, אשר מנהלת את המכרז להקמת והפעלת מתקן הטיפול בפסולת באיזור גוש דן, פעלה לאורך תקופת המכרז בתיאום עם רשות ההגבלים העסקיים. לאחר בחינה מעמיקה של הגופים המשתתפים במכרז קבעה הרשות כי כלל המציעים רשאים לגשת לשלב המכרז העיקרי. בחלק מן המקרים ובהתאם לצורך השיתה הרשות מגבלות על מתמודדים כתנאי להגשת הצעה במכרז".

מתקן הטיפול בפסולת צפוי להביא להפחתה ניכרת בהיקף הטמנת הפסולת בישראל, בזיהום האוויר והקרקע ובפליטת גזי חממה. ועדת המכרזים צפויה לבחור את הזוכה במכרז במהלך החודשים הקרובים.

תגיות