אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושר בטרומית: תוגבל יכולת ח"כים להעביר חוקים שיעלו לרשויות המקומיות כסף צילום: אלכס קולומויסקי

אושר בטרומית: תוגבל יכולת ח"כים להעביר חוקים שיעלו לרשויות המקומיות כסף

בדברי ההסבר לחוק שהעלה ח"כ פולקמן נאמר ש"הרשויות המקומיות נושאות לעיתים רבות בנטל התקציבי של הצעות חוק פרטיות וכתוצאה מכך נגררות הרשויות המקומיות לגירעונות ומתקשות לספק את השירותים לתושביהן"

22.11.2017, 19:55 | שחר אילן

מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית בתמיכת הקואליציה הצעת חוק שמגבילה משמעותית את היכולת של חברי כנסת להעביר חקיקה שתחייב את הרשויות המקומיות בהוצאות תקציביות.

חוק יסוד: משק המדינה קובע שהצעת חוק פרטית שעלותה לתקציב המדינה מעל 6 מיליון שקל תעבור רק ברוב של 50 חברי כנסת בכל קריאה. התיקון הזה בחוק הגביל דרמטית את היכולת של חברי הכנסת להעביר חקיקה פרטית תקציבית. הצעת החוק של ח"כ רועי פולקמן (כולנו) מציעה להחיל את המגבלה גם על הוצאות של הרשויות המקומיות, כאשר הסכום יחושב לגבי ההצעות של כולן ביחד.

סוף שנות ה-90 ותחילת העשור הקודם התאפיינו בגל של חקיקה פרטית שחייבה את אוצר המדינה במיליארדים. תרמה לכך מאוד שיטת הבחירה הישירה שיצרה מצב בו יכול לכהן ראש ממשלה שהרוב שלו בכנסת מעורער. בשנת 2003 העבירה הכנסת את התיקון לחוק יסוד: משק המדינה שמחייב רוב של לפחות 50 חברי כנסת בשלוש קריאות לחקיקה תקציבית פרטית ובא לרסן את התופעה. לכאורה מדובר בדרישה מתונה שאפילו אינה מחייבת רוב של חברי הכנסת. בפועל גיוס של 50 חברי כנסת למליאה הוא מאמץ שח"כ בודד מתקשה לעמוד בו.

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

בדברי ההסבר להצעת החוק מוסבר שדרישת רוב ה-50 חלה גם היום על "גוף מתוקצב", כלומר גם על הרשויות המקומיות. אלא שעל פי פרשנות החוק הוא חל על כל רשות מקומית בנפרד. כלומר עלות של חוק יכולה להגיע לעשרות מיליוני שקל לכלל הרשויות המקומיות ועדין היא לא תגיע לעלות של 5 מיליון לרשות בודדת ולא תהיה חובת רוב של 50.

הצעת החוק של פולקמן מבקשת כי תיבחן העלות התקציבית של כלל הרשויות המקומיות יחדיו. בדברי ההסבר נאמר ש"הרשויות המקומיות נושאות לעיתים רבות בנטל התקציבי של הצעות חוק פרטיות וכתוצאה מכך נגררות הרשויות המקומיות לגירעונות ומתקשות לספק את השירותים לתושביהן".

פולקמן שעבד בעבר בעיריית ירושלים הסביר ש"אנחנו חווינו כל שבוע את העלויות האדירות של החקיקה שהייתה עוברת בכנסת, בעיקר הפרטית לצרכים פוליטיים רגעיים, מבלי שעברו בחינה. החקיקה הכי קלה היא בעיקר בנושא הארנונה, בלי שום תאום עם העירייה ובבת אחת חותכים מיליוני שקל מתקציב העירייה".

ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) התנגדה לחוק: "הכנסת היא הריבון. אנחנו נבחרי הציבור והרשויות המקומיות צריכות ליישם את המדיניות שנקבעת כאן בכנסת ולא הפוך", טענה. היא ציינה שאם ההצעה הזו הייתה בתוקף, חוק שוויון לאנשים עם מוגבלויות לא היה מוחל על הרשויות המקומיות. עוד אמרה ש"הצעקה הגדולה מגיעה דווקא מהרשויות החזקות". ההצעה אושרה ברוב של 52 מול 38.

תגיות