אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיא של כל הזמנים בהכנסות המדינה ממסים באוקטובר: חצו רף של 30 מיליארד שקל צילום: ענבל מרמרי

שיא של כל הזמנים בהכנסות המדינה ממסים באוקטובר: חצו רף של 30 מיליארד שקל

מבצע חברות ארנק של רשות המסים יחד עם תקבולי המס מעסקת מובילאיי ועסקת כתר "מחקו" את הגירעון שהיה מתוכנן השנה. מתחילת השנה נרשם גירעון ממשלתי של כמעט מיליארד שקלים. בצד ההוצאות נרשמה עלייה חדשה של 9.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כשסך ההוצאות של מערכת הביטחון עלו ביותר מ-10%

08.11.2017, 12:48 | אדריאן פילוט

מבצע חברות הארנק של רשות המסים, יחד עם עסקת מובילאיי ממשיכים לתת את אותותיהם בנתוני גביית המסים בחודש אוקטובר. לפי נתוני רשות המסים והחשב הכללי, גביית המסים הגיעה בחודש שעבר ליותר מ-30 מיליארד שקל - שיא כל הזמנים. בעקבות גבייה חריגה זו, גם בחודש אוקטובר נרשם עודף תקציבי של כמעט 4 מיליארד שקלים ומתחילת השנה (ינואר-אוקטובר) נרשם גירעון ממשלתי של כמעט 1 מיליארד שקלים כאשר יעד הגירעון עומד על 36.6 מיליארד שקלים שהם 2.9% תמ''ג.

קראו עוד בכלכליסט

במילים פשוטות, מבצע חברות ארנק של רשות המסים יחד עם תקבולי המס משתי העסקאות הגדולות (עסקת מובילאיי ועסקת כתר) "מחקו" את הגירעון שהיה מתוכנן השנה. רק לסבר את האוזן: בחודשים ינואר-אוקטובר 2016, שגם היתה שנה פיסקאלית מצויינת עבור המשק הישראלי, נרשם גירעון של כמעט 10 מיליארד שקלים - פי 10 כמעט מהגירעון הנוכחי. גם במונחי תמ''ג נשברים שיאים חדשים: הכנסות המדינה ממסים בשנה האחרונה (נובמבר 2016 עד אוקטובר 2017) עמדו על יותר מ-27% מהתמ''ג הישראלי - שיא כל הזמנים. הכנסות המדינה ממסים מתחילת השנה עמדו על 264 מיליארד שקלים לעומת 238 מיליארד שקלים בתקופה המקבילה אשתקד (ינואר-אוקטובר 2016) – קרי, עד כה, נגבו יותר מ-26 מיליארד שקלים לעומת השנה שחלפה.

משה כחלון שר האוצר , צילום: יאיר שגיא משה כחלון שר האוצר | צילום: יאיר שגיא משה כחלון שר האוצר , צילום: יאיר שגיא

בצד ההוצאות, מתחילת השנה הן הסתכמו בכ-24 מיליארד שקלים - עלייה חדה של 9.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כאשר ההוצאה האזרחית זינקה בכ-9% וסך הוצאות של מערכת הביטחון עלו ביותר מ-10%.

באוצר מבקשים להדגיש כי הזינוק בנתוני ביצוע של מערכת הביטחון השנה לעומת אשתקד מוסבר על ידי שינויים בהתפלגות הביצוע בשנת 2017 לעומת שנים קודמות (הן בפריסה שונה של ההוצאות בעקבות ההסכמים התקציביים עם המשרד, והן בפריסה שונה של תקבולי הסיוע הביטחוני, שהחל משנת 2017 הוגדרו בתקציב כהכנסה מיועדת. השינויים בהתפלגות שניתן היה לכמת בצורה נאותה נוטרלו בחישובים לעיל). "העמידה בסיכומים התקציביים נתונה תחת פיקוח ומעקב לצורך ההתכנסות של משרד הביטחון למסגרת התקציב המאושר בהמשך השנה", נכתב בהודעה.

נזכיר כי האוצר מנהל סכסוך מול מערכת הביטחון לגבי שקיפות הנתונים כאשר מערכת הביטחון דורשת בימים אלו תוספת תקציבית הנאמדת בכ-4 מיליארד שקלים (הסכום אינו סופי ואינו רשמי).

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
לא לפזר
כשמשק בית מקבל פתאום סכום גדול, הדבר החכם לעשות הוא למשל "לסגור את המשכנתא", ברור לראש המשפחה כי כך הוא מעלה את איכות החיים הנוכחית, אבל גם העתידית. יש למדינה קצת יותר כסף, צריך פשוט לצמצם חובות. הדבר ימנע תשלומי ריבית מיותרים ויגדיל את התקציבים בשנים הבאות. חלוקת כספים לקבוצות לחץ כאלו או אחרות, ישאירו את הקצבאות ברמה כזו, למרות שבשנה הבאה לא יהיו "מובילאיי" או גבייה חריגה אחרת, ורק נעמיק את חובות הממשלה, שהם בסופו של דבר החובות של כולנו.
כלכלן  |  08.11.17
לכל התגובות