אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היום שבו תשובה התחיל לחשוש מכריש ותנין צילום: משה בנימין

היום שבו תשובה התחיל לחשוש מכריש ותנין

הודעת אנרג'יאן היוונית כי מאגרי כריש ותנין עשויים להכיל כפול גז מהערכות קודמות היכתה בהלם את קבוצת דלק. באמצעות היצע גז חדש וזול, ביכולתה של אנרג'יאן לגזול מבעלת השליטה במאגר לווייתן הרבה לקוחות מקומיים

05.11.2017, 07:04 | ליאור גוטמן

ביום חמישי האחרון הדהימה חברת אנרג'יאן היוונית את שוק האנרגיה המקומי בהכרזתה שמלאי הגז במאגרי כריש ותנין עשוי להיות כפול מכפי שסברו עד כה: פוטנציאל הפקה של 136 מיליארד מ"ק גז טבעי לעומת התחזית המקורית של 55 עד 68 מיליארד מ"ק.

קראו עוד בכלכליסט

עדות מובהקת לחשש ולמבוכה שעוררה הכרזת אנרג'יאן בקבוצת דלק, המחזיקה ב־22% ממאגר תמר וב־45% ממאגר לווייתן, קיבלנו תוך זמן קצר בדמות הבליץ התקשורתי של דלק: זה התחיל בהסברים שהמעיטו בחשיבות ההודעה, והסתיים ‑ בינתיים ‑ בפרסום בערוץ 10 שלפיו אחד מחברי הדירקטוריון של החברה־האם של אנרג'יאן הוא אזרח כווית, מדינה שישראל לא מקיימת עמה יחסים דיפלומטיים ומסחריים. מעבר לשאלה כיצד מכרה דלק את כריש ותנין בלי לבדוק עד הסוף את זהות הקונים, עיתוי הפרסום, שנה לאחר שאנרג'יאן רכשה את כריש ותנין, מלמד על גודל התסכול אצל יצחק תשובה ואנשיו.

לפני שנדון במשמעות ההכרזה עבור קבוצת דלק, נזכיר במה נעוץ היתרון הבולט של כריש ותנין. הגז מהמאגרים האלה נמכר ללקוחות בישראל במחיר נמוך משמעותית ממחיר הגז מתמר. בשנה האחרונה חתמה אנרג'יאן על שורת הסכמים ומזכרי הבנות למכירת גז טבעי, בעיקר עם תחנות כוח פרטיות, כאשר הקלף החזק שלה היה מחיר שנע בין 4 ל־4.3 דולר ליחידת חום ‑ זול בכ־30% מחוזה הגז של חברת החשמל ובכ־15% מהתמחור הממשלתי שנקבע במסגרת מתווה הגז. בשבוע שעבר הודיעה אנרג'יאן כי חתמה עד כה על שורת חוזים מחייבים למכירת 3 מיליארד מ"ק גז לשנה, שמגלמים עבורה תזרים מזומנים של כ־3 מיליארד דולר לאורך השנים שבהן יהיו החוזים בתוקף. החברה מתכוונת לבקש אישור לתוכניות הפיתוח של שדות כריש (FID) באמצעות אסדת הפקה ימית (FPSO), ולהתחיל באספקה ללקוחות בסוף שנת 2020.

בדלק נכנסו למתח

 

עד היום נחשבו מאגרי כריש ותנין למאגרים קטנים, שלא יעוררו קשיים מיוחדים במכירת החוזים של מאגר לווייתן. אנשי דלק ראו בהם לכל היותר מכה קלה בכנף. לאור ההתפתחויות החדשות מתחדדים שלושה דברים.

הראשון, בעלי לווייתן עלולים למצוא את עצמם עם מספר חוזים קטן בהרבה בשוק המקומי ממה שקיוו בקבוצת דלק, בפרט מול הלקוח הגדול ביותר שלהם ‑ החברה לישראל. זו כבר חתמה על מזכרי הבנות עם אנרג'יאן למכירת 40 מיליארד מ"ק גז טבעי, אבל בדלק קיוו שעם מכירת כל עתודות הגז שבכריש ותנין, כמה מהחוזים יתגלגלו אליהם. עתה מתברר שלחברה לישראל (או לקאנון של עידן עופר, שפוצלה ממנה) ישתלם לחכות קצת ולראות אם יוכלו להשיג גז במחיר הכי טוב במשק.

לכך מצטרפת העובדה שאנרג'יאן נהנית מהגנות ינוקא רגולטוריות, ובהן סבסוד ממשלתי של עד 100 מיליון שקל לחיבור צנרת הגז לחוף. כמו כן, תחנות כוח פרטיות שיבחרו לרכוש ממנה גז ייהנו מצ'ופר ממשלתי ‑ חברת החשמל תרכוש מהן חשמל בתעריף מוגדל. דלק צריכה להסתדר ללא היתרונות האלה, ועכשיו מסתמן שהיא גם לא תקבל את כל החוזים במשק.

דבר שני, מאחר שכריש ותנין מחוייבים למכור כל מה שימצאו רק לשוק המקומי, דלק נשארת עם לווייתן שייועד בעיקר ליצוא. ועם כל הכבוד למגעים עם מצרים ועם טורקיה ‑ במחירי האנרגיה של היום קשה עד בלתי אפשרי לחתום על חוזה סביר.

דבר שלישי, מתווה הגז מחייב את דלק למכור את חלקה במאגר תמר ולהישאר בשוק הישראלי עם לווייתן בלבד. נובל שותפתה תישאר עם אחזקה של 25% בתמר. בסביבת משרד האנרגיה אמרו אתמול שגם אם כמות הגז בכריש ותנין אכן תוכפל, אין ודאות שדלק תורשה להגדיל את יצוא הגז.

ותהייה אחרונה: אנרג'יאן החליטה לפרסם את הדו"ח המעודכן על מלאי הגז בכריש ותנין בעקבות הדיווח ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, שלפיו החברה כבר חתמה על חוזים למכירת כל הגז שברשותה. אלא שבדיקה מעלה שהדו"ח עצמו הוכן בספטמבר, ונשאלת השאלה אם בדלק ידעו על קיומו, ואם הוא תרם להחלטת דלק לקיים בימים האחרונים אירוע לאנליסטים שבו הסבירו תשובה ומנהליו שהכל בסדר ושהתחזיות עומדות בעינן. בסביבת דלק טוענים שלא, ואם ממצאי הדו"ח של אנרג'יאן יתאמתו ‑ המבוכה תהיה ענקית.

תחרות, למרות הכל

 

מי שאולי יצחק אחרון הוא שאול צמח ‑ האיש שהיה מנכ"ל משרד האנרגיה ונעשה בינתיים מנכ"ל אנרג'יאן. צמח היה שותף להתנגדות משרדו לחוזה הגז העקום של חברת החשמל, שמבקר המדינה קבע שהשית על הציבור עלויות עודפות של 8 מיליארד שקל. אם אכן יימצא עוד גז, צמח יסגור מעגל ויביא לשוק הגז תחרות אמיתית, כחמש שנים אחרי שהתריע על האיוולת הכלכלית בחוזה עם מונופול תמר.

חשוב לסייג שהמספרים האלה עדיין כתובים על הקרח. מדובר בנתון פוטנציאלי בלבד, שצץ משום מקום, ונשען על דו"ח חדש שיחייב שורת קידוחי אימות בעלות של מאות מיליוני דולרים. הנתונים התקבלו בהפתעה לא רק בשוק אלא גם במשרד האנרגיה. לא שאנשי משרד האנרגיה מתלוננים: עוד גז משמעו פחות תלות אנרגטית במונופול תמר וסיכוי למשוך חברות חדשות שאולי ימצאו עוד מאגרים. כך או כך, מקטרגי הדו"ח ‑ בעיקר אנשי תעשיית הגז הוותיקה שהתרגלו להיות לבד על המגרש ‑ טוענים שאנרג'יאן מחביאה אותו ואינה מפרסמת אותו לציבור.

נכון שאנרג'יאן אינה חברה בורסאית ואינה מחויבת לפרסם את הנתונים. אבל הספקנים שוכחים לציין שלוש עובדות. הראשונה: המקור לניתוח הגיאולוגי החדש הוא חברת NSAI, גוף חיצוני ועצמאי המתמחה בהערכת נפח מאגרי גז. זוהי למעשה אותה חברה שהעריכה את כמות הגז במאגרי תמר ולווייתן. השנייה: הדו"ח יוגש בקרוב (אם לא הוגש כבר) לממונה על הנפט במשרד האנרגיה, במסגרת הודעה רשמית של אנרג'יאן על פיתוח כריש ותנין (FID). והעובדה השלישית: אף אחד לא יצטרך לחכות הרבה זמן כדי לדעת כמה גז יש או אין במאגרים, שכן במסגרת הפיתוח המיועד של מאגרי כריש ותנין יבוצעו בתוך שנה עד שנה וחצי שורת קידוחי אימות שיאששו ‑ או ישללו ‑ את ההערכות שפורסמו. אם אמנם יתגלה עוד גז, ואנרג'יאן תחליט להשקיע כסף בהגדלת האספקה לישראל, לדלק תהיה תחרות עיקשת על החוזים.

תגיות