אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השפעות הפשיעה החקלאית יתגלגלו בקרוב לכיס הצרכן צילום: מאיר אזולאי

השפעות הפשיעה החקלאית יתגלגלו בקרוב לכיס הצרכן

גניבות, השחתת ציוד, הצתות מכוונות וגניבת בעלי חיים הפכו בשנים האחרונות למכת מדינה שמותירה את החקלאים חסרי אונים מול הנזקים המצטברים. אם גורמי האכיפה לא מצליחים לעצור את התופעה, על המדינה להשתתף לפחות בתשלומי הביטוח

01.12.2017, 07:31 | עפר אריאל

אני חקלאי המגדל בננות מזה 35 שנים. אני עובד קשה ונלחם על פרנסתי, לא מתלונן. בוקר אחד גיליתי שהפכתי, יחד עם יתר חברי החקלאים, למטרה חשופה, ושטחי הגידול החקלאיים שלי הפכו ל"שטחי הפקר". בתקופה קצרה הפכו מימדי הפשיעה החקלאית לבלתי נסבלים ולעול כבד שאנו החקלאים מתקשים להתמודד עימו. המשטרה נכשלת בטיפול בו, ולבסוף הצרכנים נאלצים לשלם בעקבותיו יותר על התוצרת החקלאית שהם קונים.

קראו עוד בכלכליסט

גניבה והשחתה של ציוד ותוצרת חקלאית, הצתה מכוונת של מבנים חקלאיים, גניבת בעלי חיים, הסגת גבול וגביית דמי חסות ("פרוטקשן") לא התחילו היום. עם זאת, אם בעבר היה מדובר בפעולות של גנבים בודדים שפעלו לעיתים רחוקות ובעיקר בסביבת "יישובי קו התפר", היום כבר מדובר במכת מדינה, שמבוצעת על ידי כנופיות מאורגנות, מתוחכמות ומקצועיות שמותירות אותנו, החקלאים, חסרי אונים. ולא רק אנחנו חסרי אונים; כפי שהגדיר זאת מבקר המדינה יוסף שפירא בדו"ח האחרון שלו שעסק בנושא: "הממצאים מעידים על חולשה אכיפתית, אוזלת יד והיעדר מענה לבעיה אמיתית". כלומר, גם גורמי האכיפה בארץ, ובהם המשטרה כמובן, לא מצליחים לעשות דבר.

רק לאחרונה, בית אריזה שאנו עובדים איתו הוצת בכוונה מאחר ולא שילם "דמי חסות", ונאלץ לספוג הפסדים של מיליוני שקלים. צריך להבין כי רוב החקלאים בארץ לא יתאוששו ממקרה כזה. הבננות, למשל, הן גידול עתיר עבודה שדורש ציוד ותנאים מתאימים. המחיר למגדל הוא בין 1.5 ל-2.5 שקל לק"ג בננות, ורק יבול גדול יכול להביא איזון או רווח כלשהו לחקלאי. אפילו פגיעה קלה בתהליך הגידול והמכירה, לא כל שכן נזקים של מיליונים, פוגעת קשות בפרנסתן של משפחות רבות.

הפגנת חקלאים (ארכיון) הפגנת חקלאים (ארכיון) הפגנת חקלאים (ארכיון)

מספר הגניבות עולה, מספר התלונות יורד

הנתונים היבשים מטעים. במסמך שהנפיק מרכז המחקר והמידע של הכנסת נכתב כי בשנים 2015-2011 נפתחו במשטרת ישראל למעלה מ-5,000 תיקים, ובמקביל צוין כי ישנה ירידה הדרגתית במספר התיקים – מ-1,229 בשנת 2011 ל-811 בשנת 2011. גם המשטרה הגיבה לסוגיית מספר התיקים והתהדרה בכך ש"החל משנת 2010 ועד היום נרשמה ירידה מצטברת של כ-40% בתיקי פשיעה חקלאית".

איך הנתונים הללו מסתדרים עם העובדה שהפשיעה החקלאית הולכת ועולה? פשוט מאוד; התייאשנו מהמשטרה ואנו נמנעים מלהגיש תלונה. הרי גם כאשר אנו באים להתלונן, לא רק שאנו מבזבזים יום עבודה, אנחנו גם מגלים כי המשטרה לא יכולה לעשות דבר, וברוב המקרים פשוט סוגרת את התיק "מחוסר ענין לציבור", "מחוסר ראיות" או בעילת "עבריין לא נודע". אז פלא שמספר התיקים במשטרה נמצא בירידה?

את התוצאות ירגיש הצרכן בכיס 

צריך להבין כי מעבר למחיר הכלכלי הכבד שנושאים בו החקלאים, גם כלל הציבור יישא בתוצאות. היכן זה מתבטא? לאור ריבוי הגניבות וחוסר היכולת של המשטרה לטפל בהן או לתפוס את העבריינים, גם חברות הביטוח לא מוכנות לבטח אותנו, החקלאים, מפני הפשיעה, ואלה שכן מוכנות - מציעות פוליסות עם סעיף דרקוני של השתתפות עצמית, מתוך ידיעה שלא נוכל לעמוד בו. במצב כזה, כאשר החקלאים מבינים שהם "אדונים לגורלם" הם נאלצים להשקיע משאבים וכסף רב באמצעי ביטחון משוכללים, בהקמת התארגנויות שמירה פרטיות, בקניית ציוד חקלאי במקום זה שנגנב או הושחת ולהתמודד עם ההפסדים שנוצרים בעקבות גניבת הגידולים החקלאיים, העופות או ראשי הצאן והבקר. עד עכשיו, החקלאים הם אלה שספגו את ההפסדים, אך לא לעולם חוסן. אם המצב לא ישתנה בקרוב והוצאות החקלאים תמשכנה לגדול, גם מחירי התוצרים החקלאיים יעלו והצרכנים יחושו בכיסם את השפעות הפשיעה.

הפשיעה החקלאית מסכנת את ההווה והעתיד של החקלאות בישראל. לכן, במצב בו מדיניות האכיפה של המשטרה נכשלת פעם אחר פעם וחברות הביטוח לא מבטחות את החקלאים, המדינה חייבת להתערב ולסבסד את פוליסות הביטוח, או לדאוג לסייע לחקלאים בדרך אחרת. לאחר פגישה שהתקיימה לאחרונה בין יו"ר השדולה החקלאית בכנסת, ח"כ איתן ברושי, עם שר האוצר, ח"כ משה כחלון, פורסם כי השר התחייב לפעול למען הסדרת נושא הביטוח כנגד סכנות הטרור החקלאי. עם זאת, כנראה שהתחייבויות לחוד ומעשים לחוד, כי לפחות עד עכשיו – לא נראה שיש שינוי אמיתי בנושא. לפני שכולנו נגיע לנקודת אל-חזור שתהווה "בכיה לדורות", אני קורא לשר האוצר ושר החקלאות למצוא פתרון שיאפשר לנו החקלאים לשרוד, ולציבור הצרכנים – להמשיך לשלם מחירים הוגנים.

 

הכותב הוא יו"ר שולחן הבננות במועצת הצמחים

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
שמגדלי הבננות יתאחדו. ולא הענף יקרוס
יש עודף גידול בננות. אין איחוד מגדלים משלשת האזורים. בגלל אנשים קטנים עם אגו גדול. לבכות על הגנבות באתר ממש לא רציני. שיש משרד חקלאות אנטי חקלאות בישראל. שיש סכנה שעודף גידול יביא למחיר הפסד של שקל בשער מטע למגדל. וללא איחוד הבננציקים יהיה יבוא לר. לוי הגזלן עם פנמה 4 על הדרך.
מוטי בננה  |  02.12.17
17.
פשיעה חקלאית ? זו
אינתיפאדה חקלאית , אשר מטרתה להחליש את החקלאים לייאש אותם שיעזבו את הקרקעות ... למי שזה לא ברור - אפשר לשאול/לדבר עם אלה הקשורים בעקיפין ( או במישרין ) ל"משפחות" המבצעים !!! אבל אצלנו מכשלת ישראל עסוקה מכדי לדאוג למדינה ותושביה ! קולות החקלאים בקלפי אינם בעלי משקל מספק !
Stef  |  01.12.17
לכל התגובות