אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלמ"ס: המשק צמח ב-4.1% ברבעון השלישי צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי, אוראל כהן

הלמ"ס: המשק צמח ב-4.1% ברבעון השלישי

אומדן הצמיחה הראשון לרבעון השלישי מצביע על שיפור בגידול בתוצר וחזרה למגמה ארוכת הטווח של המשק; הייצוא התאושש עם זינוק של 18.5%, אך הייצוא התעשייתי ירד ב-6%; הצריכה הפרטית רשמה עוד רבעון חזק עם עלייה של 7.8%

16.11.2017, 13:00 | מיקי פלד

הצמיחה ברבעון השלישי של השנה עמדה על 4.1% (בחישוב שנתי), כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. זהו אמדן ראשון המבוסס על נתונים חלקיים, כאשר אמדן שני יתפרסם בחודש הבא. הלמ"ס גם העלתה בעשירית האחוז את הצמיחה בשני הרבעונים הקודמים – 2.5% ברבעון השני ו-0.9% בראשון. בשורה התחתונה, השינוי בתוצר השנה לא צפוי לחרוג מהמגמה ארוכת הטווח של המשק שמוערכת בכ-3%.

קראו עוד בכלכליסט

מגרש מכוניות, צילום: אוראל כהן מגרש מכוניות | צילום: אוראל כהן מגרש מכוניות, צילום: אוראל כהן

המפתיע לטובה ברבעון השלישי הוא הייצוא. אחרי ירידה של 6.5% ברבעון השני, ברבעון השלישי נרשמה עלייה של לא פחות מ-18.5% בסך הייצוא של הסחורות והשירותים. ההסבר המרכזי לכך הוא ייצוא של חברות הסטארט-אפ ברבעון השלישי. ללא יצוא יהלומים וחברות סטארט-אפ, סך הייצוא עלה ב-0.4% בלבד – שיפור לעומת ירידה של 6.5% ברבעון השני – אך הייצוא התעשייתי ירד בשיעור של 6%. יבוא הסחורות והשירותים עלה בלא פחות מ-16.6%, אך בשל אופן חישוב נוסחת השינוי בתוצר, הגידול בייבוא למעשה מוריד את הצמיחה.

כוכבת אחרת של הרבעון השלישי היא הצריכה הפרטית שעלתה ב-7.8%. הגידול בצריכה הפרטית הוא בין השאר תוצאה של המשך הגידול ברכישת כלי רכב – בשיעור של 38.9% בחישוב שנתי או 8.6% בחישוב רבעוני, לעומת קצב שנתי של 34% ברבעון השני של השנה. גם ההוצאה לנפש על צריכה שוטפת (מזון, דלק, שכר דירה, נופש וכדומה) עלתה ב-4.6%.

בשורה חיובית מגיעה גם מהכיוון של סעיף "השקעה בנכסים קבועים", או יותר נכון מההשקעה של יזמים ובעלי עסקים במכונות וציוד. ההשקעה באלו עלתה ב-29.9% ברבעון השלישי, ונרשמה עלייה של 8.3% בהשקעה בבנייה שלא למגורים ובעבודות בנייה אחרות ועליה של 49.7% בהשקעה בכלי תחבורה יבשתיים. מכיוון וסעיפים אלו מהווים אינדיקציה, ולו ראשונית, לגבי הציפיות של בעלי העסקים לשיפור עתידי בביקוש למוצרים שלהם, ניתן להניח שההשקעה מבטאת אופטימיות לגבי העתיד העסקי. לעומת זאת, למרות תכניות הממשלה הרבות בתחום הדיור, ההשקעה בבנייה למגורים ירדה ברבעון השלישי בשיעור של 1.4%, לאחר עליה של 0.9% ברבעון השני ועליה של 2.9% ברבעון הראשון של 2017.

תגיות