אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכתב חיות לשופטים הוא אקט ראשון של מנהיגות צילום: אוהד צויגנברג

פרשנות

מכתב חיות לשופטים הוא אקט ראשון של מנהיגות

המכתב ששלחה נשיאת ביהמ"ש העליון אסתר חיות מעביר שני מסרים: בנוסף לדרישה מהשופטים להתנהג בצורה מכובדת יותר, היא מזכירה ללשכת עורכי הדין להיות מחוייבת לשיקולים ענייניים

26.11.2017, 16:54 | משה גורלי

את מכתבה של הנשיאה אסתר חיות לשופטים ניתן לראות כאקט המנהיגותי הראשון של כהונתה.

במכתב יש שני מסרים - פנימי לשופטים וחיצוני ללשכת עורכי הדין.

קראו עוד בכלכליסט

חיות מתייחסת לכתבתו של עומרי אסנהיים בתוכנית 'עובדה' בשבוע שעבר על מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים. התוכנית עסקה פחות בהליך הבחירה, והבליטה את הפולקלור של המינגלינג במשולש שופטים-פוליטיקאים-לשכה, בעיקר בכנס אילת.

הציר המרכזי בכתבה היה ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה, אליו התנקזו שופטים שנקלטו בעדשה, ובעיקר במיקרופון שנשא עליו - מסתודדים, מתחנפים, מתרפסים, מבקשים שדרוג חדרים במלון.

ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה, צילום: עמית שעל ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה | צילום: עמית שעל ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה, צילום: עמית שעל

חיות מודה ש"התמונה הנגלית אינה מחמיאה", ומעירה לשופטים להפגין יתר מכובדות כשהם בוחרים לרדת לאילת ולחלות את פניו של הראש ה"כול-יכול" של הלשכה. ואם לא מכובדות, לפחות זיהוי מצלמות ומיקרופונים.

המסר השני של חיות הוא ללשכה עצמה. נוה פרש בתוכנית אג'נדה דו-ראשית בבחירת שופטים. ראשית, נקמה באליטות הישנות על הקיפוח האישי שלו. שנית, חבירה לשרת המשפטים איילת שקד שמקדמת מינויים של שופטים ימנים-דתיים-שמרנים.

חיות מציינת במכתבה ששיקולים אלה לגיטימיים לפוליטיקאים בוועדה, אבל לשכת עורכי הדין, כגוף מקצועי, מחוייבת לבחירה עניינית של שופטים.

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, צילום: יאיר שגיא נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות | צילום: יאיר שגיא נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, צילום: יאיר שגיא

התשובה של נוה - והפוליטיקאים - היא כמובן שכל הנבחרים הם ברמת המצויינות הנדרשת, כאשר ההעדפות הפוליטיות מתווספות על האיכות המקצועית.

למשל, אם השופטת המוערכת רות רונן נפסלה בגלל הזהות הפוליטית המשוערת של בעלה, אין זה אומר שמי שנבחרה לכיסא הנשי, השופטת הדתייה יעל וילנר, נופלת ממנה מקצועית.

וכמובן, הפולמוס סביב בחירתו של השופט יוסף אלרון. הלשכה חברה לשרים כחלון ושקד בתמיכה בו. נוה סבור שאם אלרון נבחר לנשיא בית משפט מחוזי חיפה יש בו גם את הכישורים הנדרשים לשופט בעליון. בעליון, לעומת זאת, יש החולקים על עמדה זו.

חיות איווררה במכתבה במרומז נקודה מעניינת: האם האג'נדה של נוה בבחירת שופטים תואמת את האינטרסים והערכים של לשכת עורכי הדין וציבור עורכי הדין? האם הברית שלו עם השרה שקד היא על חשבון המקצועיות ששולחיו מעוניינים בה? חיות רומזת שלא כך הדבר, אבל ספק אם תוכל לתקוע טריז בין שקד לנוה - שמכריזים בפומבי לא רק על שיתוף הפעולה אלא על חברות אישית-משפחתית הדוקה שנרקמה ביניהם.

הקואליציה הזו של עורכי הדין והפוליטיקאים מביסה את שלושת השופטים בוועדה, שנהנים בינתיים רק מזכות הווטו בבחירות שופטים לבית המשפט העליון, שם נדרשים שבעה קולות מתוך תשעה, ולשופטים יש את הרוב החוסם שמחייב את הצדדים לפשרות ולהסכמות. בלי הרוב הזה, שלטו שקד ונוה ביד רמה במינויים של כמאתיים השופטים בבתי משפט השלום והמחוזי שנבחרו מתחילת כהונת שקד.

המחלוקת הקרובה צפוייה לקראת הבחירה הקרובה של שני שופטים לעליון, במקומם של השופטים יורם דנציגר ואורי שוהם.

השיקולים בבחירה מורכבים. יש הסכמה שמינוי אחד יגיע מהשוק הפרטי, והשני מבין השופטים המחוזיים.

השופט המוביל הוא פרופ' עופר גרוסקופף ובהתמודדות על משבצת עורך הדין עלו השמות של עו"ד מאיר מזרחי שנתמך בידי שקד ועו"ד ברק טל שנתמך בידי שופטי העליון.

והנה התסבוכות הצפויות: חברת הוועדה נורית קורן רוצה תימני, מן הסתם תעלה גם הדרישה למינוי של אישה, וחוץ מזה, ברק טל נקלט במצלמה של 'עובדה' מסתודד עם נוה. ככה זה התנהל שנים, אבל עכשיו כולם ראו את זה ולמראית העין יש מחירים.

תגיות