אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השרים אישרו את ההצעה להגביל את התחרות בין הקופות, גם ליצמן תומך צילום: שאול גולן

השרים אישרו את ההצעה להגביל את התחרות בין הקופות, גם ליצמן תומך

הצעת החוק שניסחו בכירים בקופת חולים לאומית נועדה לעצור את נטישת המבוטחים מלאומית לשלוש הקופות האחרות; ההצעה מבקשת לאלץ מבוטחים המעוניינים לעבור - ללכת למלא טפסים בסניף הדואר במקום לבצע את ההליך באינטרנט

05.11.2017, 13:10 | ספי קרופסקי

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק להגבלת התחרות בין קופות החולים. הבוקר פורסם ב"כלכליסט" כי מי שניסח והגה את הצעת החוק, שהוגשה על ידי ח"כ דודי אמסלם מהליכוד, הם בכירים בקופת חולים לאומית.

קראו עוד בכלכליסט

יחד עם זאת, בסביבת שר הבריאות יעקב ליצמן הבהירו היום במענה לפניית "כלכליסט" כי השר תומך עקרונית בהצעת החוק, אם כי בכוונתו לערב בתהליך החקיקה את כל ארבע הקופות. המשמעות היא שהנוסח הנוכחי עשוי עוד להשתנות עד שיאושר סופית. השר ליצמן התבטא בעבר לא פעם בנושא, והביע תמיכה בהגבלת התחרות בין הקופות.
מנכ"ל קופת חולים ניסים אלון שניסח את הצעת החוק, צילום: עמית שעל מנכ"ל קופת חולים ניסים אלון שניסח את הצעת החוק | צילום: עמית שעל מנכ"ל קופת חולים ניסים אלון שניסח את הצעת החוק, צילום: עמית שעל

הצעת החוק נועדה בראש ובראשונה להגביל את התחרות הקשה המתנהלת כיום בין הקופות, אך לא פחות מכך - לעצור את נטישת המבוטחים מלאומית לשלוש הקופות האחרות. ביום רביעי הקרוב ייערך דיון בוועדת הבריאות של הכנסת על התחרות בין הקופות, בהשתתפות מנכ"לי הקופות, שר הבריאות ומנכ"ל משרדו.

בין קופת חולים לאומית לבין הליכוד קיים קשר היסטורי. לאומית הוקמה ב־1933 על ידי חברי התנועה הרוויזיוניסטית, שביקשו להתנתק מקופת חולים כללית שזוהתה עם הצד השמאלי של המפה הפוליטית.

שנה לאחר הקמתה קמה הסתדרות העובדים הלאומית, והקופה החלה לפעול תחתיה. על פניו נותק הקשר בין הקופה להסתדרות הלאומית עם חקיקת חוק בריאות ממלכתי ב־1995, אבל דו"ח מבקר המדינה מ־2010 הצביע על כך שבפועל עדיין מתקיים קשר כזה וחשף שורת מינויים בכירים שבוצעו באופן בלתי תקין. ח"כ אמסלם הוא חבר ליכוד עשרות שנים, חבר מזכירות הליכוד ויושב ראש מועצת סניף הליכוד בירושלים.

קופת חולים לאומית, צילום: שאול גולן קופת חולים לאומית | צילום: שאול גולן קופת חולים לאומית, צילום: שאול גולן
 

הסעיף המטריד ביותר בהצעה, שהיא למעשה תיקון לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, הוא החזר הגלגל לאחור מבחינת הליכי המעבר בין קופות החולים.

ב־2011 החל להתאפשר מעבר מקופה לקופה דרך האינטרנט, ואכן מאז חלה עלייה מסוימת במספר המעברים, אולם ההצעה דורשת כעת להחזיר את החובה ללכת לסניף הדואר, ולמלא שם טפסים מתאימים כדי לעבור מקופה לקופה. כלומר - לסרבל ולהקשות על המעבר של חברים בין קופות החולים.

עוד לפי ההצעה, תיאסר פעילות מוקדי שירות להעברת מבוטחים מקופה אחת לאחרת, ויחול צינון של כשנה על מעבר של רופאים העוסקים ברפואה ראשונית מקופה אחרת לאחרת, מכיוון שהם עלולים להעביר עמם מטופלים מקופה אחת לאחרת.

למרות הקשר הישיר בין לאומית לבין הצעת החוק, יש אמת בטענות בכיריה כי התחרות בין הקופות הפכה באחרונה לברוטלית במיוחד, ואף הביאה לכך שמשרד הבריאות מבקש לנקוט צעדים מרחיקי לכת, שגם זכו לביקורת מצד הממונה על ההגבלים העסקיים. כך למשל התחרות התאפיינה במצבי קיצון של הפעלת מרכזי שירות עם מוקדנים שפעלו להעברת מבוטחים מקופה אחת לאחרת, לעתים באופן אגרסיבי.

לפי דו"ח המעברים בין הקופות שפרסם משרד הבריאות בשבוע שעבר, ללאומית הצטרפו השנה כ־32 אלף מבוטחים חדשים, ו־45 אלף נטשו אותה. זאת לאחר שבשנה שעברה עזבו אותה 44 אלף מבוטחים, והצטרפו אליה רק 23 אלף.

מי שנהנית מהדימום של לאומית אך גם מנטישת הקופות האחרות היא מכבי, שגם השנה ממשיכה להיות היחידה השומרת על מאזן חיובי בין מצטרפים לעוזבים. בסך הכל הצטרפו לקופה השנייה בגודלה 51 אלף מבוטחים השנה, ו־30 אלף עזבו אותה. מהדו"ח עולה כי ב־2017 התבצעו 189,167 מעברים של מבוטחים בין הקופות, שהם 2.2% מכלל המבוטחים בישראל, עלייה של 0.2% משנה שעברה (2.0%) ועלייה של 15% לעומת כמות העוברים ב־2016. 

תגיות