אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הרגולציה פשוטה והמסוי נמוך. כולם צריכים ללמוד מיוטה" צילום: בלומברג

ראיון כלכליסט

"הרגולציה פשוטה והמסוי נמוך. כולם צריכים ללמוד מיוטה"

מושל יוטה גארי הרברט הפך את כלכלת מדינתו לאחת המצליחות בארה"ב. הוא גם היה המושל הרפובליקני הראשון שהסיר את תמיכתו בדונלד טראמפ כשהיה מועמד לנשיאות. לכלכליסט הוא מסביר לאן נעלם ההיגיון הבריא של הממשל הפדראלי

13.11.2017, 08:09 | רן אברמסון

כבר כמה שנים רצופות שיוטה שומרת על מקומה בצמרת בדירוג הכלכלות המצליחות בארה"ב. בשמונה מעשר השנים האחרונות היא דורגה בחמישיה הפותחת ברשימת המדינות הטובות ביותר לעסקים, שיעור האבטלה בה (3.4%) נמוך בהשוואה לשיעור האבטלה הכללי בארה"ב (4.2%), ולמרכז ההייטק שבבירתה סולט לייק סיטי כבר הודבק השם "מדרון הסיליקון".

קראו עוד בכלכליסט

למרות הנתונים המרשימים, בשנה שעברה הגיעה המדינה בת 3 מיליון התושבים לכותרות בעיקר בזכות אוון מק'מאלין, שהוביל תנועת מחאה פנים־רפובליקנית נגד המועמד דאז דונלד טראמפ והצליח לגנוב לו לא מעט קולות. מושל המדינה גארי הרברט, שביקר בחודש שעבר בישראל, לא חסך גם הוא ביקורת מהנשיא בזמן הקמפיין. הרברט אף היה למושל הרפובליקני הראשון שהסיר את התמיכה ממנו, אחרי פרסום הקלטת שבה נשמע טראמפ מתרברב במה שאי אפשר לפרש אחרת מאשר הטרדות מיניות בוטות.

אבל מערכת הבחירות כבר נגמרה, וכעת הרברט צריך לעבוד עם טראמפ ולהמשיך לשמר את ההצלחה הכלכלית של מדינתו.

פחות התלהבות מבעבר

"כשהתמניתי למושל יוטה ב־2009 קבענו שתי מטרות. האחת היא להיות הכלכלה המצליחה בארה"ב והשנייה היא להפוך ליעד בינלאומי מוביל לעשיית עסקים. יוטה אכן הפכה לכלכלה המגוונת והמצליחה ביותר מבין מדינות ארה"ב, והיקף העסקים הבינלאומיים הולך וגדל משנה לשנה". אומר ל"כלכליסט" הרברט, שיחד עם משלחת אנשי עסקים מיוטה היה אורח משרד עורכי הדין ש. הורוביץ ושות'.

המושל גארי הרברט: "הדמוקרטים מבינים שאובמה־קר הוא לא חוק מושלם. דיברתי על זה בזמנו עם הנשיא אובמה והוא בעצמו אמר שהחוק צריך שינויים ושיפורים", צילום: בלומברג המושל גארי הרברט: "הדמוקרטים מבינים שאובמה־קר הוא לא חוק מושלם. דיברתי על זה בזמנו עם הנשיא אובמה והוא בעצמו אמר שהחוק צריך שינויים ושיפורים" | צילום: בלומברג המושל גארי הרברט: "הדמוקרטים מבינים שאובמה־קר הוא לא חוק מושלם. דיברתי על זה בזמנו עם הנשיא אובמה והוא בעצמו אמר שהחוק צריך שינויים ושיפורים", צילום: בלומברג

אתה מרגיש שהאווירה החשדנית כלפי סחר בינלאומי בוושינגטון משפיעה על שימור ההישגים שציינת?

"בוושינגטון הבירה בהחלט יש פחות התלהבות מסחר בינלאומי לעומת העבר. אבל המדינות הן עצמאיות. למה שעושים בוושינגטון יש אמנם השפעה על המדינות, אבל זו לא השפעה מוחלטת ואנחנו בעד סחר חופשי. אנחנו מבינים שטבעה של הכלכלה כיום הוא גלובאלי: 95% מהלקוחות לכל מה שאנחנו מוכרים ביוטה מגיעים מחוץ לארה"ב. זה יהיה טפשי מצידנו לא לקחת את הסחורות והשירותים שלנו אל העולם".

איך רפורמת המס המתגבשת בוושינגטון תשפיע על המדינות?

"אנחנו רוצים לחזק את המגזר הפרטי, אחרי הכל הם אלו שיוצרים משרות. לכן חשוב מאוד שתהיה מדיניות מס שתעודד חדשנות ותתמוך במגזר הפרטי. יש צורך להוריד את מס החברות בארה"ב, שהוא הגבוה ביותר בעולם המפותח - מה שגורם לחברות לעזוב אל מחוץ לאמריקה. הכוונה של רפורמת מס חייבת להיות הרחבת בסיס המס והורדת גובה המס".

מעבדות לדמוקרטיה

הרברט הוא תומך נלהב בעצמאות גדולה כמה שיותר למדינות, וטוען כי עם השנים, הממשל הפדראלי בארה"ב נטל לעצמו כמות גדלה והולכת של סמכויות על חשבונן.

איך המדינות יכולות לסייע בסוגיות לאומיות, כמו המחלוקת סביב חוק ביטוח בריאות בר השגה (אובמה-קר)?

"אני היו"ר לשעבר של מועצת המושלים הלאומית, ולכן אני תומך גדול בתפיסה שרואה במדינות כמעבדות לדמוקרטיה. יש 50 מדינות שונות, כל אחת מהן עושה ניסויים ומוצאת דרכים לספק שירותים וסחורות. חלקן מצליחות מאוד, חלק פחות. אבל אנחנו לומדים אחד מהשני. זה מה שיפה במדינות העצמאיות. אני מאמין שאם כל מדינה תהיה בריאה, ארה"ב כולה תהיה בריאה. כשהייתי יו"ר מועצת המושלים, אמרתי למושלים של מדינות אחרות שהם יכולים להעתיק את מה שקורה ביוטה, זה לא משחק סכום אפס. ככה נתפתח בצורה דומה. חשוב להגיד בצורה דומה ולא בצורה זהה, כי אותו הדבר לא יכול להתאים לכולם - שזו גישה שאנחנו רואים יותר מדי מצד וושינגטון הבירה. בעניין ביטוח הבריאות יש לנו מחלוקות עמוקות. צד אחד תומך במעורבות ממשלתית גדולה, צד אחר חושב שהכל צריך לעבור דרך הסקטור הפרטי. הדעה שלי היא שהממשל בוושינגטון שלוקח את המסים מהמדינות, צריך להחזיר להן את הכסף כדי שיעשו בו מה שהן רואות לנכון. ככה נוכל ליצור ביטוח בריאות בתוך המדינות".

ברק אובמה. ביטוח שמרני למדינות שמרניות, צילום: בלומברג ברק אובמה. ביטוח שמרני למדינות שמרניות | צילום: בלומברג ברק אובמה. ביטוח שמרני למדינות שמרניות, צילום: בלומברג

זה לא נראה כמו תרחיש אפשרי כשמסתכלים על הפערים בין הרפובליקנים לדמוקרטים

"הנה ההיבט הפוליטי המעניין. הרפובליקנים אומרים שהם רוצים לבטל ולהחליף את אובמה־קר. אבל במה? הדמוקרטים מבינים שאובמה־קר הוא לא חוק מושלם. דיברתי על זה בזמנו עם הנשיא אובמה והוא בעצמו אמר שהחוק צריך שינויים ושיפורים. אז השאלה היא איך לשנות ולשפר. אני בטוח שהתשובות לשאלה של הרפובליקנים ושל הדמוקרטים לא כל כך שונות זו מזו. ולכן, אם יעבירו יותר סמכויות למדינות בנושא הזה, מדינות ליברליות יותר יוכלו ליצור ביטוח ליברלי יותר, מדינות שמרניות יוכלו ליצור ביטוח שמרני יותר, וכולם יהיו מרוצים".

לפי מה שקורה בוושינגטון קשה להיות אופטימי. נראה שהפלגנות הרגה את הפרגמטיזם

"האידיאולוגיה הרגה את הפרגמטיזם. אני שמרן אבל אני גם בנאדם פרקטי עם היגיון בריא ואני בטוח שגם בצד הליברלי יש אנשים פרקטיים עם היגיון בריא שמבינים שפשרה זו לא מילה מגונה. כשרוצים לקדם מדיניות לפעמים צריך להתכופף קצת כדי להביא תוצאות. אני מקווה שזה יקרה. הבשורות הטובות הן שסגן הנשיא מייק פנס הוא לשעבר מושל אינדיאנה והוא מגלה הבנה רבה לזכויות של המדינות, הנשיא טראמפ גם חושב שמעורבות של המדינות יכולה להוביל לפתרון טוב. אז אולי בוושינגטון כן יצליחו לעשות משהו. אם לא, המדינות יצטרכו לדאוג לזה ואני מאמין שנצליח לעשות זאת יותר טוב מאשר בוושינגטון".

מה היית מייעץ לממשל הפדראלי ללמוד מהמדיניות שלך ביוטה?

"אני קורא לזה "המודל של יוטה", אני מציע למדינות אחרות להעתיק אותו, יש לו תוצאות טובות. אני מציע לוושינגטון: תעשו מה שעשינו ביוטה, אם אתם רוצים ללמוד מהטובים ביותר. יש לנו ממשל יעיל מאוד, המסים אצלנו תחרותיים, פישטנו את הרגולציה, מערכת החינוך שלנו מצויינת, יש לנו כוח אדם מיומן, יש לנו עקרונות טובים וערכים טובים. אנחנו מודל מצויין ואנשים צריכים לחקות אותנו, וזה כולל גם את וושינגטון".

תגיות