אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלה המדינות העשירות ביותר בעולם. היכן ממוקמת ישראל? צילום: שאטרסטוק

אלה המדינות העשירות ביותר בעולם. היכן ממוקמת ישראל?

למרות החרם שהוטל על קטאר היא עדיין המדינה העשירה ביותר בעולם, על פי נתונים של קרן המטבע. אחריה המדינה הקטנה לוכסמבורג, ושוויץ רק במקום תשיעי. ישראל מדורגת במקום ה-37 עם הכנסה לנפש של 36,250 דולר בשנה

20.11.2017, 22:43 | שירות כלכליסט

קטאר עוברת תקופה לא פשוטה לאחרונה מאז הכריזו ביוני שכנותיה בראשות סעודיה על חרם נגדה. בחודש שעבר אף נודע כי רשות ההשקעות הקטארית נאלצה לצמצם את האחזקות שלה בחברות גדולות כמו קרדיט סוויס ורוסנפט. אף על פי כן, קטאר הוכתרה כמדינה העשירה בעולם.

קראו עוד בכלכליסט

התואר הזה מבוסס על נתונים שפרסמה קרן המטבע הבינלאומית באוקטובר לגבי התמ"ג לנפש בכל מדינה בהתבסס על שווי כוח הקנייה של מטבע, שמשווה את המטבעות של מדינות ביחס לעלות הסחורות. על פי הנתונים, התמ"ג לנפש בקטאר עומד על 124,930 דולר, הגבוה ביותר מקרב קרוב ל-200 המדינות בעולם.

ישראל שייכת לקבוצת המדינות העשירות ביותר (המדינות בעלות הכנסה לנפש העולה על 25 אלף דולר בשנה). היא מדורגת ב-2017 במקום 37 עם הכנסה לנפש (כוח קניה) של 36,250 דולר בשנה. ישראל עדיין מפגרת אחר ההכנסה לנפש במדינות המערב אך משיגה את מדינות מזרח אירופה ואת יוון טורקיה ופורטוגל.

קטאר וכן ברוניי, שדורגה במקום הרביעי אמנם מסתמכות על עתודות הנפט והגז שלהן, אף שהמחירים ירדו בשלוש השנים האחרונות, אך הדירוג מראה כי גם השקעות ומערכת בנקאות חזקה מספיקות כדי לעודד צמיחה כלכלית במדינות כמו איסלנד ואירלנד.

10 המדינות העשירות בעולם:

10. הונג קונג – 61,020 דולר לנפש

שיעור הצמיחה בהונג קונג הואט ב-2016, כך לפי נתוני קרן המטבע, אך הטריטוריה הסינית עדיין נחשבת לאחת העשירות בעולם וההערכה היא כי שיעור הצמיחה יתאושש השנה. הונג קונג מונה מעל 7 מיליון תושבים.  

 הונג קונג, צילום: גטי אימג הונג קונג | צילום: גטי אימג'ס  הונג קונג, צילום: גטי אימג

9. שוויץ – 61,360 דולר לנפש

המדינה המונה 8 מיליון תושבים מתאוששת לאחר שב-2015 הבנק המרכזי הפסיד 52 מיליארד דולר. לפי קרן המטבע, שיעור הצמיחה של שוויץ עמד ב-2016 על 1.5%, אך הממשלה יישמה מדיניות שנועדה לתמוך בהתאוששות הכלכלית.

ציריך, צילום: גטי אימג ציריך | צילום: גטי אימג'ס ציריך, צילום: גטי אימג

8. איחוד האמירויות הערביות – 68,250 דולר לנפש

המעמד של האמירויות כאחת המדינות העשירות בעולם נובע מהתלות שלה בשוק הנפט. אולם ירידת המחירים וצמצום התפוקה הובילה לכך שבשנה שעברה הכלכלה לא התרחבה, מצב שצפוי להשתנות השנה כשהאמירויות, המונות מעט יותר מ-10 מיליון תושבים יחזרו לצמיחה.

דובאי, איחוד האמירויות , צילום: יונתן קסלר דובאי, איחוד האמירויות | צילום: יונתן קסלר דובאי, איחוד האמירויות , צילום: יונתן קסלר

7. כוויית – 69,670 דולר לנפש

כוויית, מדינת המפרץ הפרסי המונה כ-4 מיליון תושבים, הצליחה להימנע מגורלן של שכנותיה העשירות גם כן בנפט ולא חוותה האטה בצמיחה לנוכח ירידת המחירים. הסיבה לכך היא שבכווית חוו צמיחה בנכסים שאינם קשורים לנפט, והצמיחה הזו צפויה להמשיך גם השנה.

כוויית סיטי , צילום: שאטרסטוק כוויית סיטי | צילום: שאטרסטוק כוויית סיטי , צילום: שאטרסטוק

6. נורבגיה – 70,590 דולר לנפש

גם המדינה הסקנדינבית הזו המונה מעט יותר מ-5 מיליון תושבים הושפעה לשלילה מירידת מחירי הנפט בשנים האחרונות. בעקבות זאת, חוותה נורבגיה את שיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008. עם זאת, היא הצליחה להוריד את שיעור האבטלה שטיפס לשיא בקיץ שעבר. השנה ההערכה היא כי תצמח ב-1.4%. 

אוסלו, נורבגיה, צילום: גטי אימג אוסלו, נורבגיה | צילום: גטי אימג'ס אוסלו, נורבגיה, צילום: גטי אימג

5. אירלנד – 72,630 דולר לנפש

לאירלנד אחד משיעורי הצמיחה הגבוהים ביותר באירופה. הוצאות, השקעות ובנייה עזרו לדחוף את התמ"ג כלפי מעלה בשנה שעברה, כך לפי הדו"ח של קרן המטבע.

    , צילום: דוד הכהן צילום: דוד הכהן     , צילום: דוד הכהן

4. ברוניי – 76,740 דולר לנפש

התמ"ג של ברוניי אמנם ירד ב-2016, אך בשיעור נמוך מכפי שציפו. המדינה העשירה שמונה 400 אלף תושבים בלבד, הצליחה להתאים את הכלכלה להאטה בשוק הנפט, שנחשב למקור הייצוא העיקרי שלה.

הארמון בברוניי, צילום: שאטרסטוק הארמון בברוניי | צילום: שאטרסטוק הארמון בברוניי, צילום: שאטרסטוק

3. סינגפור - 90,530 דולר לנפש

ברבעון הראשון של השנה צמח התמ"ג של סינגפור בשיעור שנתי של 2.7%. עיר המדינה שאוכלוסייתה מונה 5.6 מיליון אנשים שומרת על צמיחה עקבית, במיוחד על רקע ההתאוששות במסחר העולמי באלקטרוניקה.  

סינגפור, צילום: Aspire סינגפור | צילום: Aspire סינגפור, צילום: Aspire

2. לוכסמבורג – 109,190 דולר לנפש

לוכסמבורג ו-600 אלף התושבים שלה היא המדינה השנייה העשירה בעולם. הצמיחה שלה ב-2016 הייתה גבוהה משל האיחוד האירופי כולו, אך בקרן המטבע מזהירים כי שינויים בשל הברקזיט המתקרב והמדיניות האמריקאית עלולים ליצור אי יציבות.

 לוכסמבורג, צילום: בלומברג לוכסמבורג | צילום: בלומברג  לוכסמבורג, צילום: בלומברג

1. קטאר – 124,930 דולר לנפש

המדינה הקטנה הזו במזה"ת בעלת 2.27 מיליון תושבים היא המדינה העשירה ביותר בעולם, כך לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית. ההערכה היא כי גם השנה תחווה המדינה צמיחה בתמ"ג, שיתרחב ב-2.5%.  

 דוחא, קטאר, צילום: רויטרס דוחא, קטאר | צילום: רויטרס  דוחא, קטאר, צילום: רויטרס

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
להשוות אותנו למדינות אחרות במדד הזה עושה לנו עוול
אף לא אחת מהמדינות של הטופ 10 משקיעה 20% מתקציבה השנתי בצרכי ביטחון. אם היתה לנו הפריבילגיה להשקיע את ה-20% הללו מדי שנה בשנה, כבר עשרות שנים, בדברים מייצרי תל"ג כמו תשתיות, שירותים או טכנולוגיה היינו כבר מזמן בטופ 10, ואולי אפילו במקום הראשון. למעשה אנחנו לא ברי השוואה לאף מדינה אחרת מהבחינה הזו, כי יש אצלנו מלחמה בכמה חזיתות כבר 70 שנה וכדי לשרוד במצב הבלתי אפשרי הזה נגזר עלינו כל הזמן להתחמש עד השיניים בלי הפסקה. תוסיפו לזה 20% מהאוכלוסייה שהם ערבים שרק משתדלים ככל שהם יכולים להפריע למדינה, ועוד 20% חרדים שלהם פשוט לא אכפת מהמדינה, ותקבלו לא פחות נס שאנחנו בכלל נמנים על המדינות העשירות בעולם, וזאת בזכות הגרעין החזק של הג'ניוס היהודי.
א האיום  |  25.11.17
16.
הבעיות:
החישוב מלא בבעיות: 1. חלק ניכר מהמדינות שבראש הרשימה הן מקלטי מס - חברות ואוליגרכים נרשמים בהן באופן פיקטיבי אך ורק כי שיעור המס מאוד נמוך - המדינות מרויחות את המס הקטנטן וזהו זה . אין קשר בין התל"ג למצב האמיתי של האוכלוסיה. 2. החישוב מתיחס לממוצע - ביל גיטס שיש לו 70 מיליארד נכנס לאיצטדיון עם 70,000 איש ובממוצע כולם מילונרים. מה שחשוב זה החציון. 3. החישוב מתיחס לתל"ג במונחים של כח קנייה - במדינות בהן יש פערים גדולים - האוכלוסיה ענייה עובדת בזול בעבודות השחורות. המשכורות של הקופאיות והמנקות והנהגים נמוכות ולכן המוצרים בחנויות יותר זולים ולכן כח הקנייה גבוה. 4. אכן מדינות שזכו למצוא אוצרות נפט מתעשרות אבל זה לא מעיד על חריצות או כשרון. אין מה ללמוד מהן ולכן המדד לא רלבנטי.
עלי עבדו  |  21.11.17
15.
אין לי מקום להסביר פה את טעויות החישוב...
אז רק בקצרה : בחישוב תל"ג לנפש יש רק שתי ביות והן חישוב התל"ג וחישוב הנפש. כמו שכבר צויין פה לגבי קטאר, יש בעיה עם מדינות ובהן אחוז "עבדים" גדול. קטאר זאת הדוגמה הקיצונית. בחישוב תל"ג יש בעיה עם הון שחור ועם מדינות המבוססות חקלאות בהן חלק ניכר מצריכת המזון במדינה פשוט מיוצר ונצרך ע"י המשפחה (ובכך לא יוצר תל"ג). זה קורה במרבית מדינות המזרח למשל. ויש עוד אלף בעיות עם החישוב. לפיכך, המדד הזה לא אומר כלום.
גבי  |  21.11.17
לכל התגובות