אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אביגדור יצחקי נגד המשנה ליועמ"ש: להכשיר את מתחם ירקונים צילום: ענר גרין

בלעדי לכלכליסט

אביגדור יצחקי נגד המשנה ליועמ"ש: להכשיר את מתחם ירקונים

בצעד חריג החליט השבוע יו"ר המועצה הארצית לתכנון ובניה אביגדור יצחקי להציג עמדה הפוכה למשנה ליועמ"ש וליו"ר מנהל התכנון; במוקד: הכשרת המרכז המסחרי בירקונים הנחשב לאחת מעבירות הבניה הגדולות בארץ; הבעיה: יצחקי שימש רואה החשבון של קבוצת מכבי פתח תקווה שבעליה אבי לוזון הוא גם הבעלים של מתחם ירקונים שאף מידר את עצמו מעיסוק במתחם בעבר

09.11.2017, 06:44 | נמרוד בוסו

פרק נוסף ומוזר במיוחד נרשם במהלך הימים האחרונים בהליכים שמנהלת המדינה נגד יזמי המרכז המסחרי ירקונים בפתח תקווה – בהם משפחת נמרודי ובעלי מכבי פ"ת עמוס לוזון - על מנת להביא לסגירתו. זאת כאשר שני הגורמים המרכזיים האחראים על אכיפת דיני התכנון והבנייה – המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד ארז קמיניץ ויו"ר מטה הדיור המשמש גם כיו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה אביגדור יצחקי – הציגו עמדות הפוכות לגבי הסוגייה שנדונה בבית המשפט.

קראו עוד בכלכליסט

בימים אלה דן בית המשפט המחוזי מרכז בעתירת היזמים נגד החלטת המועצה הארצית והוועדה לשמירה על הקרקע החקלאית מיולי האחרון שלא לאפשר הכשרה בדיעבד של המבנה הנחשב לאחת מעבירות הבנייה הגדולות בישראל. בהחלטתה סירבה המועצה לבקשת עיריית פתח תקווה והיזמים לבטל את ההכרזה על הקרקע שעליה בנוי המרכז כקרקע חקלאית, מהלך שמונע מהעירייה להכשיר בדיעבד את הבנייה במקום.

מימין: עמוס לוזון, מבעלי מתחם ירקונים; ארז קמיניץ, המשנה ליועמ"ש; ואביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור, צילום: אוראל כהן,  ענר גרין מימין: עמוס לוזון, מבעלי מתחם ירקונים; ארז קמיניץ, המשנה ליועמ"ש; ואביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור | צילום: אוראל כהן, ענר גרין מימין: עמוס לוזון, מבעלי מתחם ירקונים; ארז קמיניץ, המשנה ליועמ"ש; ואביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור, צילום: אוראל כהן,  ענר גרין

לטענת היזמים, נפגעה זכות הטיעון שלהם במהלך הדיון, זאת מאחר שערב הדיון הוציא קמיניץ תחת ידיו חוות דעת חריפה ביותר כנגד הכשרת בנייתו של המרכז ואף הופיע בדיון המכריע מול המועצה. לטענת היזמים, כלל לא התאפשר להם להגיב לחוות הדעת של קמיניץ בטרם התכנסה המועצה להחליט בנושא, ואכן המועצה החליטה לדחות את ההצעה המכשירה את הבנייה במרכז. עוד טענו היזמים כי מחוות דעתו החריפה של קמיניץ ניתן היה להבין כי החלטה להכשיר את המרכז תהיה בעצמה לא חוקית , ובכך התפרקה למעשה המועצה משיקול דעתה העצמאי.

השופט מנחם פינקלשטיין קיבל את טענות היזמים באופן חלקי והציע כי לאור הפגמים הנטענים בהליך הדיוני תשקול המדינה את ביטול החלטת המועצה הארצית שהתקבלה לפני ארבעה חודשים, ותשוב ותדון בשאלת ביטול ההכרזה על הקרקע כחקלאית. "נהירות לי כוונותיו החיוביות של עו"ד קמיניץ והדבר עולה בבירור מדבריו הנרגשים במכתבו", כתב פינקלשטיין בהחלטה, אך הוסיף כי נשאלת השאלה האם לא היה בפעילות קמיניץ בנושא משום פגיעה בזכות הטיעון של היזמים והפעלת שיקול דעת עצמאי מצד חברי המועצה. "נוטה אני למחשבה כי נכון יותר כי המדינה תשקול את הסכמתה לשוב ולדון בשאלת ביטול ההכרזה של הקרקע במתחם ירקונים כקרקע חקלאית". פינקלשטיין העניק למדינה פרק זמן של חודש כדי להשיב להצעתו. לפני שבועיים השיבה המדינה כי היא אינה מעוניינת להחזיר את הדיון למועצה הארצית: "נמצא כי אין בידי המדינה להיעתר להמלצה לביטול החלטת המועצה הארצית", נכתב.

מתחם ירקונים בפתח תקווה, צילום: אריאל בשור מתחם ירקונים בפתח תקווה | צילום: אריאל בשור מתחם ירקונים בפתח תקווה, צילום: אריאל בשור

ואז הגיע יצחקי

למרבה ההפתעה, בדיון שהתקיים השבוע, מסר יו"ר המועצה יצחקי הודעה הסותרת את תשובת המדינה לבית המשפט שלפיה בכוונתו לבקש מבית המשפט לדון פעם נוספת בהחלטה על הכשרת המרכז. לדברי גורמים שנכחו בישיבה, אמר יצחקי כי כלל לא ידע על ההחלטה שהתקבלה ועל התשובה שהגישה הפרקליטות, וכי לו היה יודע על המלצת בית המשפט לדון פעם נוספת בהכשרת ירקונים היה מביא זאת לדיון במועצה. "לא ייתכן שתתקבל החלטה בלי שהמועצה תדע על זה", אמר.

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי יצחקי אכן מודר מהדיונים לגבי תשובת המדינה לבית המשפט, וכי מי שהיה שותף לדיונים בנושא הם אנשי הדרג המקצועי במינהל התכנון, בראשות דלית זילבר, ובמשרד המשפטים. הסיבה שבגינה מודר יצחקי היא טענות שנטענו נגדו בעבר שלפיהן הוא נתון בניגוד עניינים בשל קשרים עסקיים שקיים בעבר עם לוזון: משרד הרו"ח של יצחקי שימש בעבר את קבוצת מכבי פתח תקווה שבבעלות לוזון.

בעקבות טענות אלה לא השתתף יצחקי בישיבת המועצה שבה נדחתה הכשרת מרכז ירקונים, וזאת על אף שעד אותה הנקודה היה אחד הגורמים שתמכו בהכשרת המרכז. לדבריו, נבעה תמיכתו בראש וראשונה מדאגה למשתמשים בתחנת הרכבת סגולה שהגישה אליה עלולה להיחסם עם סגירתו והריסתו של המרכז.

לדבריו באותה ישיבה, על אף שאין מניעה חוקית שישתתף, הוא העדיף לצאת על מנת למנוע לזות שפתיים בנושא. אלא שכעת חוזר יצחקי וממלא תפקיד אקטיבי בנושא

ומחזיר את הנושא לשולחנה של המועצה הארצית, וזאת בניגוד לעמדת הפרקליטות ומינהל התכנון – המסרבים לפתוח את הנושא לדיון פעם נוספת.

2,000 מ"ר של עבירת בנייה

המרכז המסחרי ירקונים הוקם שלא כחוק לפני 20 שנה. המרכז מתפרש על פני 2,000 מ"ר מצפון לפתח תקוה ומדרום לכביש 5, וכולל מאות דונמים נוספים המשמשים לחניה ולדרך הגישה – כל זאת על קרקע המוכרזת חקלאית. נגד המרכז מתנהלים הליכים משפטיים ממושכים במשך שנים ארוכות. לראשונה הוצאו צווי הסגירה וההריסה נגד המתחם במסגרת עסקת טיעון בין היזמים והמדינה ב־2012 שקיבלה תוקף של פסק דין. במסגרת העסקה נקנסו בעלי המתחם ב־15 מיליון שקל.

במאי האחרון סירב בית משפט השלום בכפר סבא להעניק ליזמי המתחם ארכה נוספת וקבע כי על המרכז לסגור את שעריו ב־1 בספטמבר 2017 ולהיהרס ב־1 ביוני 2018. אולם בעקבות ערעור שהגישו היזמים על ההחלטה ניתן צו עיכוב ביצוע על התהליך לפחות עד חודש דצמבר – המועד שבו יידון הערעור בבית המשפט המחוזי.

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

תגיות