אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כחלון, אל תצ'פר את החזקים צילום: נמרוד גליקמן

פרשנות

כחלון, אל תצ'פר את החזקים

הפתרון שבוחן האוצר לביטוחים הקבוצתיים - סבסוד קומץ עובדים חזקים - לא יעלה על הדעת

16.11.2017, 07:59 | רחלי בינדמן

איך ייתכן שאנשים ששילמו על ביטוח סיעודי דרך קופת חולים או כלל לא רכשו ביטוח, לא יקבלו מהמדינה כלום, ודווקא החזקים ששילמו ביטוח מוזל יקבלו מימון מהמדינה?

קראו עוד בכלכליסט

שר האוצר משה כחלון בוחן בימים אלה פתרון למשבר הביטוחים הקבוצתיים - שאמורים לפוג בתחילת ינואר - באמצעות העברת מאות מיליוני שקלים של כספי משלמי המסים לכיסם של קומץ עובדים ממקומות העבודה החזקים במשק.

בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי באוצר מנסים למצוא פתרון שיניח את דעתו של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן שמבוסס על המודל הבא – רוב העובדים שייפלטו מהביטוחים הקבוצתיים (אלו שגילם מתחת לגיל 60) יצורפו לביטוח הסיעודי של קופות החולים ללא בדיקה רפואית.

אותם עובדים מעל גיל 60 שייפלטו מהביטוח הקבוצתי של מקומות העבודה ומצבם הרפואי בעייתי לא חוסים תחת הפתרון הזה, ולגביהם בוחן משרד האוצר אפשרות להעמיד מימון של בין 130–260 מיליון שקל כדי לרכוש עבורם ביטוח פרטי.

מדובר בקומץ של כ־20%–30% מהעובדים שיאבדו את הביטוח הקבוצתי, ולכן מבחינת משרד האוצר מדובר בפתרון זול, לפחות בינתיים, בהשוואה לחלופה של הקניית רובד ביטוח סיעודי ממלכתי לכלל הציבור.

אלא שהפתרון הזה פשוט לא יעלה על הדעת. איך ייתכן שאנשים שלא נהנו עד כה מביטוח סיעודי מסובסד בהיקף של עשרות בודדות של שקלים בחודש דרך מקום העבודה ושילמו על ביטוח סיעודי דרך קופת חולים או כלל לא רכשו ביטוח, לא יקבלו מהמדינה כלום, ודווקא האוכלוסייה החזקה, זו שמקום העבודה שלה דאג לה והשיג לה ביטוח זול, תיהנה עכשו מכספי ציבור משלמי המסים כולו?

שר האוצר משה כחלון, צילום: צביקה טישלר, עמית שאבי שר האוצר משה כחלון | צילום: צביקה טישלר, עמית שאבי שר האוצר משה כחלון, צילום: צביקה טישלר, עמית שאבי

הדבר מקומם עוד יותר אם מביאים בחשבון את העובדה שהסתדרות העובדים שבראשה עומד ניסנקורן היתה שותפה למחדל הביטוחים הסיעודיים במקומות העבודה.

הוועדים הגדולים, שחלקם הגדול חוסה תחת ההסתדרות, הם אלו שהשיגו את הביטוחים הללו לעובדים מבלי להסביר להם שמדובר בביטוח שהוא בבחינת משענת קנה רצוץ. אז כעת, בגלל הכוח של ועדי העובדים להשבית את המשק ולייצר נזק של מיליארדים, עולה על הפרק תוכנית פתרון שמצ'פרת קבוצה של עובדים על חשבון הציבור כולו.

כנראה שברור גם לכחלון שפתרון כזה לא מחזיק מים. אבל הוא פשוט הרבה יותר זול מלממן רובד ביטוח סיעודי לכלל האוכלוסייה שעלותו לתקציב המדינה תנוע, כך לפי דו"ח שפרסם לאחרונה בנק ישראל, בין 2.5 ל־5 מיליארד שקל בשנה.

אבל ביטוח סיעודי ממלכתי ידרוש, בטח ובטח אם רוצים לייצר ביטוח כזה לזמן ארוך, העלאת מסים, וכחלון התחייב שלא יעלה מסים. הפלונטר הזה שעמו מתמודד שר האוצר הוא מורכב, אבל פתרון של מתן סובסידיה לקומץ מהאוכלוסייה, שמחזיק בג'וקר בשם ניסנקורן, פשוט לא יעבור את הביקורת הציבורית.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
כחלון או לא מבין או בזדון דופק את העניים
הכל קומבינות אינוטואיציות חוסר מחקר ופופליזם. והדוגמא המובהקת היא החובבנות של כחלון שבמקום ליצור שוק השכרה גדול, הוא "נילחם" במשקיעים .. אם הכוונה האמיתית לעזור לעניים, אזי צריכים הרבה דירות להשכרה שייבנו עי המדינה. יש בעיה של חוסר דירות להשכרה לעשירונים תחתונים שאין להם ולא יהייה להם כסף לקנות דירה כי אין להם חסכונות גם לא של 100,000 שח ומימלא וגם לא יהיו להם חסכונות. הפיתרון בבנייה ממשלתית להשכרה ע"י המדינה כמו בגרמניה וארצות הברית וכו. חוק דירה שלישית טפשי, פופוליסטי, כי יש לעודד קיום דירות רבות להשכרה ולא להפחיתם. אבל מה לעשות זה נשמע נפלא לז**ן את המשקיעים... אולי אפילו יביא מנדט לשר כחלון המוכשר.
דליה  |  16.11.17
לכל התגובות