אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה מסתתר במחסן הנשק שמביא סמי קצב לתל אביב? צילום: צביקה טישלר

מה מסתתר במחסן הנשק שמביא סמי קצב לתל אביב?

ההנפקה האחרונה של חברה ביטחונית בתל אביב הוכתרה כאכזבה – ואירונאוטיקס נסחרת 20% מתחת למחיר שבו הונפקה לפני חמישה חודשים. קצב, שהולך עם אותו מנהל חיתום שהחברה שלו אף קנתה חלק מההנפקה, צריך לקוות שהתסריט לא יחזור

14.11.2017, 07:14 | אורן פרוינד

חמישה חודשים לאחר ההנפקה המאכזבת של חברת המל"טים ומערכות המודיעין אירונאוטיקס, עוד חברה ביטחונית עושה את דרכה לבורסת תל אביב עם תג מחיר גבוה – בשווי צפוי של 2 מיליארד שקל לפני הכסף – קבוצת SK של סמי קצב. כעת נותר לבעל השליטה ומנהל הקבוצה קצב לקוות שההנפקה שלו לא תסתיים כפי שהסתיימה הנפקת אירונאוטיקס, שאיבדה 20% מערכה מאז יוני והסבה למשקיעים הפסד כבד.

קראו עוד בכלכליסט

אחת המפסידות הגדולות בהנפקת אירונאוטיקס היא חברת החיתום לאומי פרטנרס, שמנוהלת על ידי עופר גרינבאום, שי נבו ורם דגן. החברה רכשה בהנפקה מניות בשווי 50 מיליון שקל (5.27% מהון החברה), שהסבו לה הפסד על הנייר של 10 מיליון שקל. גרינבאום ונבו הם מועמדים ראשיים לביצוע ההנפקה גם בקבוצת SK – הכוללת את החברות מספנות ישראל, חברת תעשיות הנשק לישראל (IWI) וחברת הכוונות מפרולייט – אך טרם נחתם סופית החתם המבצע. אם הם יבצעו את ההנפקה, הם עשויים לעשות זאת באמצעות חברת החיתום פועלים אי.בי.אי, שאליה הם צפויים לעבור בינואר הקרוב.

המספנות והנדל"ן צפויים להישאר פרטיים

סמי קצב (71) הוא נצר למשפחה ממוצא עירקי שנולד וגדל באיראן עד גיל 16. הוא התחיל את דרכו בתעשייה הביטחונית עוד בשירותו הצבאי כקצין ומפקד סוללה בחיל התותחנים. לאחר שסיים את השירות בצה"ל הוא יצא לאיראן בשליחות חברת סולתם, שעסקה אז במכירת מערכות ארטילריות. במסגרת הפעילות שלו באיראן קידם קצב והרחיב את תחום עיסוקן של תעשיות ביטחוניות ישראליות (סולתם ותעש) מול המשטר האיראני והיה האחראי להוצאתן אל הפועל של עסקאות יצוא וכך צבר ניסיון וקשרים בתחום התעשיות הביטחוניות.

מאז ועד היום קצב הצליח לבנות לעצמו אימפריה של חברות ביטחוניות, שמעסיקה כ־2,220 עובדים וכוללת שש חברות ביטחוניות, שתי חברות בנות (IWI ארה"ב ונמל מספנות ישראל) ואת חברת הנדל"ן אושירה. ההנפקה של קצב בתל אביב צפויה לכלול תאגיד אחד שיכיל את כל החברות שלו, למעט החברות מספנות ישראל ופעילות הנדל"ן שמרוכזת תחת אושירה.

נמכרה בזול – וחזרה לפסים של רווחיות

הפעילות הראשונה של קצב בתחום התעשייה הביטחונית החלה עם חברת IWI (תעשיות נשק ישראל), שלימים הפכה ליצרנית תת־המקלע עוזי, המקלע הקל נגב ורובה הסער תבור. החברה, לשעבר חטיבת הנשק הקל של תעש מגן, נוסדה עם הקמת התעשייה הצבאית בשנת 1933. בסוף שנות ה־90 מפעל מגן נקלע לקשיים כלכליים, שבעקבותיהם החליטה המדינה להפריט את פעילותו.

ב־2005 הופרט המפעל ונרכש על ידי קצב תמורת סכום זעום של 2.5 מיליון דולר. על הרכישה נמתחה ביקורת ציבורית קשה בטענה שהמפעל נמכר בזול. עם הרכישה שונה שם המפעל למפעלי נשק ישראל (IWI) והחברה עברה תהליך הבראה וחזרה לפסים של רווחיות.

כיום החברה ממוקמת בהוד השרון והיא אחת מחברות הנשק הקל הגדולות בעולם. IWI מעסיקה יותר מ־500 עובדים, עם לקוחות ביותר מ־20 מדינות בעולם. יותר מ־90% מפעילות החברה מופנית ליצוא. קצב הרחיב הפעילות של IWI לארה"ב באמצעות החברת־הבת IWI US, שבאמצעותה הוא מייצר, משווק ומוכר את מוצרי IWI ללקוחות אזרחיים בארה"ב. השנה קצב הרחיב את הפעילות גם להודו, כשהקים מפעל פרטי לייצור נשק בהמדינה בשם PLR עם חברת פונג' לויד. המפעל החדש צפוי לייצר את כל סוגי הנשק של IWI, ועתיד להתמודד בשנים הקרובות על שורה של מכרזים שיפרסמו צבא הודו וגופים ביטחוניים נוספים במדינה, לקראת הצטיידות ברובים ובאקדחים חדשים.

החברה השנייה בגודלה היא מפרולייט, שמייצרת ומשווקת כוונות ומערכות אופטיות ואלקטרו־אופטיות לכוחות יבשה ולחיל רגלים. קצב רכש אחזקות במפרולייט, שנוסדה ב־1990, בסוף שנת 2000, ובסוף שנת 2007 הגדיל רכש את מלוא מניות החברה. מאז הוא הצליח להגדיל את פעילות החברה ומצבת כוח האדם גדלה מ־20 עובדים בעת הרכישה ל־250 עובדים כיום.

בשנת 2010 נכנסה החברה כשותפה (50%) בפעילות פאלס־אינטקו, העוסקת בפיתוח ושיווק של מטל"ים (מד טווח לייזר) וציוד ראיית לילה ורכשה את חברת קמרו־טק, שמייצרת ומשווקת מערכות הדמיה שמספקות מידע מבעד לקירות לצרכים מבצעיים. קצב המשיך בתנופת הרכישות ובשנת 2014 רכשה מפרולייט שורה של חברות בתחום האופטיקה וראיית הלילה (ניו נגה לייט, נייט לייט טכנולוגיות, פריזמטק ואם.אס.אי, שנקלעו לקשיים כלכליים). החברה פועלת באזור התעשייה של אור עקיבא.

סמי קצב , צילום: צביקה טישלר סמי קצב | צילום: צביקה טישלר סמי קצב , צילום: צביקה טישלר

החברה הבת קמרו־טק נוסדה ב־2004 ונרכשה על ידי קבוצת סמי קצב בסוף 2010. החברה מעסיקה כיום כ־30 עובדים. המוצרים של החברה משווקים עבור יחידות חיל רגלים ולוחמה בטרור בישראל ובעולם ונמצאים בשימוש מבצעי ביותר מ־12 מדינות. מערכות החברה מאפשרות הצגה וניתוח של אובייקטים מבעד לקירות. בנוסף החברה פיתחה את מערכת EasyCheck – מערכת לסריקת בני אדם שמיועדת לשימוש במתקנים הומי אדם, כמו שדות תעופה. החברה ממוקמת באזור התעשייה כפר נטר.

חברה נוספת בקבוצה של קצב היא יוניסקופ מערכות אופטיות, שמייצרת ומשווקת פריסקופים אופטיים לטנקים ונגמ"שים. החברה נוסדה בשנת 1991 ובשנת 2002 נרכשו 90% ממניות החברה על ידי קצב. החברה מעסיקה כ־12 עובדים וממוקמת באזור התעשייה כרמיאל.

תגיות