אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברה של מיליארד דולר משנה את כללי המשחק בבורסת ת"א צילום: jason laveris

חברה של מיליארד דולר משנה את כללי המשחק בבורסת ת"א

קרן הריט האמריקאית, שגייסה אתמול 800 מיליון שקל בהנפקת מניות בכורה לפי תשואת דיבידנד של 6.3%, היא מקרה בוחן לחברות נוספות, אמריקאיות וישראליות, שבודקות אפשרות לנצל את מכשיר הגיוס החדש

16.11.2017, 07:10 | אורן פרוינד
יש לא מעט ביקורת שאפשר להשמיע לגבי בורסת תל אביב, אבל אתמול הגיעה ההוכחה לכך שהיא הפכה לבורסת נדל"ן בינלאומית. ההנפקה שביצעה אתמול קרן הריט האמריקאית CMCT בבורסה המקומית יש בה כדי לשנות את כללי המשחק בשוק ההון הישראלי. לא עוד חברות BVI (חברות המאוגדות באיי הבתולה), שמבקשות להגיע לכסף הזול של המשקיעים בישראל עם מבנה משפטי מורכב, שטרם עמד במבחן התוצאה במקרה של חדלות פירעון. הפעם באמת מדובר בחברה מהשורה הראשונה בוול סטריט, שמחזיקה נכסים ברחבי ארה"ב. CMCT צפויה לעשות רישום כפול בבורסת תל אביב.

קראו עוד בכלכליסט

מעבר לעובדה שזו הפעם הראשונה שקרן ריט נדל"ן אמריקאית מהליגה הראשונה מבצעת רישום כפול בתל אביב, מדובר גם בגיוס ראשון של מניות בכורה מאז הסדירו רשות ניירות ערך והבורסה תקנות בעניין זה בחודש מאי השנה.

הגיוס של CMCT היה, למעשה, מקרה בוחן עבור חברות רבות, אמריקאיות וישראליות, שממתינות על קו הזינוק עם הכלי הפיננסי החדש — מניות בכורה. אלה נתפשות כמכשיר שהוא בין אג"ח למניה. בדומה למניות רגילות הן מעניקות לבעליהן זכות לקבל דיבידנד, אך אינן מאפשרות זכויות הצבעה בחברה. הדמיון בינן לבין אג"ח הוא בתזרים הקבוע והידוע מראש שהן מעניקות, כל עוד החברה סולבנטית. ממש כפי שמחזיקי האג"ח נהנים מתשלום קבוע וידוע מראש של קופוני הריבית. הכלי הזה מתאים לחברות בעלות מדיניות דיבידנד קבועה, ולכן הוא מושך בעיקר קרנות ריט גדולות, שמחויבות על פי חוק לחלק את כל הרווחים שלהן כדיבידנד. כמה קרנות ריט אמריקאיות כבר מנהלות מגעים עם חתמים ישראליים לביצוע מהלך דומה.

נראה שהצלחת CMCT תהיה דומה להצלחת הגיוס של חברת הנדל"ן אקסטל, שגייסה בשתי פעימות 1.65 מיליארד שקל ב־2014 ו־2015, והיתה זו שלמעשה "פרסמה" את הבורסה המקומית ברחבי ארה"ב. אחרי הגיוס של אקסטל הגיע מקבץ של חברות נדל"ן אמריקאיות לתל אביב, בניסיון לגייס כספים בזול. גם חברות ישראליות מביטות מהצד על הגיוס של CMCT ובהן דלק, אלוני חץ ואספן, שצפויות לבצע גיוסים של מניות בכורה ב־2018.

שאול קובה, צילום: jason laveris שאול קובה | צילום: jason laveris שאול קובה, צילום: jason laveris

קרן הריט CMCT, שנוסדה ומנוהלת בידי הישראלים אבי שמש ושאול קובה, גייסה אתמול 800 מיליון שקל לפי תשואת דיבידנד של 6.3%. הקרן שמדורגת AA מינוס בידי מעלות זכתה אמנם לביקושים סבירים של 860 מיליון שקל, אולם מדובר בהחלט בהישג יפה, לאור העובדה שמדובר במוצר פיננסי חדש בשוק ובחברה זרה.

CMCT היא חלק מקבוצת הנדל"ן CIM האמריקאית, שייסדו ב־1994 קובה ושמש. CIM היא השותף המנהל של CMCT. שמש וקובה הכירו בשירותם הצבאי, והגיעו לארה"ב לפני יותר מ־30 שנה. העסק הראשון שלהם היה בתחום הגננות, ובהמשך נכנסו לייזום נדל"ן ותשתיות. ב־1995 הכירו השניים את בנקאי ההשקעות ריצ'רד האסלר, שעומד כיום בראש דירקטוריון CIM, ויחד הקימו את הקבוצה. זו הפכה לימים לאימפריית נדל"ן שמרכזה בלוס אנג'לס והיא מחזיקה באמצעות שש קרנות נכסים ששוויים 20 מיליארד דולר.

הקרן מגיעה לישראל לאחר שרשמה עליית שווי של 10% מתחילת השנה. נכון לרבעון השני היא מחזיקה נכסים בשווי נקי (NAV) של 1.3 מיליארד דולר, אך לישראל היא צפויה להגיע עם שווי נכסים נמוך יותר, לאחר שמכרה כמה מהם באחרונה. לפי ההערכות, השווי הנכסי הנקי צפוי להיות מיליארד דולר, לאחר מכירת הנכסים. מדיניות הדיבידנד עבור המניות שיונפקו בישראל עדיין לא פורסמה.

ממצגת שפרסמה החברה באחרונה בארה"ב עולה כי סיימה את הרבעון השני עם ירידה קלה בהכנסות וברווחים. הכנסותיה במחצית הראשונה של השנה, על בסיס US GAAP, הסתכמו ב־128 מיליון דולר — ירידה של 5% לעומת התקופה המקבילה. הרווח הנקי זינק והסתכם ב־285 מיליון דולר לעומת 25 מיליון דולר בתקופה המקבילה, אך הוא הושפע מרווח חד־פעמי של 300 מיליון דולר על מכירת נכסים. ה־FFO (רווח נקי תזרימי מפעילות נדל"ן בניכוי הפחתות חד־פעמיות) ירד ב־30% במחצית הראשונה. עם זאת, התוצאות שתציג בישראל לקראת הגיוס צפויות להיות שונות, בעקבות מכירת הנכסים בחודשים האחרונים.

מי שיזמו את הסדרת התקנות לגבי מניות הבכורה הם נציגי חברת החיתום של לאומי פרטנרס עופר גרינבאום, רם דגן ושי נבו, ויועץ ההנפקות אורי אייזנברג. עוה"ד אדווה ביתן ויובל אדן ממשרד גרוס ייצגו את קרן CMCT.

תגיות