אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההשקעות של סופטבנק: ראיית מכונה צילום: גטי אימג'ס

פרשנות

ההשקעות של סופטבנק: ראיית מכונה

גישת ההשקעות הקרה של מייסד סופטבנק מאסיושי סון עלולה לגבות מחיר מוסרי מהעתיד האנושי

13.11.2017, 17:33 | הגר רבט
1. איום אסטרטגי. מייסד סופטבנק וקרן ההשקעות הענקית ויז'ן, מאסיושי סון, מנהל כבר חודשים מו"מ על השקעת מיליארדי דולרים בענקית הנסיעות השיתופיות אובר. השבוע הוא הפתיע כאשר הודיע כי הוא שוקל לסגת מההשקעה באובר לטובת השקעה במתחרתה הגדולה ליפט. בין שמדובר באיום שנועד להפעלת לחץ על אובר ובין שבהצהרת כוונות ממשית, המהלך מסמן את האסטרטגיה הרדיקלית שנוקט סון כשהוא בוחן השקעות.

קראו עוד בכלכליסט

2. חתיכה בפאזל. לאיש העשיר ביפן דרושים רק עוד 2.3 מיליארד דולר כדי להביא את ויז'ן ליעד של 100 מיליארד דולר שהציב לה, ובינתיים הוא הספיק להכריז על תוכניתו לגייס קרן נוספת בהיקף של 800 מיליארד דולר. כל השקעה שהוא מבצע נתפסת בעיניו כפיסה נוספת בפאזל שהוא מרכיב, שכולל בין היתר מסחר מקוון, הסעות, סייבר, שבבים ואפילו טכנולוגיות חקלאיות.

מאסיושי סון, צילום: בלומברג מאסיושי סון | צילום: בלומברג מאסיושי סון, צילום: בלומברג

3. אקוסיסטם ענקית. ההשקעות של סון מתחלקות בין עשרות חברות בכל תחום ובכל מקום על פני הגלובוס. לפי התוכנית שלו, בסופו של דבר כל החברות הללו יהוו אקוסיסטם ענקית שתיגע בכל תחומי החיים. ואחרי שכבר השקיע בענקית הנסיעות דידי צ'אושינג, שזכתה לכינוי אובר הסינית, הוא מחפש השקעה מקבילה גם במערב. ומתברר שמבחינתו זו ממש לא חייבת להיות אובר.

4. הבדלים זניחים. השקעה בתחומים טרנדיים היא פרקטיקה מקובלת בתחום קרנות ההון סיכון, אבל סון לוקח אותה לקצה. הצוות, התרבות הארגונית ואפילו רווחי החברה הופכים משניים לעומת המוצר ואופן שילובו בפאזל. הבחירה בין אובר לליפט מדגישה את מה שרוב משקיעי ההון סיכון כבר יודעים: לעתים קרובות ההבדלים הטכנולוגיים בין החברות לא משמעותיים. אבל דווקא במקרים כאלה לגורמים הסביבתיים יש חשיבות רבה יותר.

5. בחירה ערכית. הבעיה בגישה של סון היא שהענקת הקדימות לטכנולוגיה על פני כל שיקול אחר מתעלמת משאלת האחריות. מאז הקמתה אובר מסרבת לקחת אחריות על ביטחון נוסעיה ותנאי העסקת נהגיה, ולא מהססת לעבור על החוק כדי לבסס דומיננטיות בשוק. הגישה הזו עזרה לה להפוך לענקית שהיא היום, אך גם הביאה להדחת המייסד והמנכ"ל והכניסה את החברה לסחרור שטרם יצאה ממנו. הבחירה היכן לשים את הכסף חייבת להתחשב בשיקולים רחבים יותר, כולל שאלות של מוסר.

תגיות