אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרטי ההוצאות והקבלות שלכם חשופים לעיניים זרות ברשת צילום: pixabay

דו"ח טכנולוגי

פרטי ההוצאות והקבלות שלכם חשופים לעיניים זרות ברשת

חברות לסריקת חשבוניות נוהגות לפרסם אותן בפורומי פיתוח פומביים, אובר משלמת את המחיר על הרגלי העבר השערורייתיים שלה ופייסבוק תתחיל להחליט בעצמה איזה משתמש נמצא בסכנת התאבדות

28.11.2017, 14:34 | יוסי גורביץ

כשזרים מחטטים בקבלות שלכם

יש שירות בשם Expensify והוא פשוט למדי: אתם מצלמים קבלה, והוא מזהה אוטומטית את מי שמכר לכם משהו, בכמה הוא מכר את זה, ומה היה שווי המס. שימושי מאוד אם יש לכם הרבה קבלות ואתם רוצים את החזרי המס בלי להוציא את העיניים על קבלות דהויות, או לתהות האם איבדתם אותן.

אבל לשירות הזה יש בעיה: לעתים התוכנה שלו לא מצליחה להבין מה בעצם כתוב על הקבלה. במקרה כזה, Expensify זורקת את התמונה ל-Mechanical Turk של אמזון ומציעה כמה זלוטס לבן אדם שיצליח לפענח מה כתוב שם. וכך קורה שזרים מוחלטים נחשפים לפרטי ההוצאות של זרים מוחלטים אחרים, כשכל מה שעומד בינם ובין פרסום של המידע הזה או מכירה שלו הוא התשלום של כמה גרושים מ-Mechanical Turk.

לא לעיניך בלבד, צילום: שאטרסטוק לא לעיניך בלבד | צילום: שאטרסטוק לא לעיניך בלבד, צילום: שאטרסטוק

ב-Expensify מיהרו לומר שקודם כל, זה לא קורה הרבה ושברוב המקרים התוכנה עושה את העבודה בעצמה. נקווה, לטובתם, שהם צודקים. ואז הסבירה החברה את עצמה בצורה מטרידה מאוד: לטענתה, כמעט כל מי שנמצא בתחום הזה של זיהוי חשבוניות ומסמכים משתמש באותו השטיק: אם זה מסובך למחשב, זורקים את זה לבן אדם ב-Mechanical Turk או שירות דומה.

פה הם ככל הנראה צודקים. קחו את זה לתשומת לבכם. החברה טענה שהיא הפסיקה להשתמש בטורקי המכני עוד ב-2013, מה שמוכיח כמה בעייתי הוא הנוהג הזה: המידע הפיננסי מסתובב ברשת עוד מאז.

פרסום ללא בקרה

ראש המשרד הפדרלי להגנת החוקה (BfV, המקבילה הגרמנית של השב"כ), האנס-גאורג מאסן, תקף בחריפות את פייסבוק ודומותיה. הוא האשים אותן בכך שהן חותרות תחת הדמוקרטיה באמצעות מה שניתן לכנות פיגוע אפיסטמולוגי: חיסול היכולת להבחין בין עובדה ודעה.

לדברי מאסן, אם עד כה היו לנו שלוש המעמדות הרגילים (אזרחים, כנסיה ומעמד עליון/אצולה), ובמאה האחרונה נוסף אליהם המעמד הרביעי (בעברית, בדרך כלל, "הממלכה השביעית"), קרי העיתונות, הרי שכעת עלה "המעמד החמישי": פייסבוק ודומותיה, שמאפשרות לכל אחד להעלות טענות אך מבלי לקחת עליהן כל אחריות.

על העיתונות חלים כללים ברורים, יחסית, של אסור ומותר. אם אתה משמיץ אדם ללא סיבה ראויה, אתה צפוי הן לסנקציות חברתיות - אובדן אמינות, חרם מצד הנפגע ותומכיו הזועמים - והן לסנקציות אזרחיות או פליליות, בדמות תביעות דיבה.

מחול השקרים של המדיה החברתית, איור: דניאל גולדפרב מחול השקרים של המדיה החברתית | איור: דניאל גולדפרב מחול השקרים של המדיה החברתית, איור: דניאל גולדפרב

פייסבוק, כלי התקשורת החזק בעולם, פשוט לא משחקת לפי הכללים הללו. כל אחד יכול לכתוב כל דבר, אלא אם הוא משמיץ את מארק צוקרברג או מעלה תמונות של אשה מניקה. אבל אם אתה רוצה ללבות שנאה ולהפיץ שקרים - לך על זה. פייסבוק לא תעשה יותר מדי והיא תטען שהיא בכלל לא אחראית.

התוצאה היא, בין השאר, עליה חדה וניתנת למדידה בשנאה כלפי מוסלמים - משום ששורה של פעילים אנטי-איסלמיים, לא מעט מהם סוכנים רוסים, מפיצים בחדווה פרסומים שקריים ותמונות מזויפות. אחד הזיופים הידועים היה של תמונה של נשים מוסלמיות שלכאורה מביטות בשלווה בפצועי הפיגוע בווסטמינסטר וחולפות באדישות על פני המטפלים בפצועים. התמונה היא פוטומונטאז' של שתי תמונות שונות, מה שלא הפריע להיות מופצת בהיסטריה באמצעות בוטים בטוויטר למשל. המקור של התמונה הוא סוכן רוסי. היא הופצה אחר כך על ידי בוטים שנראים תמימים, והם העניקו לתמונה לגיטימציה. תוך ימים, התמונה המפוברקת הפכה לחלק מהארסנל הקבוע של איסלמופובים.

מאסן ציין שפייסבוק נאלצה להודות בכך שמיליוני אזרחים אמריקאים נחשפו למודעות שמטרתן קיטוב פוליטי, שהיא מכרה בלי שום פיקוח, ושנקנו על ידי סוכנים רוסים (ששילמו ברובלים). הוא אמר עוד שהבסיס לפלורליזם הדמוקרטי נשמט, כאשר הוא איננו מבוסס עוד על עובדות אלא על דעות, ושיש חברות ענק "שמסתתרות מאחורי הפריבילגיות המשפטיות שיש לפלטפורמות תוכן, משום שאינן מוכנות לקבל על עצמן את האחריות המערכתית לאימות התוכן שלהן".

גרמניה, שמכונה היום מנהיגת העולם החופשי, מובילה את העולם במאבק נגד ההתקפה של פייסבוק על עצם המושג "עובדה", והעבירה חוקים נוקשים נגדה ונגד חברות מדיה חברתית אחרות. למרבה הצער זה כנראה מאוחר מדי.

כלבתא היא הקארמה

אובר מנסה נואשות מזה חודשים להשיג השקעה מהענקית היפנית סופטבנק, מסיבה פשוטה מאוד: היא צריכה בדחיפות מזומנים והכסף שלה אוזל. היא מובסת בכל מקום כמעט והאסטרטגיה שלה להשתלטות על השוק דורשת הפסדים גדולים של כסף. אבל מכיוון שהיא מפסידה וברור שתמשיך להפסיד, לא נמצאו יותר מדי מתנדבים להזרים לה כסף תמורת מניות שערכן מפוקפק.

עד לאחרונה, החזיקה אובר במשך כמה שנים בהערכת שווי של 69 מיליארד דולר, שהתבססה לא על הביצועים שלה אלא על ההערכות שהזרמת הכסף הבלתי פוסקת תאפשר לה לשבור את השוק. עכשיו די ברור שזה לא יקרה.

אובר הודתה שהיא לא רווחית בארה"ב והמודל העסקי שלה הוגדר כבלתי חוקי בבריטניה; היא נוחלת תבוסות משפטיות בכל מקום כמעט. ברקע מרחף המאבק הקריטי מכולם: המשפט נגד וויימו של אלפבית על עתיד המכוניות העצמוניות. אם אובר תפסיד גם שם (וכרגע זה לא נראה טוב עבורה) זו תהיה מהלומה מהדהדת.

לא פראייר. מאסיושי סון, מייסד סופטבנק, צילום: בלומברג לא פראייר. מאסיושי סון, מייסד סופטבנק | צילום: בלומברג לא פראייר. מאסיושי סון, מייסד סופטבנק, צילום: בלומברג

אז סופטבנק מוכנה לשקול השקעה באובר, אבל לא בתנאים עליהם דובר בעבר. וואלה, היא אומרת, 69 מיליארד? אל תצחיקו אותי. אני מעריכה אתכם בכ-48 מיליארד בלבד, ותאמינו לי, אני מפסידה עליכם.

זה אומר שאובר תקבל הרבה פחות כסף שחשבה לקבל - וגרוע מכך, שהיא תיאלץ להכיר בהערכת השווי הנמוכה שלה. אם היא תקבל אותה, זה יסמן לחברות אחרות שמסוכן להשקיע בה. אם לא תקבל אותה, לא ברור כמה זמן תוכל להמשיך לקרטע.

קצרצרים

1. פייסבוק תפעיל בקרוב שירות AI שינסה לקרוא את המחשבות של המשתמש ולראות האם הוא קרוב להתאבדות, גם מבלי שיביע במפורש רצון כזה. היה והאח הגדול ישים לב שאתה לא שמח בחלקך כרגיל, הוא ימהר לעדכן מודרטורים, שישלחו לך תוכן מעודד ובמידת הצורך יזעיקו את שירותי ההצלה המקומיים.

מצד אחד, זה חשוב - כשעבדתי בשירות תוכן גדול לפני כעשור אחד הג'ובים שלנו היה להזעיק את הרשויות במידה ומישהו בפורומים איים בהתאבדות. זה הציל חיים. מצד שני, עדיין מדובר בפייסבוק. זוכרים? אותה החברה שבעבר עשתה נסיונות על משתמשים כדי לראות אם היא יכולה לגרום להם לדיכאון? וכאן מדובר בשירות שתשיק בצורה נרחבת, ועוד בלי שהמשתמש עצמו ידווח על מחשבה או כוונה אובדנית.

לגמרי לא במקרה, פייסבוק לא תציע את השירות הזה באיחוד האירופי, שם יש מגבלות על איסוף מידע שלא מאפשרות את פעולת המערכת. עוד לא ברור לאיזה צד שלישי פייסבוק תמכור את המידע הזה, אבל די ברור שהיא תמכור. מזה היא חיה.

פייסבוק החליטה שאתה דכאוני, צילום: shutterstock פייסבוק החליטה שאתה דכאוני | צילום: shutterstock פייסבוק החליטה שאתה דכאוני, צילום: shutterstock

2. דיווחנו שלשום (א') על כך שיוטיוב איפשרה לסוטים מוזרים לחשוף קטינים לסרטוני זימה והטרדה, למרות שגולשים התלוננו על כך כמעט שנה. הדיווח, שמקורו ב-BBC, מוכיח שוב שהדבר היחיד שמפריע לחברות התוכן הוא לא העבירות שהן מבצעות אלא החשיפה שלהן: תוך 48 שעות יוטיוב הודיעה שהיא חסמה 270 חשבונות והסירה 150,000 סרטונים, כמו גם חסמה הערות על 625,000 סרטונים של ילדים לאחר שסוטים הגיבו שם. זה קרה לאחר החשיפה ולאחר התחלה של חרם פרסומות, ואם יוטיוב יכלה לעשות את זה בימים האחרונים, היא יכלה לעשות את זה גם לפני שבוע או לפני שנה. פשוט לא היה לה תמריץ.

3. דיווחנו לפני מספר שבועות על סימני משבר במיזם החינוך החביב על טייקוני עמק הסיליקון, AltSchool. המשבר נראה כעת אקוטי: החברה סגרה כמחצית מבתי הספר שפתחה עד כה, והורים מתחילים להוציא את ילדיהם מאלה שנותרו. שורה של הורים אמרו לביזנס אינסיידר שאלטסקול משתמשת בילדים שלהם כשפני נסיון, ושנראה שהמטרה האמיתית של החברה היא לבצע ניסויים על תוכנה שמייסד החברה רוצה למכור במורד הדרך. אז מהקשקשת על "שיבוש החינוך" ו"לעשות את זה טוב יותר באמצעות טכנולוגיה" נשארה רק תאוות בצע? ברוכים הבאים לעולם שבו כולנו חיים.

תגיות