אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תקנות שקד יערפלו ההתנהלות הכספית של עמותות בישראל צילום: אוהד צויגנברג

תקנות שקד יערפלו ההתנהלות הכספית של עמותות בישראל

אחרי ששרת המשפטים התעקשה על חשיפת זהותם של תורמים זרים לעמותות שמאל היא הגישה לוועדת חוקה תקנות שימנעו מהציבור לדעת פרטים רגישים העשויים לחשוף מעשי שחיתות ומינהל לא תקין בעמותות. הוועדה תחל לדון היום בנושא

04.12.2017, 10:53 | שחר אילן

תקנות העמותות שהגישה שרת המשפטים אילת שקד ימנעו מהציבור לדעת שורה של פרטי מידע רגישים העשויים לחשוף מעשי שחיתות ומינהל לא תקין. לפי התקנות, לא יפורסמו שמותיהם של מי שקיבלו מהעמותה סכום כסף או נכס ללא תמורה, קרובי משפחה המועסקים בעמותה, בכירים בעמותה שהם או קרוביהם קיבלו מלגה מהעמותה, וגורם חיצוני לעמותה ששילם את שכרם של עובדים בעמותה.

קראו עוד בכלכליסט

המידע הזה יהיה, לפי התקנות, גלוי לרשם העמותות אך לא לציבור. בדברי ההסבר לתקנות נטען שכיוון שהמידע חשוף לרשם, "האינטרס הציבורי בשקיפות מושג גם ללא פרסום השם".

הסתרת תרומות לשטחים

הפרטים האלה מתווספים למידע שכבר פורסם אתמול ב"כלכליסט" שלפיו שקד מציעה להגביה את התקרה שמתחת לה אין מפרסמים שמות תורמים לעמותות כמעט פי שמונה — מ־20 אלף שקל ל־150 אלף שקל. ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת תחל לדון היום בתקנות העמותות החדשות שכוללות את הכללים האלה, אבל סביר שמשום שמדובר בתקנות ארוכות ומפורטות היא לא תסיים היום את הדיון.

מוסדות וארגונים בהתנחלויות ובמזרח ירושלים וכן ארגוני ימין בולטים מאוד ברשימת המבקשים חיסיון על תרומות. סביר להניח שבמקרה של הגופים בהתנחלויות, החיסיון נועד להסתיר את זהות התורמים למטרות שקשורות בשטחים, כדי למנוע מהם נזק מצד גופים שמחרימים כל פעילות הקשורה להתנחלויות. עם זאת, בלשכת שקד מדגישים שהתקנות גובשו בימי השרה הקודמת ציפי לבני מהמחנה הציוני ולא שונו בימי שקד.

ממידע שהעבירה התנועה לחופש המידע ל"כלכליסט" השנה עולה כי ישיבת עטרת ירושלים של הרב שלמה אבינר ברובע המוסלמי בירושלים קיבלה חיסיון ל־18 תורמים בשנים אלה, וישיבת שבי חברון בבית רומנו בחברון קיבלה חיסיון ל־17 תורמים.

גם עמותת אם תרצו של ד"ר רונן שובל קיבלה חיסיון לתורם אחד. בקשתה בולטת במיוחד מכיוון שהיא פועלת לחשיפת מקורות המימון של עמותות שמאל. הקרן לפיתוח הרעיון הציוני של זאב חבר, זרוע של תנועת ההתיישבות של מועצת יש"ע, אמנה, קיבלה ב־2013 אישור חיסיון לשני תורמים.

"עול הדיווח מכביד"

מלשכת שקד נמסר בתגובה ש"התקנות הועברו לוועדת החוקה בתקופת שרת המשפטים ציפי לבני (אוגוסט 2014). מאחר שוועדת החוקה לא הספיקה לדון בתקנות, הועברו התקנות בתקופת השרה שקד פעם נוספת לוועדה. התיקון גובש על ידי גורמי המקצוע במשרד המשפטים לאחר שורה ארוכה של התייעצויות מול המגזר השלישי, אשר טענו בין היתר כי עול הדיווח מכביד באופן משמעותי על פעילותן".

איילת שקד שרת המשפטים, צילום: אוהד צויגנברג איילת שקד שרת המשפטים | צילום: אוהד צויגנברג איילת שקד שרת המשפטים, צילום: אוהד צויגנברג

בעניין התרומות נמסר ש"אין בכוונת שקד לעמוד על הסכום שנקבע, ולאחר שמיעת הגורמים הרלבנטיים בוועדת החוקה בלב פתוח ובנפש חפצה תתקבל החלטה אם להפחיתו או להשאירו על 20 אלף שקל". עוד טוענים שם ש"התיקון נועד לקדם שקיפות בפעילות עמותות ובניהול ענייניהן ולהבטיח פיקוח אפקטיבי".

מלשכת לבני נמסר ש"התקנות האמורות נוסחו והומלצו על-ידי הדרג המקצועי במשרד המשפטים לאחר שנלקחו בחשבון אינטרסים ציבוריים שונים כולל שקיפות ציבורית באמצעות הגברת חובות הדיווח שחלות על עמותות". עם זאת מציינים שם ש"בעקבות גל החקיקה המסוכן נגד עמותות ב-2015, הגישה לבני הצעת חוק שהגבירה את השקיפות והחילה אותה על התורמים לכל העמותות, הצעה שנדחתה על-ידי הממשלה".

תגיות