אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עורכי דין: תיקון בחוק לאיסור הלבנת הון מסכן אותנו צילום: עמית שעל

עורכי דין: תיקון בחוק לאיסור הלבנת הון מסכן אותנו

נציגי עורכי הדין טענו בוועדת חוקה: התיקון שמוצע לחוק איסור הלבנת הון כופה עלינו רגולציה מחמירה וחושף אותנו לסיכונים ולסנקציות

01.11.2017, 08:14 | משה גורלי

"צריך עיניים של ינשוף כדי לזהות את העזים האלה", מתלוננת עו"ד יעל גרוסמן על גזירה חדשה שתוטל על עורכי הדין. גרוסמן מייצגת את לשכת עורכי הדין בדיוני ועדת חוקה חוק ומשפט על תיקונים לחוק איסור הלבנת הון, שהחלו אתמול (ג').

קראו עוד בכלכליסט

הדיון ב"עז החדשה", שלפי גרוסמן תהדק עוד יותר את החבל סביב עורכי הדין ורואי החשבון יתקיים בקרוב: חוק איסור הלבנת הון מתחיל לקרום עור גידים ובעיקר ציפורניים בדמות רגולטור חדש - הממונה על נותני שירות עסקי במשרד המשפטים.

עו"ד יעל גרוסמן. מכתיבים לעורכי הדין איך לבצע את עבודתם עם רגולציה , צילום: עמית שעל עו"ד יעל גרוסמן. מכתיבים לעורכי הדין איך לבצע את עבודתם עם רגולציה | צילום: עמית שעל עו"ד יעל גרוסמן. מכתיבים לעורכי הדין איך לבצע את עבודתם עם רגולציה , צילום: עמית שעל

הממונה החדשה, עו"ד עדי קומרינר־פלד, שטחה ביולי האחרון ב"כלכליסט" את עיקרי משנתה שמזהה בעורכי הדין ורואי החשבון כלים זמינים ונפוצים להלבנת הון "בשתי דרכים מרכזיות: רכישת מקרקעין ונדל"ן או הקמת ישויות משפטיות כחברות או נאמנויות שנועדו להסתיר את הנהנים האמיתיים מהכסף".

בהצעת החוק מזהה גרוסמן ניסיון משמעותי להרחיב את סמכויותיה ואחיזתה של הממונה על מפוקחיה. במיוחד בתיקון קטן שיאפשר הטלת סנקציות בלתי נגמרות על עורכי דין ורואי חשבון, שכרגע, לפי גרוסמן, אינם מודעים לכך. מדובר בסעיף שמסמיך את הממונה להוציא הוראות מחייבות לאכוף דרישות רגולטוריות על עורכי הדין.

הממונה עדי קומרינר־פלד. עורכי דין הם כלים נפוצים להלבנת הון, צילום: עמית שאבי הממונה עדי קומרינר־פלד. עורכי דין הם כלים נפוצים להלבנת הון | צילום: עמית שאבי הממונה עדי קומרינר־פלד. עורכי דין הם כלים נפוצים להלבנת הון, צילום: עמית שאבי

הממונה תחליט בעצמה

"אם עד היום עורכי דיון ורואי חשבון היו מחויבים למלא טופס בלבד על כל לקוח, לאחר אישור הצעת החוק, תוכל הממונה להחליט בעצמה על תקנות נוספות רבות שיכפו על עורכי הדין ורואי החשבון את אופן הדיווח. מי שיפרו את ההוראות יוטלו עליו עיצומים כבדים. וכל זאת, באופן חד צדדי, ללא שיתוף המפוקחים, מבלי להעביר לאישור גורם אחר כלשהו וללא כל מנגנון בקרה", אומרת גרוסמן.

כיום החוק מטיל על נותני שירות עסקי, כמו עורכי דין ורואי חשבון, חובות זיהוי לקוח והערכת סיכון הצפוי ממנו. כשעורכי הדין הרימו קול והתקוממו נגד הפיכתם ל"מלשינים" הם הצליחו לרכך מעט את המכה, אבל כן כפו עליהם לזהות לקוחות וסיכונים עבור הרשויות.

כעת, טוענת גרוסמן, מתכוונת הממונה להתערב ולהכתיב לעורכי הדין כיצד לקיים את המשימות האלה, ממש כמו שהמפקח על הבנקים מכתיב לבנקים, וכמו שרשות ניירות ערך מכתיבה לחברות ציבוריות. "ההבדל הוא שכאן מדובר בבעלי מקצוע חופשי שבאופן חסר תקדים מכתיבים להם איך לבצע את עבודתם באמצעות רגולציה שיכולה להיות מחמירה ביותר ושעלולה לחשוף אותם לסנקציות למקרה שיסטו ממנה", אומרת גרוסמן.

פירוש מחמיר

נכון להיום מאפשר אתר הממונה למפוקחים לפנות בשאלות מעשיות כיצד לבצע את מטלות החוק. סוג של פרה־רולינג. "ברגע שלממונה תהיה סמכות לקבוע, היא תוכל לקבוע פירוש מחמיר על דרך פעילות עורכי הדין. אי אפשר יהיה להתווכח. ההוראות יהפכו מחייבות", מסכמת גרוסמן.

תגיות