אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת התכנון קריות יצאה לטיולים בארץ ובחו"ל בעלות של 170 אלף שקל צילום: אלעד גרשגורן

ועדת התכנון קריות יצאה לטיולים בארץ ובחו"ל בעלות של 170 אלף שקל

מבקר המדינה בחן תפקודן של 3 ועדות תכנון מרחביות ומצא ליקויים בתפקודן. הוועדה המרחבית קריות מקבלת כבר 15 שנה שירותים משני משרדי שמאים ללא הליך תחרותי

21.11.2017, 16:03 | אמיתי גזית

בכל אחת מהשנים 2016-2013, ארגנה ועדת התכנון המרחבית קריות, האחראית על התכנון בקרית מוצקין, בקרית ביאליק ובקרית ים, טיולים שונים לעובדיה, בארץ או בחו"ל, על חשבון משלם המסים. העלות הכוללת - כ-170 אלף שקל. בכל המקרים נרשמה ההוצאה תחת הסעיף "השתלמות מקצועית". כך מצא מבקר המדינה בביקורת שערך ברשויות מקומיות. 

קראו עוד בכלכליסט

המבקר מדגיש כי "בבדיקה לא נמצאה זיקה בין הנסיעות שארגנה הוועדה לעובדיה לבין תפקידיהם בוועדה, דבר המעיד כי בפועל מדובר בפעילות נופש ורווחה ולא בפעילות השתלמות או הדרכה". נראה כי השיטה קסמה לאנשי הוועדה ועם השנים האמירו העלויות והיעדים הפכו יקרים יותר.

כך בשנים 2013 ו-2104 הסתפקה הוועדה בשליחת 13-12 עובדים לרמת הגולן, וים המלח בהתאמה. נופשים אלה עלו יחד 43 אלף שקל. ב-2015 היעד כבר היה בודפשט אליה נשלחו 20 עובדים בעלות של כ-54 אלף שקל. ב-2016 הוטסו 20 עובדים הוטסו לברצלונה, שהו בה במשך 5 ימים, ועלו לוועדה 68 אלף שקל.

עוד מצא המבקר כי הוועדה המרחבית מורדות הכרמל מינתה בודק תוכניות למנהל מחלקת הפיקוח ללא מכרז והעניקה לו את תנאי השכר הצמודים למשרה בלי שמילא את התפקיד בפועל, ומאוחר יותר מינתה אותו למנהל מחלקת הרישוי ללא מכרז. בנוסף, הוועדה התקשרה עם משרד רואה חשבון חיצוני ושמאי מקרקעין בלי שקיימה מכרז או הליך תחרותי לבחירתם.

שטח אפור

ועדות מרחביות לתכנון ובנייה הן שטח אפור רחוק מעיני הציבור והתקשורת, ולכן גלום בהן פוטנציאל להפרת כללי מינהל תקין. ועדות מרחביות מאגדות כמה יישובים קטנים ומספקות להן שירות של ועדה מקומית לתכנון ובנייה.

אבל בעוד שיו"ר ועדה מקומית רגילה לתכנון ובנייה הוא ראש העיר או נציגו ומכהנים בה חברי מועצה נבחרי ציבור באותה רשות מקומית, יושבי הראש של הוועדות המרחביות ממונים על ידי שר האוצר ובחירתם אינה תלויה בקולות התושבים.

על הרקע הזה בדק מבקר המדינה 3 ועדות מרחביות, בכולן נמצא כי הן התקשרו עם נותני שירות חיצוניים - בדרך כלל שמאים ורואי חשבון, בניגוד לנהלים, בהליכים לא תחרותיים ולעיתים ללא הסכם שמסדיר את החובות והזכויות של הצדדים.

קריית ביאליק (ארכיון), צילום: דורון גולן קריית ביאליק (ארכיון) | צילום: דורון גולן קריית ביאליק (ארכיון), צילום: דורון גולן

בולטת לרעה הוועדה המרחבית קריות

בדו"ח המבקר בולטת לרעה הוועדה המרחבית קריות.

המבקר מצא כי הוועדה מקבלת זה למעלה מ-15 שנה שירותי שמאות משני משרדי שמאים ללא כל הליך תחרותי, ובלי לחתום עמם על הסכמי התקשרות. כמו כן הוועדה אינה בוחנת את תנאי העסקתם מדי חמש שנים כנדרש על פי הנהלים. מבקר המדינה מצא כי בשנים 2016-2013 הסתכמה עלות שירותי השמאות בכ-1.2 מיליון שקל.

הוועדה המרחבית מצפה אפק שאחראית על באר יעקב, בית דגן, גני תקווה, כוכב יאיר-צור יגאל וסביון חתמה ב- 2005 חתמה על חוזה עם משרד רואה חשבון, למתן שירותי ביקורת ועריכת דו"ח כספי שנתי לוועדה.

תוקפו של החוזה היה לשנה אחת עם אפשרות להארכתו לתקופה של עוד שנה. אלא שהמבקר מצא כי עד פברואר 2017, כלומר כמעט 12 שנים אחר כך, המשיכה הוועדה המקומית בהתקשרות עם אותו משרד, לא פרסמה מכרז נוסף לשירותי ראיית חשבון, ובכל תקופה זו לא עדכנה את חוזה ההתקשרות עם אותו משרד. בנוסף נמצא כי נמצא כי במצפה אפק בחרו משום מה בשמאי שיבצע עבורם שומות היטלי השבחה, אף על פי שהצעת המחיר שלו לא הייתה הזולה ביותר.

המבקר מציין כי במשרדי הוועדה לא נמצא כל מסמך המפרט את הנימוקים לבחירה באותו שמאי. בהליך אחר החליטה הוועדה לבחור שמאי בניגוד להמלצתו של היועץ המשפטי של הוועדה אשר טען כי ההליך (בחירת השמאי, א"ג) אינו עונה על דרישות הנוהל בכך שלא נעשתה פנייה בכתב ומפורטת לשמאים המוצעים. השמאים לא הגישו הצעות שכר טרחה למעט אחד ובעצם מדובר בהצעת יחיד".

תגיות