אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הניתוק בין מדד S&P 500 לבין אג"ח הזבל לא מבשר טובות למשקיעים במניות צילום: אוראל כהן

הניתוק בין מדד S&P 500 לבין אג"ח הזבל לא מבשר טובות למשקיעים במניות

קרן הסל שעוקבת אחרי אג"ח זבל בארה"ב, ונסחרת במתאם גבוה ל־S&P 500 ולתל בונד־60, משנה כיוון בשבועות האחרונים

13.11.2017, 07:22 | דרור גילאון ואורנן סולומון

הקוטביות בין שוק האג"ח התוסס לשוק המניות המדשדש נמשכה גם בשבוע האחרון. האג"ח הממשלתיות הארוכות עלו ב־0.4%, מדד תל בונד־60 הוסיף 0.1% והמדדים האגרסיביים יותר, תל בונד־תשואות ותל בונד־גלובל, התחזקו ב־0.2% וב־0.5% בהתאמה. מדדי המניות, לעומת זאת, איבדו בין 0.8% ל־2% והמשיכו את מגמת הדשדוש המתסכלת לעומת הבורסות העיקריות בעולם. בשלוש השנים האחרונות עלה מדד S&P 500 ב־27%, נייקי היפני ב־32% ודאקס הגרמני ב־40%, זאת בעוד ת"א־125 עלה ב־0.3% בלבד ות"א־35 ירד ב־2%.

מחיקת מיילן תקבע הפסד

אחת הסיבות העיקריות לביצועי החסר בתל אביב היא החשיפה הגבוהה למניות הפארמה שמהוות כ־16% ממדד ת"א־125 וכ־22% ממדד ת"א־35, שצנחו בשנתיים האחרונות בין 26% (מיילן) ל־81% (טבע). בסוף השבוע הודיעה מיילן שהיא מתכוונת להימחק מהמסחר בתל אביב בעוד שלושה חודשים. כתוצאה מכך תקטן החשיפה של המדדים הגדולים בישראל לענף הפרמצבטיקה, וייתכן שמדובר בחדשות טובות מבחינת הפיזור הסקטוריאלי של המדדים המובילים. מאידך, אם שערה של מניית מיילן לא יעלה באופן משמעותי בתקופה זו, יקבעו מחזיקי המכשירים העוקבים בישראל (תעודות סל וקרנות מחקות) הפסד משמעותי בגלל מניה זו.

בעוד השוק המקומי ממשיך בשלו, המסחר בעולם נראה מעט שונה בשלושת השבועות האחרונים. בשבוע שעבר נקטע רצף של תשעה שבועות חיוביים בשוק המניות האמריקאי, ו־S&P 500, מדד המניות החשוב בעולם, איבד 0.2%. הירידה המתונה יחסית במדד זה מסתירה חשש הולך וגובר שמימוש גדול יותר עלול להתרחש בקרוב. סיבות למימוש כזה לא חסרות ובהן רמות המחירים הגבוהות של המדדים העיקריים, מתיחות גיאו־פוליטית בין ארצות הברית לצפון קוריאה שאליה מצטרף סכסוך נוסף, עם השלכות על מקורות הנפט בעולם, בין איראן לסעודיה, ועיכוב מתמשך בהעברת רפורמת המסים בארה"ב.

מדד הפחד במגמת עלייה

ניתוח מעמיק יותר של ביצועי המדדים מגלה שאג"ח מסוג +BB ומטה, הנחשבות לאג"ח זבל (HY), איבדו 1.3% בשלושת השבועות האחרונים, מדד הפחד (VIX) עלה ב־23% בשבוע האחרון ו־S&P 500 הוסיף כ־0.3%. הניתוק בין שוק אג"ח הזבל לשוק המניות אינו דבר של מה בכך. בעשר השנים האחרונות המתאם בין שני האפיקים עמד על 0.91, מה שאומר שהם נוטים לצעוד באותו הכיוון. מבחינת המשקיעים, החשש הוא ששוק המניות יתאים את עצמו לחולשת אג"ח הזבל, והמימוש דה־לוקס שראינו בשבוע עבר יהפוך לתיקון משמעותי יותר.

הזווית הישראלית בסיפור

הזווית הישראלית בסיפור הזה היא המתאם הגבוה שקיים בין מדד תל בונד־60 למחיר קרן הסל Junk ETF שעוקבת אחר אג"ח זבל בארה"ב. בעשר השנים האחרונות עמד המתאם על כ־0.98, מה שאומר שהירידות מעבר לים עלולות להצית מימוש גם בשוק הקונצרני המקומי שנהנה כבר חודשים רבים מסוג של חסינות. כעת המשקיעים צריכים לשאול את עצמם אם הפוזיציה הנוכחית שלהם מספקת תמורה נאותה עבור הסיכון. המשקיעים אינם מתייחסים לדירוג של חברות הדירוג כאינדיקציה יחידה לתמחור הסיכון. כך, למשל, מדד תל בונד־גלובל שמרכז את החברות האמריקאיות שגייסו חוב בישראל נסחר במרווח של 3.88% מעל הממשלתית המקבילה, זאת בעוד מדד תל בונד־תשואות שמורכב מאג"ח בדירוג ממוצע זהה, נסחר בתוספת תשואה של 1.8% בלבד.

להערכתנו, לאחר תקופה ממושכת של ירידת תשואות, המשקיעים חיפשו את המקומות שבהם נשאר "בשר" ולכן תל בונד־גלובל עלה ברבעון האחרון ב־1.9% בזמן שתל בונד־שקלי עלה ב־0.6% בלבד. הבעיה העיקרית בחיפוש אחר "בשר" היא הסיכון הנלווה להשקעה באג"ח הנסחרות בתשואות גבוהות יחסית. כך, למשל, הירידות באפיק הזבל בארה"ב והעובדה שתל בונד־גלובל מורכב מחברות אמריקאיות, עלולות להוביל לביצועי חסר ביחס לאג"ח הנחשבות בטוחות יותר.

להערכתנו, מרווחי התשואה הגלומים בשאר מדדי תל בונד אינם גבוהים, ומשקיעים החוששים מרמות המחירים יכולים להיות רגועים. גם אם יפספסו עוד תקופה של עליות שערים, מחיר הפספוס אינו צפוי להיות גבוה. אך אם תהיה זליגה מהמגמה השלילית של אג"ח הזבל בעולם לעבר השוק המקומי, הרי שירידות השערים הפוטנציאליות עלולות להיות כואבות. לכן, במציאות הנוכחית עדיפה גישה זהירה שאומרת צמצום החשיפה לאג"ח בדירוגי A ומטה, עדיפות לבחירת אג"ח חברות חזקות בצורה סלקטיבית, ושילוב רכיב נמוך יחסית של מניות.

השורה התחתונה

אם תהיה זליגה מהמגמה השלילית של אג"ח הזבל בעולם לעבר השוק המקומי, הרי שירידות השערים הפוטנציאליות עלולות להיות כואבות

דרור גילאון הוא כלכלן ראשי באזימוט בית השקעות והבעלים של האתר להאצת הידע וההון הפיננסי. אורנן סולומון הוא מנהל השקעות ראשי ושותף באזימוט בית השקעות

תגיות