אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיזוג מזרחי-אגוד: לא לשפוך את התחרות עם המים צילום: עמית שעל, ועד בנק אגוד

מיזוג מזרחי-אגוד: לא לשפוך את התחרות עם המים

המיזוג בין 2 הבנקים לא ישנה את מפת התחרות במערכת הבנקאית. זה לא הפריע ליו"ר ועדת הכספים להצטרף אתמול לגל הפופוליזם שטוען לפגיעה בתחרות ולאיים על המפקחת על הבנקים

30.11.2017, 08:14 | אדריאן פילוט

המיזוג הצפוי בין בנק אגוד לבנק מזרחי־טפחות זכה לפני כמה שבועות להתנגדות לא קולנית של שר הכלכלה אלי כהן שריכז את הרפורמה בבנקים מטעם שר האוצר משה כחלון. אחרי הודעת המיזוג כבר הגיעה הביקורת לטונים צורמים יותר מפיו של שר האוצר עצמו שאמר שלשום כי מדובר במיזוג "לא טוב שמצמצם את התחרות ולא מרחיב אותה".

אתמול הגיע רגע השיא של העליהום: יו''ר ועדת הכספים משה גפני הכריז כי "אם לא יחול שינוי בהתנהלות המפקחת על הבנקים אקדם הצעת חוק להפרדת הפיקוח על הבנקים מבנק ישראל". גפני גם הצהיר כי הוא ידאג "להדק את הפיקוח על פעולות המפקחת". גם כאן כולם הניפו את דגל התחרות.

מי שהיה שומע את ההצהרות של הפוליטיקאים ובעיקר את הקצב המסחרר בו כל אחד מהשחקנים בשיח הפוליטי־כלכלי מיהר להקצין את עמדותיו היה עלול לחשוב כי מדובר במיזוג בין בנק הפועלים לבין בנק לאומי. משקלו של בנק אגוד היה לפני עשור פחות מ־1.5% מסך המערכת הבנקאית. נחשו מה קרה בעשור האחרון? אכן צדקתם - הוא נותר על פחות מ־1.5%. אגב, ניתוח של פעילות הבנק לפי ענפים לא ישנה דרמטית את התמונה העגומה: למרות כלל הניסיונות להפוך לשחקן רלבנטי ולמשוך קהלים מסוימים ופלחי שוק לא ניכר שיפורבאף תחום: לא בקימעונאי, לא בעסקי וגם לא בדיור. יתרה מזו, בהיותו בנק קטן הוא הבנק הכי יקר.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, צילום: אלכס קולומויסקי   יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני | צילום: אלכס קולומויסקי יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, צילום: אלכס קולומויסקי

כולם מבינים שאין זה מצב מיטבי שבנקים גדולים יתמזגו לענק פיננסי שיזכה בכוח מופרז. אך במקרה זה מדובר על מיזוג של הבנק הקטן ביותר עם הבנק הרביעי או החמישי בגודלו. הבנק הממוזג עדיין לא ידגדג את שלושת הבנקים הגדולים. אצלם מתחוללת הדרמה האמיתית.

שני מסרים חשובים לכחלון, כהן וגפני שמוטרדים מהיעדר התחרות הבנקאית. היתה לכם הזדמנות פז בין אפריל ליולי השנה, להרים את הכפפה שהניח דורון ארבלי מנכ''ל בנק הדואר שהתפטר, שהציג תוכנית אסטרטגית מפורטת בפני דירקטוריון חברת דואר ישראל והיה הופך את בנק הדואר מהגופים המסונפים ביותר בישראל לבנק חברתי ש"מפריע לגדולים". אלא ששוב הפוליטיקה הקטנה קלקלה את הכול.

המסר החשוב באמת: אנא תפסיקו לאיים על פקידים בכירים ורגולטורים כדי לנשל מהם את סמכויותיהם, להחליש אותם, להכפיף אותם לגוף אחר ואף לפרק אותם כל פעם שאתם לא מסכימים עם העמדה המקצועית שלהם. פקידות ורגולטורים מפוחדים ומאוימים זו לא מתכונת להקצאה יעילה של המשאבים, לא של מקצועיות נטולת פניות ולא של מנהל תקין. שום דבר טוב לא יצא מזה. לאחרונה אנו עדים ליותר ויותר פוליטיקאיים שמשתמשים בכלים הפסולים הללו על מנת לכופף את הפקידים. הדיון הפתוח והחופשי, הדיאלקטיקה בין הדרג המקצועי לדרג הפוליטי, והסינתזה שהם יוצרים מהווה את דרך המלך.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
איך מודדים תחרות בצורה ברורה? לא בטוח שהחלק בשוק הוא הרלוונטי.
הציבור בישראל ממעט לעבור בנק, מדובר על אחוזים בודדים שאפילו הגידול הטבעי עולה עליהם. עם זאת לקוחות משתמשים בהצעות אטרקטיביות כדי שלפר את תנאיהם בבנק בו הם נמצאים. "חשבון הפוך" של בנק אגוד היא הצעה מעולה, כנראה לא תדעו כמה לקוחות שיפרו תנאייהם בעקבות הצעה כזו שניפנפו בסניף הישן שלהם. בוודאות אפשר להגיד, שסגירת בנק בוודאי לא תשפר את התחרות (1984...)
תחרות  |  30.11.17
3.
רצף טעויות
"במקרה זה מדובר על מיזוג של הבנק הקטן ביותר עם הבנק הרביעי או החמישי בגודלו" כמה טעויות במשפט אחד? איגוד הוא לא הבנק הקטן במערכת, ומזרחי טפחות הוא לא רביעי או חמישי (אם היית טורח לברר אם הוא רביעי או חמישי - היית מגלה את הטעות. אבל למה לברר עובדות אם אפשר לגבב מילים).
לתשומת הלב  |  30.11.17
2.
תפסיקו לפרסם כתבות מוזמנות ועם עובדות שיקריות
כבר 4 חודשים בכול העיתונים הכלכלים מפורסם חדשות לבקרים ,כתבות שמסבירות למה המיזוג טוב ליהודים ,למה בנק אגוד הוא כזה קטן ,כזה יקר וכזה לא תחרותי ...העובדות הן שהמוצר שבנק אגוד מוכר כבר 10 שנים למשקי הבית השכירים-חשבון הפוך - נחשב הזול והכדאי שיש בשוק הבנקאות .נכון שהמשקל הכללי הבנק תופס בשוק הוא נמוך אך זה נובע מ2 סיבות: 1.מכך שהגדולים מנסים לשמר לקוחות טובים שמקבלים הצעות מאגוד .2 .הציבור הישראלי מקובע בתחום הבנקאות -כאשר מעבר בנק לצורך חיסכון של 50-100 שח בחודש נתפס לו ,לא כדאי ,ארוך ומיגע...
שולי  |  30.11.17