אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת החוץ והביטחון אישרה לקריאה שנייה ושלישית הארכת צווי ריתוק לעובדי הכורים האטומיים צילום: יריב כץ

ועדת החוץ והביטחון אישרה לקריאה שנייה ושלישית הארכת צווי ריתוק לעובדי הכורים האטומיים

החוק יאפשר להאריך את התקנות הזמניות שהוציאה הממשלה בעקבות עיצומים של עובדי הכורים שהסבו "נזק כבד ופגיעה ממשית" לפעילות הוועדה לאנרגיה אטומית; תוקף הצווים יפקע בעוד שבועיים וההחלטה תאפשר להאריך אותם עד ל-14 בפברואר

06.11.2017, 12:36 | שחר אילן

ועדת החוץ והביטחון של הכנסת אישרה הבוקר (ב') לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק שתאפשר להאריך את תוקף צווי הריתוק לעובדי המחקר בכורים הגרעיניים עד 14 בפברואר.

קראו עוד בכלכליסט

הממשלה הוציאה לפני שלושה חודשים תקנות לשעת חרום שמאפשרות להוציא צווי ריתוק לעד 50 מהחוקרים. תוקף התקנות עומד לפוג, ויש צורך בחקיקה כדי להאריך אותן.

לדרישת יו"ר הוועדה ח"כ אבי דיכטר, יימסר מדי חודש דיווח לוועדה על השימוש בצווי הריתוק. נציגי העובדים ביקשו לקצר את החוק לחודשיים בלבד, וטענו שמנהל הוועדה לאנרגיה אטומית אינו נפגש איתם. דיכטר תקף את העובדה ש"במקום כל כך חשוב למדינת ישראל הגענו למציאות כל כך בעייתית".

יו"ר ועדת חוץ וביטחון אבי דיכטר, צילום: עמית שאבי יו"ר ועדת חוץ וביטחון אבי דיכטר | צילום: עמית שאבי יו"ר ועדת חוץ וביטחון אבי דיכטר, צילום: עמית שאבי

בראשית פברואר הכריז ארגון סגל המחקר במערכת הביטחון על סכסוך עבודה, בדרישה לתוספות שכר ושיפור תנאי עבודה ולקראת החתימה על הסכם קיבוצי חדש. הארגון הזה מייצג בין היתר את עובדי הכורים הגרעיניים בדימונה ובנחל שורק.

בדברי ההסבר להצעת החוק הממשלתית נטען שממאי 2017 נוקט הארגון בשביתות ובעיצומים "שבמסגרתם מונחים העובדים שלא לבצע עבודות מסוימות, ובכלל זה קידום פרויקטים, דיווחים להנהלה, קיום מפגשי עבודה והפקת רישיונות בטיחות". לטענת המדינה, הצעדים הארגוניים שנוקט הארגון "מסבים נזק כבד ופוגעים באופן ממשי ובלתי הפיך בפעילותה של הוועדה לאנרגיה אטומית וביכולתה לממש את היעדים החיוניים שנקבעו לה".

הכור בדימונה, צילום: יריב כץ הכור בדימונה | צילום: יריב כץ הכור בדימונה, צילום: יריב כץ

ב-13 באוגוסט החליטה הממשלה להתקין תקנות לשעת חרום שמסמיכות את ראש הוועדה לאנרגיה אטומית ואת מנהל הכור האטומי בדימונה להוציא צווי ריתוק לעובדי המחקר. זאת, בהיקף המזערי הנדרש, לכל היותר ל-50 חוקרים בו זמנית, ורק אם הגיעו המנהלים למסקנה שעבודת החוקרים "הכרחית לשם מניעת נזק כבד לאינטרסים החיוניים של המדינה".

ארגון העובדים עתר לבית הדין לעבודה בבאר שבע כנגד התקנות וצווי הריתוק, אך זה דחה בינתיים את הבקשה לבטל את צווי הריתוק.

תוקף התקנות יפקע בעוד שבועיים, וכדי להאריך אותן הגישה המדינה הצעת חוק שתאפשר להוציא לעובדים צווי ריתוק במשך עוד שלושה חודשים.

בדברי ההסבר טוענת המדינה שמאז החלטת הממשלה התקנות הופעלו באופן מרוסן ומידתי והוצאו מכוחן רק צווים ספורים לעובדים בכור בדימונה ורק לגבי ההיבטים החיוניים של עבודתם. "באופן זה", כך נטען בדברי ההסבר, "מתאפשר מימוש אמיתי של זכות ההתארגנות והשביתה לצד הבטחת האינטרסים החיוניים ביותר בעבודת הוועדה".

לטענת המדינה, הושגה התקדמות במשא ומתן עם ארגון החוקרים אבל עדיין אין הסכמה והארגון אף מתכוון להחריף את הצעדים הארגוניים. על פי הצעת החוק. עובד שיפר צו ריתוק צפוי לפיטורים ללא פיצויים ולעד שנתיים מאסר.

תגיות