אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התשובה לתעלומות הכלכליות: המהפכה הטכנולוגית צילום: Fotolia

התשובה לתעלומות הכלכליות: המהפכה הטכנולוגית

המהפכה החדשה יצרה חברות טכנולוגיה ענקיות שהמודל העסקי שלהן גרם לתופעות כלכליות שכלכלנים מתקשים להעריך בכלים הנהוגים כיום

03.12.2017, 13:10 | אלכס זבז'ינסקי

בשנים האחרונות כלכלנים רבים מתקשים להסביר תופעות שונות שמתרחשות בכלכלה העולמית. שאלות רבות כמו מדוע האינפלציה כה נמוכה ומדוע שוק המניות ממשיך לעלות נותרות ללא תשובה. לא בטוח שלכל השאלות הללו יש תשובה, אך יתכן שלתשובות יש מכנה משותף אחד - המהפכה הטכנולוגית.

קראו עוד בכלכליסט

המהפכה שמתרחשת בימינו נקראת גם בשם 'המהפכה התעשייתית מספר 4'. בעוד שאת המהפכה הקודמת הובילה חברת פורד עם המצאת הייצור ההמוני של מכונית הפורד T, את המהפכה הנוכחית מובילות ענקיות האינטרנט: גוגל, אפל, אמזון ופייסבוק. כל אחת מהחברות המובילות פעילה בתחומים רבים, לעתים שונים מאוד, אך יש להן מכנה משותף: המודל העסקי.

חברות אלו נכנסות לתחומים שונים ומוזילות את המחירים של המוצרים והשירותים שלהן לצרכנים. מבנה העלויות שלהן, שמבוסס על טכנולוגיה, מאפשר להן להרוויח ולצמוח למרות רמת המחירים הנמוכה. חברות אלו מתחדשות כל הזמן, ממציאות מוצרים ושירותים חדשים ואפילו שווקים חדשים.

המודל שלהן 'מחירים נמוכים - רווחים גבוהים' מותיר בידי הצרכנים יותר כסף, גם אם ההכנסה שלהם לא עולה בקצב גבוה. השכר הריאלי השעתי הממוצע בארה"ב עלה בין השנים 2013-2017 ב-5% כאשר בין השנים 2003-2007 הוא לא עלה כלל. בישראל ההכנסה הריאלית הממוצעת של משקי הבית עלתה בין השנים 2012-2016 ב-13.5% (!). בזכות העלייה בהכנסה, הצרכנים יכולים להגדיל את הצריכה שמתורגמת שוב לרווחיות המשופרת של החברות.

מחסן של אמזון, צילום: בלומברג מחסן של אמזון | צילום: בלומברג מחסן של אמזון, צילום: בלומברג

המודל הכלכלי של מחירים נמוכים, ביקושים ורווחים גבוהים לא נעצר בחברות הטכנולוגיה - הוא מתפשט לענפים אחרים, מסורתיים. טכנולוגיות חדישות כמו רובוטיקה, בינה מלאכותית ואינטרנט של הדברים חודרים אל החברות בענפים כמו השירותים, הייצור והמסחר. הטכנולוגיות החדשות יצורות אצלהן את אותו התהליך כמו בחברות הטכנולוגיה החדשות.

המהפכה הטכנולוגית של ימינו יכולה להסביר את האינפלציה הנמוכה, הרווחיות הגבוהה של החברות והעליות בשוקי המניות. החדירה של הטכנולוגיה אל העולם העסקי נמצאת רק בראשיתה. הפוטנציאל כל כך גדול שקשה להעריכו בכלים הנהוגים להערכת החברות. 

קצב השינוי בכלכלה של היום הוא לא לינארי אלא מעריכי (אקספוננציאלי). במצב הקיים לא פלא שהמשקיעים לא רוצים לצאת משוק המניות, למרות שהוא נראה יקר, וכל ירידה במדדי המניות הופכת להזדמנות קנייה. כמובן שקיימים סיכונים, אך השאלה שנשאלת בסוף על ידי כל משקיע האם הסיכוי מצדיק את הסיכון. המהפכה הטכנולוגית אומרת שכן.

תגיות