אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהו העונש על תקיפה מינית אלימה? צילום: SheThePeople

מהו העונש על תקיפה מינית אלימה?

כמו בהליכים פליליים ומשפטיים אחרים, קיימת חשיבות רבה להתנהלות באופן נכון מול גורמי החוק השונים במקרים של תקיפות מיניות. מכל מקום, קיימת הסכמה גורפת באשר לענישה מחמירה במקרים בהם בוצעו עבירות מסוג זה

19.11.2017, 10:40 | עו"ד חיים נס

כל אקט מיני שנעשה ללא הסכמה מתויג כעבירה מינית, ולכך התייחסות בחוק העונשין ולבטח במסגרת החוק למניעת הטרדה מינית.

ניתן להבחין בטווח רחב של עבירות מין הנמדדות על פי חומרתן. עבירות קלות יכולות להיות, למשל, התערטלות בפומבי ואילו בקצה השני מדובר בעבירות חמורות דוגמת אינוס, עבירות מין בתוך המשפחה, עבירות מין המבוצעות בקטינים, מעשה סדום ועוד. עבירות מין המבוצעות תוך ביטויי אלימות קשים ייחשבו כעבירות חמורות אף יותר.

קיימת הסכמה גורפת באשר לענישה מחמירה במקרים בהם בוצעו עבירות מין. הענישה מחמירה לבטח כאשר מדובר בעבירות מין בהן מרכיב אלים במיוחד ואף במקרים בהם יש ניצול מובהק של יחסי מרות במסגרות השונות, דוגמת מקומות עבודה ומסגרת הצבאית.

ביטוי לענישה המחמירה, במקרה של תקיפה מינית אלימה הוא באפשרות של בית המשפט לקבוע עונש מרבי של 20 שנות מאסר בפועל. בית המשפט שהרשיע נאשם באונס אינו ראשי לקבוע עונש מאסר קל יותר מחמש שנים, אלא אם מדובר בנאשם אשר לו נסיבות אישיות חריגות ממש.

תקיפה מינית אלימה היא יכולה להתבטא הן כאקט של אינוס ובמקרים אחרים כאקט הכולל החדרת איבר או חפץ לאיבר המין, פי הטבעת או פיו של הקורבן.

עו"ד חיים נס, צילום: ארז שחם עו"ד חיים נס | צילום: ארז שחם עו"ד חיים נס, צילום: ארז שחם

מקרים נוספים של תקיפה מינית אלימה כוללים אף אונס קבוצתי שבו פעילים מספר תוקפים וכולם נושאים באחריות וחשופים לענישה ולעונש מאסר של עד 20 שנים.

בתי המשפט אף נתקלים בתקיפות מיניות אלימות אשר חוזרות על עצמן על ידי התוקף כנגד אותו קורבן והן יכולות להתרחש במשך שנים שגם כנגדה התייחסות חמורה.

למשפחות אשר נאלצות להתמודד עם סיטואציה כה רגישה לפיה אחד מבני המשפחה הפך קורבן למעשה של תקיפה מינית אלימה, חשוב לפעול באופן מידי במספר מישורים מקבילים, החל מהגשת טיפול לקורבן ועד טיפול במישור הפלילי עצמו.

כמו בהליכים פליליים ומשפטיים אחרים קיימת חשיבות רבה להתנהלות באופן מטיבי ונכון מול גורמי החוק השונים. לעורכי דין, העוסקים בייצוג קורבנות תקיפה מינית אלימה במשך שנים, ישנה היכולת והניסיון להעניק לקורבן ולבני משפחתו את המעטפת והייעוץ הנכונים בכל הנוגע להתנהלות מול רשויות החוק ובתי המשפט ובמיוחד במקומות בהם ישנו טיפול קלוקל כלפי הקורבן.

אחד מן ההיבטים המחדדים היטב את הצורך והכדאיות בליווי של עורכי הדין במקרים הנוגעים לתקיפה מינית אלימה הוא בבחינת נושא ההתיישנות. לא פעם, שומרים קורבנות תקיפה מינית את שהתרחש בסוד וחושפים את התקיפה רק כעבור מספר שנים. לעורכי הדין המייצגים את הקורבן היכולת להבהיר ולבחון האם חלה התיישנות וזאת בהתבסס על מועד התקיפה האחרונה.

נושא ההתיישנות מתייחס לתקופה מוגבלת בה ניתן לפתוח בהליך פלילי כנגד אדם כלשהו. ממועד סיום תקופה זו לא יהיה ניתן להגיש כנגד אותו אדם כתב אישום וזאת בשל קביעתו של המחוקק כי אדם זה יתקשה להתגונן ביחס לאירועים שקרו לפני זמן רב. ולכך מצטרפת גם ההנחה כי לא שמר ראיות העשויות לסייע לו בהוכחת חפותו. במקרים בהם מדובר על עבירות של תקיפה מינית אלימה, שהן עבירות שעונשן הוא למעלה משלוש שנות מאסר (עבירה מסוג "פשע"), קיימת התיישנות של עשר שנים. "מרוץ ההתיישנות" נקבע מיום ביצוע העבירה ועד לפתיחתה של חקירה משטרתית בעניין.

עו"ד חיים נס עוסק בדיני תעבורה ופלילים.

תגיות