אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
20% עמלה: המתווכים שמרוויחים על גבם של ניצולי השואה צילום: אלכס קולומויסקי

20% עמלה: המתווכים שמרוויחים על גבם של ניצולי השואה

גורמים פרטיים מנצלים חוסר ידיעה כדי להשיג קצבאות לניצולי השואה תמורת עמלה שמנה. משרדי הממשלה צריכים לטפל בניצולים הקשישים ללא עמלות

10.11.2017, 07:30 | עמי שקד

בשנת 2016 הכירה ממשלת גרמניה בניצולים של 30 "גטאות פתוחים" בבולגריה ורומניה כזכאים לפיצוי. בגטאות הפתוחים נוצלו היהודים לעבודות פרך עבור הגרמנים במשך כשנתיים עד למותם מאפיסת כוחות, רעב ומחלות, או רציחות המוניות. ניצולי הגטאות או שאריהם זכאים על פי החוק הגרמני לקצבה חודשית בסכום ממוצע של עד 200 יורו לחודש. בעקבות ההכרה בגטאות הפתוחים, לאחר תיקון החוק הגרמני (ZRBG) מדובר בקצבה רטרואקטיבית מינואר 1997. קבלת הקצבה מותנית בשורה של תנאים כמו עלייה לישראל עד 1.10.1953 ודרגת נכות קיימת של 25%. במידה ולאחר העלייה לארץ חלה החמרה במצבם הבריאותי של ניצולים שיעור הפיצוי יגדל בהתאם להחמרה. ממשלת גרמניה החליטה גם להעניק לניצולים מענק חד פעמי נפרד של עד 2,000 יורו ללא קשר לפנסיה החודשית.

ניצולי שואה (למצולמים אין קשר לכתבה), צילום: אלכס קולומויסקי ניצולי שואה (למצולמים אין קשר לכתבה) | צילום: אלכס קולומויסקי ניצולי שואה (למצולמים אין קשר לכתבה), צילום: אלכס קולומויסקי

הניצולים שחיים עמנו כיום הם בני 80 ולעיתים מבוגרים יותר. חלקם סובלים ממחלות שונות, אחרים התאלמנו ולחלקם אין מידע על ההטבות המגיעות להם כחוק מממשלת גרמניה. אל חוסר הידיעה נכנסו מתווכי קצבאות בדמות משרדי עו"ד ויועצים – מתווכים שמתמחים בארץ ובחו"ל בחוקי הפיצוי והפנסיה הגרמניים. עוה"ד מפרסמים בתקשורת "שמשרדם מטפל ביישום זכויות הפנסיה במידה ונולדתם עד יולי 1945 ברומניה או בולגריה". המתווכים מציעים "להשיג מסמכים הנדרשים לקבלת הפיצוי והקצבות מארכיונים במדינות מזרח אירופה". עלות הטיפול הבסיסי בהשגת הקצבאות עומדת על 20%, לעיתים הסכום גבוה מכך במידה וצריך להגיע למסמכים בארכיונים ולהשיג להם אישור אמיתות מעבר לאישור השגרתי של – זהה למקור. עלות הטיפול משולמת כפוף במובן להצלחת הגביה מהפיצוי הגרמני. במקרים רבים קיימת עלות נוספת אם חלה החמרה רפואית אצל הניצול במשך השנים המחייבת ניירת רפואית נוספת וחוות דעת של רופא מומחה או גריאטרי.

כידוע בישראל הטיפול השוטף בניצולי השואה מתנהל באמצעות גופים ממשלתיים כמו: הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר, המשרד לאזרחים ותיקים (כיום במסגרת שוויון חברתי), משרד הרווחה, משרד הבריאות, ביטוח לאומי ונוספים. באפריל 2017 קבע מבקר המדינה בדו"ח – "המדינה מזניחה את ניצולי השואה". בגלל ההזנחה נכנסו לפעילות אינטנסיבית מתווכים שלוקחים 20% מהפיצויים לכיסם. אילו אחד מהגופים הממשלתיים היה מרכז בלעדית את הטיפול בפנסיות של הגטאות הפתוחים, כשהוא סורק מחד את הזכאים לפנסיה ומאידך דואג לפרסם את האפשרות לקבל את המגיע לניצולים, סביר שמספר המתווכים היה נמוך או אפסי. אותו גוף ממשלתי חייב לפעול ללא עמלות מהניצולים ובהתאם להחלטת הממשלה 4252 מפברואר 2012.

הממשלה קבעה "שהיא רואה חשיבות ברווחתם ובבריאותם של ניצולי השואה החיים בישראל במטרה לפשט ולייעל את הגישה לשירותים להם הם זכאים". הניצולים מכל הגטאות הולכים ומתמעטים ואין סיבה שהקשישים שנותרו וסובלים ממחלות קשות וגם חלקם מבדידות, ישלמו 20% עמלה על כסף שמגיע להם בדין במקום שהממשלה תרכז את הטיפול עבורם בעצמה ללא עלות. את הטיפול צריכה הרשות לניצולי השואה באוצר לנהל בעצמה ( רוב המידע מצוי ברשותה) כדי שהניצולים יקבלו 100% מכספם.

פרופ' עמי שקד, פסיכולוג ,דיקנט הסטודנטים במרכז ללימודים אקדמיים מל"א

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
הסחר בקיצבאות השואה מכוער והיה צריך להיאסר בחוק
כל התיווך בקיצבאות השואה לא החל בשנים האחרונות. הוא נמשך כבר 40 שנה ואני יודעת זאת אישית. מלכתחילה בישראל היו חייבים לאסור בחוק תיווך כזה כיוון שמדובר בניצול מצבם של ניצולים שכל רצונם לחזור ולחיות חיים שגרתיים ללא פחד או ניצול מחפיר.
מרים שניאור  |  12.11.17
לכל התגובות