אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית התנתקות: קק"ל רוצה להיות מדינה בתוך מדינה צילום: עמית שעל

תוכנית התנתקות: קק"ל רוצה להיות מדינה בתוך מדינה

מנכ"ל קק"ל הודיע אתמול במכתב חריף על נישול רשות מקרקעי ישראל מניהול הקרקעות שבבעלותה. זאת בתגובה להחלטת הממשלה לקדם את החוק למיסוי קק"ל, שאתמול נערכו בכנסת דיונים מרתוניים במטרה לאשרו. כעת בקק"ל מאיימים לתבוע מיליארדים מהמדינה בשל הפרת ההסכם בין הגופים

08.11.2017, 08:19 | שחר אילן ואמיתי גזית

המאבק בין קק"ל לבין המדינה שובר שיאים - הארגון שמחזיק ב־13% מקרקעות המדינה הודיע שהוא מפרק את השותפות עמה בשל "הפרות חוזרות ונמשכות מצד הממשלה". מנכ"ל קק"ל אמנון בן עמי שלח אתמול מכתב חריף למנהל רשות מקרקעי ישראל עדיאל שמרון, ובו הודיע שהארגון מבטל את יפוי הכוח וההרשאות שניתנו לרשות לשם ניהול קרקעות הארגון.

קראו עוד בכלכליסט

ברשות מקרקעי ישראל אומרים שהיפרדות כזאת עלולה לגרום לקשיים חמורים בניהול ובתכנון הקרקע, שכן תוכניות בניה רבות - למגורים ולשימושים אחרים - מקודמות כיום על קרקעות בבעלות משותפת של קק"ל ושל המדינה.

עם זאת, אומרים ברשות שלא הופתעו מהצעד שנקטה קק"ל, והעריכו שלא יהיו לו השפעות מעשיות בזמן הקרוב. לפי אמנה שנחתמה בין ממשלת ישראל לבין קק"ל ב־1961 וחודשה ב־2015, רשות מקרקעי ישראל משמשת נאמן לקרקעות הקרן ומנהלת אותן.

יו"ר קק"ל דני עטר, צילום: עמית שעל יו"ר קק"ל דני עטר | צילום: עמית שעל יו"ר קק"ל דני עטר, צילום: עמית שעל

לטענת גורמים ברשות, רק שינוי חקיקה יכול לאפשר לקק"ל לנהל את הקרקעות שלה בעצמה - מה שייאלץ אותה לפנות לבית המשפט. מעבר לסוגיית החוק, לקק"ל אין יכולת מעשית למנוע מרשות מקרקעי ישראל לנהל את קרקעותיה, מאחר שהרישומים והמסמכים הרלבנטיים נמצאים בידי הרשות.

המשבר בין קק"ל לבין המדינה החל לאחר שהארגון הסכים להעביר לקופת המדינה רק מיליארד שקל, בעוד שבמשרד האוצר דרשו 2 מיליארד שקל. בתגובה החלו באוצר לדון בהצעת חוק למיסוי רווחי קק"ל. מחלוקות נוספות נסבות סביב טענת קק"ל על כך שרשות מקרקעי ישראל חייבת לה מיליארדי שקלים וכן שהמדינה אינה ממנה את ששת נציגי קק"ל למועצת

מקרקעי ישראל.

מי תיסגר קודם, קק"ל או הבית היהודי

בכנסת פתחו אתמול במרתון של דיונים במטרה להעביר את החוק למיסוי קק"ל, שלפיו יבוטל הפטור ממס שיש לקק"ל על רווחים מהקרקעות שברשותה. אם ההצעה תאושר, הארגון יידרש לבחור מדי שנה אם להעביר למדינה 80% מהרווחים שלו, או לשלם מסים.

מדובר בהצעה שאושרה בקריאה ראשונה כבר ב־2015 במסגרת חוק ההסדרים, אבל אז הוקפאה בשל הסכם שנחתם בין קק"ל לממשלה, שבעקבותיו העביר הארגון 2.2 מיליארד שקל לקופת המדינה.

המרתון יצא לדרך לאחר שבתחילת השבוע החליט דירקטוריון קק"ל להעביר למדינה מיליארד שקל ב־2018 ולסרב לדרישת האוצר להעביר מיליארד נוסף ב־2019. בתגובה התכנסה הבוקר הממשלה לישיבה מיוחדת ובה ביטלה את ההחלטה שלה מ־2015 לעכב את החוק למיסוי קק"ל, והחליטה לקדם אותו.

מיד לאחר מכן התכנסה ועדת הכספים של הכנסת כדי להתחיל לעבוד על קידומו. יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני מיהדות התורה הבהיר שאם לא יושג הסכם יימשכו הדיונים על אישור החוק בוועדה כל הלילה וגם ביום חמישי.

את המאבק נגד החוק הוביל ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי, שסיעתו תקומה אמנם חברה בקואליציה אך מתנגדת לכל פגיעה במוסדות הלאומיים. סמוטריץ' הצליח לעכב את הדיונים בוועדת הכספים במשך מספר שעות באמצעות העלאת טענה שמדובר בנושא חדש שמחייב הליכי חקיקה חדשים. כתוצאה מכך נאלצה הקואליציה לכנס את ועדת הכנסת ולקבל החלטה שלא מדובר בנושא חדש.

בעקבות המאבק דרש יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן מהליכוד מסיעת הבית היהודי להדיח את סמוטריץ' מוועדת הכספים, וזו סירבה. סמוטריץ' התבטא אתמול ש"מי היה מאמין שהליכוד יסגור את קק"ל". ביטן אמר בתגובה ש"אנחנו לא נסגור את קק"ל, אלא את הבית היהודי".

סגן יו"ר קק"ל ארנן פלמן מהליכוד האשים בדיונים את המדינה בהפרת ההסכם מ־2015. הוא גם איים בתביעה להחזרת ה־2.2 מיליארד שקל שקק"ל העבירה למדינה בעקבות הסכם זה. חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה קבעה שהממשלה אכן חשופה לסיכונים בעקבות הפרת ההסכם, אך לעומת זאת היועץ המשפטי של משרד האוצר עו"ד אסי מסינג טען שהסיכון נמוך כיוון שהכספים הוצאו למטרות לאומיות וקק"ל תתקשה לטעון שנגרם לה נזק.

בכנסת ימצאו פשרה, אבל קק"ל לא תסכים לה

אתמול אחר הצהריים פתחו חברי הכנסת מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני ומיקי לוי מיש עתיד במגעים להשגת פשרה. המטרה היתה להגיע להסכם על הסכום שתשלם קק"ל בטווח הקצר, ושלאחר מכן היא תחל לשלם מסים ככל חברה.

ההערכות בכנסת הן שהסיכויים להשגת פשרה, לפחות בין הקואליציה לאופוזיציה, גבוהים, גם אם ייתכן שהיא לא תהיה מקובלת על קק"ל. זאת מאחר שהעברת חוק מיסוי קק"ל בלא הסכמה תגרום לחור בתקציב 2018. חברים בוועדת הכספים מעריכים שהמגעים יבשילו כבר היום לכדי פתרון.

לוי האשים אתמול שוב ושוב את הקואליציה בניסיון להוציא כסף מקק"ל באמצעות "סחיטה באיומים". לדעתו יש למסות את קק"ל ולא לדרוש ממנה כספים אחרים. מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד טען כי "מי שצריך לחלק את רווחי קק"ל ולקבוע את סדר העדיפות הלאומי זו ממשלת ישראל".

העימות החריף הגיע אתמול גם לטוויטר. ראש הממשלה בנימין נתניהו צייץ כי "קק"ל מוכרת מדי שנה קרקעות ומקבלת עבור זה מיליארדי שקלים. חשוב שהכסף הזה יופנה לצרכים של מדינת ישראל. הממשלה בראשותי אישרה להמשיך בחקיקה בנושא".

יו"ר קק"ל דני עטר מהמחנה הציוני שיתף את הציוץ של נתניהו והגיב: "אדוני ראש הממשלה, קק"ל משקיעה מיליארדים מדי שנה בחיזוק הפריפריה, בחינוך ובסביבה. חבל שאתה, ביבי, מגשים את החלום של זחאלקה (ח"כ ג'מאל זחאלקה מהרשימה המשותפת — ש"א) לפרק את קק"ל".

תגיות