אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות התנגדות האוצר: ועדת הכספים אישרה - הכרה בהוצאות הנפקה בבורסה לצרכיי מס צילום: אלכס קולומויסקי

למרות התנגדות האוצר: ועדת הכספים אישרה - הכרה בהוצאות הנפקה בבורסה לצרכיי מס

באוצר מתנגדים לחוק שמטרתו להגדיל את מחזור המסחר בבורסת תל אביב כיוון שלטענתם הוא יוביל לאובדן הכנסות של 80 מיליון שקל בשנה והדבר מחייב מקור תקציבי ודורש את תמיכת הממשלה

15.11.2017, 13:02 | עמרי מילמן

ועדת הכספים אישרה הבוקר לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הפרטית שהגישו חברי הכנסת משה גפני (יהדות התורה), יצחק וקנין (ש"ס) ועודד פורר (ישראל ביתנו) שתאפשר ניכוי של הוצאות הקשורות להנפקת מניות הנרשמות למסחר בבורסה הישראלית מההכנסות לצורכי מס. ההצעה אושרה למרות ההתנגדות של משרד האוצר. בעקבות לחצי האוצר נקבע כי הצעת החוק תאושר כהוראת שעה לשלוש שנים בלבד כך ששר האוצר יוכל שלא להאריך אותה לאחר שלוש שנים אם יבחר בכך.

קראו עוד בכלכליסט

לטענת יו"ר הוועדה גפני, "הצעת החוק הזו יש בה כדי להגביר את הפעילות בבורסה ולהגדיל את היקפי המסחר בה. הכרה בהוצאות הנפקה לצרכיי מס תעודד חברות ציבוריות להנפיק דווקא בבורסה בתל-אביב. הגדלת מחזורי המסחר בבורסה יניבו אפיק נוסף לגיוס הון במשק. הדבר ייטיב מאוד עם המגזר העסקי שמשווע לאשראי והעיקר, יעודד את החברות הציבוריות הישראליות להישאר בארץ ולא להנפיק בחו"ל".

נציג אגף התקציבים, אציק דניאל טען כי מדובר בהצעת חוק שתביא לאובדן הכנסות של 80 מיליון שקל בשנה ולכן היא מוגדרת כ"הצעת חוק תקציבית" שמחייבת מציעת מקור תקציב ומצריכה תמיכה של הממשלה אולם הממשלה מתנגדת להצעה. בהעדר תמיכה של הממשלה יידרש גפני להשיג תמיכה של לפחות 50 חברי כנסת בהצעת החוק.

במהלך הדיון ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) תקף את האוצר ואמר: "אם אתם מעוניינים להחיות את הבורסה, אזי צריך אומץ. אם לא תסכימו להוריד את מיסוי הבורסה ל- 10% או אפילו ל- 5% לפחות בהוראת שעה, בחיים לא תצליחו להחיות אותה. ברגע ששטייניץ הפיל מיסוי של 25% על הרווחים בבורסה הוא הסיט מיד את הציבור למקומות אחרים, בין השאר לנדל"ן".

ח"כ מיקי לוי. "אם אתם מעוניינים להחיות את הבורסה, אזי צריך אומץ", צילום: עומר מסינגר ח"כ מיקי לוי. "אם אתם מעוניינים להחיות את הבורסה, אזי צריך אומץ" | צילום: עומר מסינגר ח"כ מיקי לוי. "אם אתם מעוניינים להחיות את הבורסה, אזי צריך אומץ", צילום: עומר מסינגר

מנגד, ח"כ מוסי רז (מר"צ) הביע התנגדות להצעת החוק ואמר כי "ככלל אני מתנגד להורדת המס על רווחי הון, אני לא רואה איזה אינטרס יש לציבור הישראלי לאפשר את זה. וגם במקרה הזה של הבקשה להכיר בהוצאות הנפקה, אני לא רואה איזו תועלת יפיק מכך הציבור, בכך שהוא צריך לממן את זה באמצעות אובדן הכנסות למדינה".

עוד השתתף בדיון גם מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו, שאמר כי: "צר לי שאגף התקציבים עושה שימוש במספרים לא בדוקים. זה לא 80 מיליון שקל. מעבר לכך, התועלת שהמהלך יביא, לא רק תקטין את הכנסות המדינה, אלא דווקא תגדיל אותן. זה ניתוח סטטי עלוב של האוצר. הוצאת הנפקה היא הוצאה בדיוק כמו כל דבר אחר. כיום יש גם 25% מס חברות, גם מס הכנסה וגם עלות הנפקה, שהיא הוצאה לכל דבר ועניין ומצטרפת לכלל העלויות בגין מסים".

בסופו של הדיון יו"ר הועדה גפני הודיע, כי "בכוונתו לגייס חתימות של 50 חברי כנסת ולקדם את הצעת החוק" והוסיף: "אמנם זה לא חוק שאצלי הוא ייהרג ואל יעבור, אנחנו לא בעניין אידיאולוגי כאן, אבל התברר פה בדיונים רבים שהבורסה קורסת ואין חולק על כך. התגלגל העניין שצריך לתת לחברות הציבוריות ניכוי הוצאות הנפקה על מנת שלא ייפנו לחו"ל".

גפני. "התברר בדיונים כאן שהבורסה קורסת", צילום: עומר מסינגר גפני. "התברר בדיונים כאן שהבורסה קורסת" | צילום: עומר מסינגר גפני. "התברר בדיונים כאן שהבורסה קורסת", צילום: עומר מסינגר

עוד חשף גפני כי "אתמול התקשר אליי שאול מרידור (הממונה על התקציבים - ע"מ) ואמר שמתנגדים אפילו עם פריסה לשלוש שנים ואמר שמוכנים לקדם את זה במסגרת תקציב 2019. שבעתי הבטחות של האוצר, כולל של הבכירים ביותר. אני יודע שלא נוכל לאשר את זה בהמשך, כי יש מגמה לא להרבות בהוצאות. אז יש 20 מיליארד שקל עודפי תקציב אבל יש גם תכניות של שר האוצר כמו נטו משפחה. כאן מדובר בסה"כ באובדן זניח של הכנסות ויש אפילו מחלוקת על הסכום".

תגיות