אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך להביא את השואה ללונדון? צילום: Luke Dyson

איך להביא את השואה ללונדון?

המעצב והאדריכל רון ארד מתכנן את האנדרטה שתוקם למרגלות הפרלמנט הבריטי, ומסביר בראיון לכלכליסט למה המבנה הזה חייב להתגלות לאט — ואז למשוך עמוק פנימה

27.11.2017, 08:22 | רעות ברנע

"לא רצינו להקים מונומנט שעומד על כן, אלא משהו שאתה יכול להיכנס אליו ולחוות אותו", אומר המעצב התעשייתי והאדריכל רון ארד על האנדרטה לזכר השואה בלונדון, שאותה תכנן עם האדריכל הבריטי דיוויד אדג'יי (Adjaye). את התחרות לבניית האנדרטה — שתושלם ב־2021, ותוקם על גדת התמזה, בפארק שלמרגלות הפרלמנט הבריטי — יזם ה־UK Holocaust Memorial Foundation, ארגון רשמי מטעם הממשלה הבריטית.

עשר הצעות הוגשו, כולל של המשרד של זאהה חדיד בשיתוף האמן אניש קאפור, וזו של ארד ואדג'יי נבחרה בידי חבר השופטים, ובהם ראש עיריית לונדון סאדיק קאן. "המבנה יוצא הדופן הזה לא יוקם רק עבור תושבי לונדון אלא עבור כל תושבי בריטניה. הוא יבטיח שזוועות השואה לא יישכחו לעולם, ויעמוד כתזכורת איתנה לדורות הבאים לגבי שבריריותו של השלום", אמר קאן לאחר ההכרזה על הזוכה, בסוף אוקטובר.

הדמיה של האנדרטה לזכר השואה בלונדון שתכננו רון ארד ודיוויד אדג הדמיה של האנדרטה לזכר השואה בלונדון שתכננו רון ארד ודיוויד אדג'יי. "ירידה אל מתחת לאדמה, ואז יציאה חזרה אל העולם" | צילום: יח"צ הדמיה של האנדרטה לזכר השואה בלונדון שתכננו רון ארד ודיוויד אדג

מה לדעתך גרם להם לבחור דווקא בהצעה שלכם?

"כי השופטים היו אינטיליגנטים ותרבותיים", צוחק ארד בשיחה עם "כלכליסט" ממשרדו בלונדון. "וברצינות, כנראה העובדה שמדובר באנדרטה שאתה לא רק מסתכל עליה. היא בנויה מ־22 מעברים צרים שבהם אפשר להיכנס ולשוטט, ושיובילו גם למרכז לימוד בנושא השואה שייבנה מתחת לאדמה. יהיה לה אפקט כפול: הירידה אל מתחת לאדמה והיציאה דרכה חזרה אל העולם יהיו בעצם שני סוגים של חוויות".

ארד מוסיף כי לא יהיו במקום סממני המזוהים בדרך כלל עם הנצחת השואה: "ניסיתי להמנע מכל סממן ישיר, מגני דוד או פוסטרים שיגידו לאנשים בפנים 'הנה זה'. הסממן היחיד הוא 22 המעברים, על שום 22 המדינות שמהן הגיעו יהודים שהושמדו בשואה. אבל זו לא היתה נקודת ההתחלה שלנו, אלא מחשבה שהגיע תוך כדי התכנון".

ארד. "מדהים שממשלת בריטניה יזמה את הפרויקט הזה" , צילום: Luke Dyson ארד. "מדהים שממשלת בריטניה יזמה את הפרויקט הזה" | צילום: Luke Dyson ארד. "מדהים שממשלת בריטניה יזמה את הפרויקט הזה" , צילום: Luke Dyson

וכמו קאן, גם ארד מבין שהמשמעות של המקום רחבה בהרבה מאוד מונומנט לונדוני, ומסביר שהמחשבה הזאת השפיעה גם על התכנון: "אני חושב שבתקופה כמו שלנו, כשהעולם מרגיש קצת רעוע, אנדרטה כזאת חשובה לכולם. אני חושב שזה די מדהים שהממשלה, שהיא בעצם הקליינט שלנו, החליטה ליזום את המבצע הזה. בגלל כל השיקולים הללו, לא רצינו להתערב באופן בוטה בפארק שבו היא ממוקמת. לכן היא לא מפריעה לו אלא נגלית לאט לאט למי שהולך בו, כמו תזכורת למה שקרה".

ארד (66) הוא המעצב הישראלי המוכר בעולם. זה יותר מ־30 שממשרדו בלונדון הוא מתכנן פרויקטים בשלל מדינות, כשבישראל המבנה המוכר ביותר שלו הוא מוזיאון העיצוב בחולון. בקרוב יצטרף אליו עוד פרויקט מרכזי בחתימתו: מתחם ToHa, שני מגדלי משרדים בצורת יהלום שיוקמו ברחוב תוצרת הארץ בתל אביב, ליד יגאל אלון.

בפרויקט הזה, שמקימים חברות אמות וגב ים, עבד ארד עם משרד האדריכלים של אבנר ישר, ולאחרונה הודיעו השניים על פתיחת משרד משותף שבו יטפלו גם בפרויקטים נוספים. בניית המתחם עתידה להסתיים בסוף 2018, אבל הוא כבר סופג ביקורת וכונה בין השאר "גחמה שמנותקת מסביבתה". ארד לא מתרגש. "ככה זה — זה בניין שלא משנה מה תעשה, ידברו עליו".

שולחן הפינג פונג שעיצב ארד מדקטון. ראש בראש עם רפאל נדאל, צילום: יח"צ שולחן הפינג פונג שעיצב ארד מדקטון. ראש בראש עם רפאל נדאל | צילום: יח"צ שולחן הפינג פונג שעיצב ארד מדקטון. ראש בראש עם רפאל נדאל, צילום: יח"צ

תוך כדי תהליך התכנון של הבניין חיפש ארד חומר מיוחד שבו יוכל לצפות אותו, וכך הגיע ל־Dekton — משטחים מתערובת של חומרי גלם לייצור זכוכית, מתכות, פורצלן וקוורץ, מבית ענקית השיש הספרדית Cosentino. המשטחים מיוצרים בטכנולוגיה שמדמה תהליך המתרחש בטבע במשך אלפי שנים, בטמפרטורה ובלחץ גבוהים במיוחד. "זו בעצם מין אבן סינטטית, מעשה ידי אדם, שאתה יכול לשלוט על הגוון שלה. זה חומר די מדהים".

בעקבות שיתוף הפעולה עם החברה הספרדית נרתם ארד גם לעמוד בראש חבר השופטים של אתגר העיצוב של קוסנטינו ישראל, תחרות שעד סוף ינואר אדריכלים ומעצבים יכולים להגיש לה את הצעותיהם. ההיכרות עם החברה הובילה את ארד לעוד פרויקט, בעיצוב מוצר חדש מדקטון: שולחן פינג פונג. עכשיו ארד מתכנן לשחק עליו נגד טניסאי־העל רפאל נדאל, שמשמש פרזנטור של קוסנטינו. "פגשתי את נדאל וכבר התחלתי מולו את המלחמה הפסיכולוגית", אומר ארד. "הוא צריך להתחיל להתאמן, אבל ברור לי שהוא יפסיד".

תגיות