אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אייפקס נגד קלירמרק: מנהלת מגעים לרכישת השליטה בהום סנטר צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

אייפקס נגד קלירמרק: מנהלת מגעים לרכישת השליטה בהום סנטר

קרן אייפקס במגעים עם הבנקים לרכישת חוב של 210 מיליון שקל של הום סנטר, ומוכנה לשלם יותר מקלירמרק. אך מנכ"ל הום סנטר נוטה לכיוון קלירמרק, שהציעה להשאיר אותו בתפקידו

31.10.2017, 06:55 | גולן חזני

קרן אייפקס נכנסת לקרב מול קלירמרק על רכישת השליטה בהום סנטר. ל"כלכליסט" נודע כי אייפקס מנהלת מגעים ראשוניים לרכישת החוב הבנקאי של הפועלים, דיסקונט ומרכנתיל בהום סנטר, בסכום של 210 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

אייפקס מוכנה כנראה לשלם מחיר גבוה יותר מזה שעליו סיכמה קלירמרק עם בנק הפועלים לרכישת חלקו בחוב. כפי שנחשף ב"כלכליסט", קלירמרק סיכמה עם בנק הפועלים לרכוש את החוב בתספורת של 40%, אבל דיסקונט התנגד וטען שיוכל להשיג שווי גבוה יותר. העמדה של דיסקונט יצרה מתח בינו לבין הפועלים, שכן דיסקונט עצר בפועל את העסקה.

ביום חמישי האחרון נפגשו שי הבא, הסגן של מנכ"לית אייפקס ישראל זהבית כהן, ואייל פישמן, מנכ"ל הום סנטר, בבית קפה הומה בשדרות רוטשילד בתל אביב כדי לדון בכניסתה של אייפקס לתהליך. עם זאת, מקורבים למשא ומתן טוענים כי לפישמן, שהוביל את ההתאוששות היחסית של הרשת בשנתיים האחרונות, יש נטייה לכיוון קלירמרק, שככל הנראה מתכוונת לאפשר לו להמשיך לנהל את החברה.

חששות שהחובות יישארו ללא רוכשים

הום סנטר, שחובותיה עומדים על 400 מיליון שקל, הועמדה למכירה עם שאר נכסיו של איש העסקים אליעזר פישמן כשהוכרז כפושט רגל. כדי לממש את הנכס, הבנקים מבקשים למכור את חלקם בחובה של הום סנטר. הום סנטר חייבת להפועלים 100 מיליון שקל, לדיסקונט 60 מיליון שקל ולמרכנתיל 50 מיליון שקל. בנוסף על כך, לרשת יש חוב של 60 מיליון שקל למחזיקי האג”ח שלה, 40 מיליון שקל לבנק העולמי ו־90 מיליון שקל לספקים וחברות אחרות מקבוצת פישמן, כמו פישמן רשתות, שהעמידו הלוואות לרשת בעתות מצוקה.

זהבית כהן מנכ"לית אייפקס, צילום: אוראל כהן זהבית כהן מנכ"לית אייפקס | צילום: אוראל כהן זהבית כהן מנכ"לית אייפקס, צילום: אוראל כהן

קלירמרק, שמנוהלת על ידי רז כפרי ואילן לבנון ומתמקדת בהשקעה בחברות שנקלעו לקשיים ובהשבחתן, הגיעה להסכמות עם בנק הפועלים שלפיהן היא תרכוש הקרן את הום סנטר באמצעות רכישת החובות לבנקים בדיסקאונט של 60%, כלומר ב־84 מיליון שקל. אך בנק דיסקונט התנגד וטען כי הום סנטר שווה יותר. דיסקונט קפיטל, זרוע הבנקאות להשקעות של הבנק, הציעה לשחקנים שונים בשוק — ובהם משפחת זלקינד וקרנות כמו אייפקס וסקיי — לרכוש את החוב הבנקאי בתספורת של 40% בלבד, כלומר לאפשר לבנקים לקבל 126 מיליון שקל.

הקרב על הבית הקרב על הבית הקרב על הבית

אייפקס מוכנה לשלם יותר מקלירמרק, אך לא ברור אם מדובר ב־126 מיליון שקל. שתי הקרנות התמודדו גם על רכישת רשת גלובוס מקס, ושם הציעה אייפקס 143 מיליון שקל וקלירמרק 120 מיליון שקל (ראו מסגרת). בהפועלים חוששים שהניסיונות של דיסקונט יגרמו לקלירמרק לסגת מהעסקה, והבנקים יישארו ללא רוכש לחוב. עם זאת, נראה כי קיים גורם נוסף שמגלה עניין ברכישה. בנק מרכנתיל, שהוא בבעלות דיסקונט, נוטה לעמדת הפועלים.

הרוכשת תידרש להסדר עם מחזיקי האג"ח

הרוכשת תידרש בכל מקרה להסדר עם בעלי החוב האחרים — מחזיקי האג"ח, ובראשם חברות הביטוח מגדל וכלל, שגם משקיעות בקלירמרק. נראה כי אם אייפקס תציע מחיר גבוה יותר לדיסקונט, יצטרף הפועלים לעסקה וימכור גם את חלקו.

הפועלים מחזיק בשעבוד על 89% ממניות הום סנטר בעקבות הלוואה של 1.5 מיליארד שקל שנטל ממנו פישמן באמצעות חברת נכסי פישמן. 11% נוספים מוחזקים על ידי פישמן רשתות, שבבעלות ילדיו של פישמן. המניות מוגדרות מניות בכורה והבעלות עליהן מזכה את בעליהן ב־60% מהתמורה שמתקבלת ממכירת הרשת.

מניות אלה עומדות במרכזו של מאבק בין ילדיו של פישמן לנאמן שמונה לנכסיו בעת שהוכרז פושט רגל ביוני האחרון, יוסי בנקל. בנקל טוען כי המניות שייכות לקופת הכינוס, ולא לילדיו של פישמן, משום שלטענתו הן הוברחו על ידי פישמן לבני משפחתו. הרשת מכניסה כיום 860 מיליון שקל בשנה, אבל עדיין הפסדית.

תגיות