אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה מזה עשור: הבנק המרכזי של אנגליה העלה את הריבית צילום: רויטרס

לראשונה מזה עשור: הבנק המרכזי של אנגליה העלה את הריבית

הוועדה המוניטרית של הבנק המרכזי, המונה 9 חברים, החליטה ברוב של 7 מול 2 על העלאת הריבית מ-0.25% ל-0.5%; הליש"ט מגיבה בירידה של 1% מול הדולר

02.11.2017, 14:27 | אמיר רוזנבאום

לראשונה מזה עשור: הבנק המרכזי של אנגליה (BOE), בראשות מארק קרני, העלה היום (ה') את הריבית במשק. בהודעה שהתלוותה להחלטה כתב הבנק כי הוא צופה עוד העלאות ריבית בשנים הקרובות אך הדגיש כי הן יהיו בצורה הדרגתית ובמידה מוגבלת. הליש"ט מגיבה בירידה של 1% מול הדולר וצמד המטבעות נסחר תמורת 1.3 דולר לליש"ט.

קראו עוד בכלכליסט

הוועדה המוניטרית של הבנק המרכזי, המונה 9 חברים, החליטה ברוב של 7 מול 2 על העלאת הריבית מ-0.25% ל-0.5%. כמו כן, הבנק המרכזי הותיר ללא שינוי את היקף תוכנית רכישת הנכסים שלו, על 435 מיליארד ליש"ט (574 מיליארד דולר), והותיר את קצב רכישת אג"ח על 10 מיליארד ליש"ט בחודש.

מארק קארני נגיד הבנק המרכזי של אנגליה, צילום: בלומברג מארק קארני נגיד הבנק המרכזי של אנגליה | צילום: בלומברג מארק קארני נגיד הבנק המרכזי של אנגליה, צילום: בלומברג

על פי ליין לינדזי מגולדמן זאקס, גורמים חיצוניים ולאו דווקא פנימיים תמכו בכלכלת בריטניה מאז היוודע החלטת הברקזיט, כאשר הצמיחה הגלובלית - והאירופית במיוחד - חיזקו את הסנטימנט בשווקים.

עתה, כאשר השפעתם של הגורמים הללו מתחילה לדעוך, בגולדמן זאקס סבורים כי היחלשות ההשקעות העסקיות וירידה בממדי ההגירה לבריטניה עשויים להשפיע על היקפי הצמיחה ועל תחזית האינפלציה, זאת בהינתן שלא תירשם היחלשות מחודשת בליש"ט. התחזיות עשויות להשתפר אם יירשמו התפתחויות במו"מ על תנאי הברקזיט.

"העלאת הריבית בבריטניה היא תוצאה ישירה של 2 גורמים: ניסיון לשמור על אמון הבנק המרכזי, וניסיון להחזיר את האינפלציה ליעד הבנק המרכזי", אומר רוברט כרמלי מבית ההשקעות פעילים.

לדבריו, נגיד הבנק שמאז כניסתו לתפקיד לפני 4 שנים "הכין" את השוק להעלאת ריבית נאלץ להוריד אותה לפני יותר משנה לנוכח משאל העם שקרא ליציאתה של בריטניה מהאיחוד. "מהלך של העלאת ריבית אמור להשיב מעט מהאמון שאבד לו", הוסיף כרמלי. הסיבה השנייה, לדבריו, נעוצה בשיעור האינפלציה שניצב על 3% - אחוז שלם מעל היעד של הבנק המרכזי. "חשוב להדגיש שחלק משמעותי מעליית המחירים נעוצה בהיחלשות הליש"ט ולא בשל גידול משמעותי בביקושים ושדווקא התחזקות המטבע הבריט בשנה האחרונה אמורה להחזיר את המשק ליעד האינפלציה", אמר כרמלי. 

העלאת הריבית מתבצעת על רקע עליות מחירים חדות במחירי הדיור בבריטניה, מה שמעלה חשש מפני ההשפעות האפשריות על שוק הנדל"ן. עם זאת, למרות שכשליש מבעלי הבתים בבריטניה מחזיקים במשכנתא, רובן נלקחו בריבית קבועה.

הבנק המרכזי הדגיש עתה בדו"ח הריבית כי משפחות רבות נטלו סוגים כאלה של משכנתאות בשנים האחרונות – וכי כמעט 60% מהמשכנתאות על הבתים הן בריבית קבועה. כן ציין הבנק כי הריביות המשולמות על הלוואות אישיות וכרטיסי אשראי הן קבועות, על פי רוב.

הבנק צופה כי כלכלת בריטניה תמשיך להתרחב בקצב יציב במהלך השנים הבאות. עם זאת, הוא מזהיר כי הפריון - מדד מפתח לרמת החיים בממלכה, "כמעט ולא גדל" במהלך העשור החולף, וכי עתה אין כל סיכוי שיגדל באותו קצב כמו בעבר.

אם תחזית זו נכונה, פירוש הדבר צמיחה איטית יותר ועליות חלשות יותר בשכר, שיהפכו לנורמה החדשה עבור הכלכלה הבריטית. הבנק צופה כי כלכלת בריטניה תצמח בקצב של 1.6% ב-2017 וב-2018, עם עלייה קלה ל-1.7% בתחילת העשור הבא.

ההודעה על העלאת הריבית הביאה לצניחה בליש"ט, אשר ממילא נתונה לירידות חדות מאז הודעת הברקזיט. הצרכנים הבריטיים הרגישו את השחיקה בהכנסתם בשנה החולפת, זאת על רקע העלייה במחירי המזון והשירותים במקביל להיחלשות המטבע.

הבנק המרכזי צופה כי ההכנסה הריאלית תמשיך לצנוח השנה, אף כי שכר ממוצע עבור מקבלי שכר שבועי צפוי לצמוח בקצב מהיר מעט יותר מאשר העריך הבנק ברבעון הקודם. על פי התחזית של הבנק המרכזי, האינפלציה תטפס ל-3.2% באוקטובר לפני שתרד בהדרגה לכיוון היעד של 2% שהציב הבנק.

במקביל צפויות גם חדשות טובות עבור הכלכלה הבריטית, זאת על רקע התאוששות צפויה בשוק התעסוקה. על פי הערכות הבנק המרכזי, שיעור האבטלה צפוי להמשיך ולרדת משפל של 40 שנה כיום - 4.3% - לכ-4.2% עד לסוף השנה.

התאוששות משמעותית בצמיחת הכלכלה הגלובלית צפויה, על פי הבנק, לתמוך בייצוא הבריטי ובהשקעות עסקיות, זאת חרף אי הוודאות בשל הברקזיט. ההשקעות יצמחו על פי תחזיות בשיעור של 2.5% השנה, יותר מפי שניים ביחס להערכות קודמות שעמדו על 1%.

תגיות