אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפועלים שם סוף לשיטות השיווק הפסולות של קרנות הנאמנות צילום: אוראל כהן, עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

הפועלים שם סוף לשיטות השיווק הפסולות של קרנות הנאמנות

הבנק רוצה לשים סוף לטכניקות הבעייתיות שנועדו לקדם את קרנות הנאמנות במערכות הדירוג של הבנקים, שפוגעות בלקוחות. האמצעי: הבנק יטמיע לראשונה שאלון איכותני שיחשוף את מנהלי הקרנות והם ישלמו על השיטות שלהם - בדירוג

05.11.2017, 07:02 | רחלי בינדמן

הפועלים נכנס בכוח בתעשיית קרנות הנאמנות ומתכנן לקנוס חברות קרנות שכדי לעודד גיוסים, מפעילות טריקים שמטעים לקוחות.

בשנים האחרונות חוזרת תופעה בתעשיית קרנות הנאמנות: לקוח מגיע ליועץ בבנק, שממליץ לו על קרן שהציגה ביצועים מעולים בשנה או בשנתיים האחרונות. הלקוח מצפה לשחזר את הצלחת העבר, אך מהר מאוד מתבדה ומתאכזב לגלות כי הקרן המצטיינת שבחר מציגה ביצועים בינוניים במקרה הטוב, או מדשדשת במקרה הרע. הסיבות: מנהלי קרנות שנוקטים שינויים תכופים במדיניות ההשקעות, מיזוגי קרנות, סגירת קרנות, ובמיוחד ריבוי קרנות דומות באותה קטגוריה, מהרעות החולות של התעשייה. הטכניקות הללו נפוצות בענף, והן נועדו לטשטש ביצועים חלשים.  

ל"כלכליסט" נודע כי הפועלים פיתח מודל דירוג איכותני, שיוטמע במערכת הדירוג הקיימת ובאופן תקדימי יקנוס מנהלים וקרנות שנקטו שיטות לקויות. כך יימנע קידום הקרנות הללו במעלה מערכת הדירוג של הבנק, וליועץ תיוותר היכולת לזהות מנהלי השקעות טובים לאורך זמן.

עד כה התבססו מערכות הדירוג בכל הבנקים על מדדים כמותיים בלבד. הן דירגו את הקרנות לפי תשואת עבר בטווח של שנה ושלוש שנים, בשקלול רמת הסיכון של מנהל הקרן (סטיית התקן) ודמי הניהול שגובה הקרן. כעת לראשונה יידרשו מנהלי הקרנות למלא שאלון איכותי, שייכנס לעומקן של השיטות הקלוקלות לגיוס לקוחות.

שינויים סמנטיים בלבד

רבות נכתב על השיטות של בתי ההשקעות לגייס כספים לקרנות הנאמנות שבניהולם בצל התחרות העזה, אך תרופה עדיין אין. מנהלי קרנות לא מעטים מנסים לעקוף את מערכות הדירוג של הבנקים כדי להתברג בראשן. אחת השיטות המרגיזות ביותר היא פתיחת שורה של קרנות נאמנות באותה קטגוריה. למשל, בקרנות 90/10 ניתן להחזיק 90% אג"ח ועד 10% מניות. לא מעט קרנות כאלה מציגות מדיניות השקעות דומה באופן מחשיד, עם הבדלים סמנטיים שמתרצים את פתיחת הקרן החדשה, למשל: קרן 90/10 "רגילה" וקרן 90/10 עם מח"מ של עד 3 שנים, שלכאורה אמורה להיות עדיפה ללקוח שמעריך כי הריבית תעלה.

לקרנות יש שיטה קבועה: מנהל הקרן פותח כמה קרנות באותה קטגוריה ונותן לכמה מנהלים לנהל אותן כראות עיניהם, כדי להגדיל את הסיכויים שאחת מהן תבריק. בחודשים הראשונים פועלות הקרנות על אש קטנה, עם סכומי כסף קטנים, בעיקר של אנשים הקשורים לבית ההשקעות, באופן שמאפשר להן להיות זריזות ויעילות. כשאחת הקרנות מציגה ביצועים טובים, בית ההשקעות משווק אותה באגרסיביות ליועצים בבנקים, שממהרים לצרף אליה לקוחות כדי לרכוב על הגל. הבעיה היא שאחרי שהקרן כבר צברה מסת נכסים, לרוב הביצועים שלה חוזרים להיות בינוניים במקרה הטוב, ומנהלי חברת הקרנות כבר עברו לתכנון הבוננזה הבאה. הלקוח שציפה לתשואת העבר מתבדה, ורק מי שהצטרף בתחילת הדרך גורף את התשואה.

ריבוי הקרנות בעייתי גם עבור היועצים בבנקים. אלה מציעים ללקוח קרן כלשהי על פי מערכת הדירוג, אולם בגלל השיטה הקרן עלולה לאכזב.

פגיעה בדירוג הפועלים

 

מערך הייעוץ של הפועלים, שבראשו עומד אמיר בכר, צפוי להודיע היום למנהלי הקרנות כי מעתה יהיה עליהם למלא שאלון דירוג איכותני. זה יכלול פירוט על מספר הקטגוריות שבהן מנהל קרן אמון על ניהול קרן אחת בלבד, שתי קרנות, שלוש קרנות וכן הלאה; ככל שמספר הקרנות בקטגוריה יגדל ויעיד על דפוס ריבוי הקרנות, ייפגע הדירוג של מנהל הקרן. הפגיעה תשתקף בדירוג של כל הקרנות שלו שיופיעו במערך של הבנק. ככל הידוע, הבנק לא יסתפק בשאלון אלא ייפגש עם מנהלי הקרנות ויאסוף מידע להשלמת התמונה.

המהלך של הפועלים, המנוהל על ידי אריק פינטו, צפוי לטלטל את הענף, גם אם בנקים אחרים לא ילכו בעקבותיו. מנהלי הקרנות לא יכולים להרשות לעצמם להיפגע בדירוג של הפועלים, אחד משני הבנקים הגדולים בישראל. לכן לא יהיה להם מנוס מלחדול מריבוי הקרנות הדומות, או לכל הפחות למתן את התופעה.

הרשות בניגוד עניינים

היום כלי השיווק המרכזי של מנהלי הקרנות לצרכן הסופי הוא היועץ בבנק. היועץ מתבסס כמעט לחלוטין על מערכת הדירוג וממליץ לרוב על אחת משלוש הקרנות שבראש הדירוג.

רשות ני"ע הצליחה למגר לא מעט תעלולים של מנהלי הקרנות בשנים האחרונות למחיקת היסטוריית ביצועים כושלת. כך, למשל, נאסר לבצע שינויי מדיניות תכופים או שינוי מהותי במדיניות ההשקעות. זאת כדי למנוע מצבים שהלקוח ייכנס לקרן סולידית וימצא את עצמו בבלי דעת, אחרי כמה חודשים, בקרן מסוכנת. שינוי מדיניות היה שיטה שגורה למחוק עבר תשואות לא מרשים. בהמשך אסרה הרשות להעלות דמי ניהול בקרנות אלא אחת לשנה, בינואר.

אלא שבסוגיית ריבוי הקרנות הדומות נמנעו ברשות מלגעת. באחרונה התבטא יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר נגד ריבוי הקרנות הדומות, אך ציין כי בשלב זה אין בכוונת הרשות להתערב. הסיבה לכך טמונה בניגוד העניינים שהרשות מצויה בה כגוף שמפקח על הבורסה ומעוניין להגדיל את מחזורי המסחר. ריבוי קרנות מייצר יותר קניות ומכירות של ניירות ערך — וזה דווקא חיובי מבחינת הבורסה.

תגיות