אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השיטה של טבע לקבלת הטבות ללא התחייבויות צילומים: אוראל כהן , בלומברג

השיטה של טבע לקבלת הטבות ללא התחייבויות

הפיטורים והשינוי המבני בטבע מעלים מחדש את הביקורת הציבורית על הטבות המס הנרחבות שהחברה קיבלה ומקבלת לאורך שנים רבות מהמדינה

28.11.2017, 07:56 | עמרי מילמן
הפיטורים והשינוי המבני בטבע מעלים מחדש את הביקורת הציבורית על הטבות המס הנרחבות שהחברה קיבלה - ועדיין מקבלת - לאורך שנים רבות מהמדינה. ההטבות שניתנו לחברה בעבר לא היו כרוכות בהתחייבויות, והן גם לא מונעות ממנה כעת לפטר עובדים בהיקף נרחב.

קראו עוד בכלכליסט

בין השנים 2004‑2013 טבע זכתה להטבה הגדולה ביותר - פטור מלא מתשלום מס במשך עשור, שהסתיים ב־2014. ההטבה ניתנה במסגרת מסלול אסטרטגי לחברות ענק, שרק טבע נהנתה ממנו. עבור אותו עשור קיבלה החברה הטבות מס בהיקף של 20.6 מיליארד שקל. עבור אותה הטבה היתה צריכה החברה להשקיע בישראל בין 600־900 מיליון שקל.

שומרים הפסדים לקיזוז

 

בשנת 2015 שיעורי המס של טבע קפצו בעקבות סיום התוכנית ממנה נהנתה. אולם גם לאחר השינויים במסגרת היקף המס שנדרשת החברה לשלם, הכוללים גם הטבות, אין דרישה לכל פעילות נוספת כמו השקעה או העסקת עובדים בישראל. ניסיון של מנכ"לית משרד האוצר הקודמת יעל אנדורן לקדם מהלך שיקבע כי היקף מסוים של הטבות יהיה בתנאי שחברות יבצעו פעילות נוספת של השקעה או העסקה - נקבר במגירה של כחלון עם הקמת הממשלה הנוכחית.

עבור השנים 2014‑2016 טבע עוד לא שילמה מס כלל בעקבות מחלוקת עם רשות המסים. ברקע המחלוקת, טבע מבקשת לקזז הפסדים ממפעלים שונים שנצברו באותן שנים בהן לא שילמה כלל מס, עם רווחים מאותן שנים. לחברה לא היה עם מה לקזז את אותם הפסדים בשנים בהם נעשו, מאחר ולא שילמה כלל מס. מאחר וטרם הוצאה שומה סופית, כך עלה אתמול בוועדת ביקורת המדינה, מתעכב בינתיים ניתוח האוצר לגבי היקפי הטבות המס שניתנות לחברות הגדולות באותן שנים.

מנהל רשות המסים משה אשר. מסלולי הטבות אסטרטגיים, צילומים: אוראל כהן , בלומברג מנהל רשות המסים משה אשר. מסלולי הטבות אסטרטגיים | צילומים: אוראל כהן , בלומברג מנהל רשות המסים משה אשר. מסלולי הטבות אסטרטגיים, צילומים: אוראל כהן , בלומברג

המסלול של אינטל

 

לטבע יש כיום אפשרות להכנס למסלול אסטרטגי מיוחד, שבשלב זה רק אינטל נמצאת בו. המסלול מעניק שיעור מס של 5% בפריפריה ו־8% במרכז. מלבדו על הכנסות מקניין רוחני, תוכל טבע לבקש שיעור מס של 6% בלבד בעקבות תיקון חקיקה שנעשה בחוק ההסדרים האחרון. אם לא תכנס למסלולים האסטרטגיים תקבל טבע הטבות מס שיעניקו לה שיעורי מס של 16% במרכז ו־7.5% בפריפריה. וזאת לעומת מס חברות של 24%.

ההבדל המהותי בין ההטבות במסלול האסטרטגי לאלו ה"רגילות" קשור לדרישות של הממשלה מהחברה. בעוד שהטבות המס הרגילות לא מגיעות עם תג דרישה אלא נתפסות על ידי האוצר ורשות המסים כמס המקסימלי שניתן לגבות מהחברה לאור קריטריונים שונים, כמו עמידה בהיקף מסויים של ייצוא, היקף הפעילות והמיקום בארץ. ההטבות במסלולים האסטרטגיים ניתנות רק באישור מנהל רשות המסים, מנכ"ל האוצר ומנכ"ל משרד הכלכלה. הם גם יכולים לדרוש מהחברה תנאי השקעה או העסקה מסוימים. כאמור, טבע עדיין לא נכנסה למסלול כזה.

מלבד אותן הטבות מס שניתנו לטבע ללא דרישת תמורה, חתומה החברה על הסכם מול משרד הכלכלה עבור מענק על השקעה שהחברה עשתה ב־2015 באזור התעשייה בירושלים הר חוצבים. החברה פתחה קו ייצור חדש במפעל (וסגרה אחד ישן) ובעבור השקעה של 300 מיליון שקל קיבלה התחייבות למענק של 30 מיליון שקל.

המענק אמור לעמוד על 20% מההשקעה, אך מאחר ולמשרד הכלכלה יש תקרה על היקף המענקים, הוא מכיר בהשקעה של 150 מיליון שקל בלבד. מענק זה מלווה בהתחייבות של החברה לגבי העסקה נוספת של עובדים.

ל"כלכליסט" נודע כי טבע עדיין לא ביקשה כל חלק מהמענק. במשרד הכלכלה בחנו אם צפויים פיטורים במפעל הספיציפי וקיבלו תשובה שלילית. אולם גם אם טבע תחליט לפטר דווקא שם עובדים, מאחר ולא נעשה שימוש במענק אין למדינה מנוף לעצור אותם.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה