אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכספים אישרה את הצעת החוק שתעשה סדר בחברות הבית צילום: אלכס קולומויסקי

ועדת הכספים אישרה את הצעת החוק שתעשה סדר בחברות הבית

הצעת החוק שאושרה לקריאה שנייה ושלישית מגבילה את האפשרות שחברות נדל"ן מניב יוכלו לשנות הגדרתן באופן שיאפשר להם לשלם פחות מס. על פי ההצעה, חברה שתבקש להיות "חברת בית", תידרש להגיש בקשה כזו לכל המאוחר עד שישה חודשים מיום היווסדה

04.12.2017, 13:25 | עמרי מילמן

ועדת הכספים אישרה לקריאה שנייה ושלישית, הצעת חוק שנועדה להסדיר את מעמדה של חברה המוגדרת "חברת בית", שעיקר עיסוקה בתחום הנדל"ן המניב ומחזיקים בה עד 20 בעלי מניות והיא שקופה לצורכי מס (כלומר בעלי המניות משלמים מס הכנסה כרגיל במקום המנגנון הדו שלבי של מס חברות ומס דיבידנד).

עד היום החוק איפשר לחברות מסוג זה לשנות את הגדרתן מחברה רגילה ל'חברת בית" ולהיפך, באופן שיאפשר להן לשלם פחות מס. הצעת החוק שאושרה כעת לקריאה שנייה ושלישית מגבילה את האפשרות הזו וחברה שתבקש להיות "חברת בית", תידרש להגיש בקשה כזו לכל המאוחר עד שישה חודשים מיום היווסדה. הצעת החוק תכנס לתוקף מה-1 בינואר 2018, כאשר חברות קיימות יצטרכו לדווח לרשות המסים עד ה-30.1 לגבי הגדרתן וחברות חדשות יצטרכו לדווח לרשות המסים תוך 3 חודשים על הגדרתן כחברת בית.

משה גפני, צילום: אלכס קולומויסקי   משה גפני | צילום: אלכס קולומויסקי משה גפני, צילום: אלכס קולומויסקי

חברות העוסקות בנדל"ן מעדיפות פעמים רבות להכנס להגדרה של חברת בית בעיקר מאחר ובעת מכירת הנכס בעלי המניות נדרשים לשלם מס שבח בלבד (25%) במקום מס חברות ומס דיבידנד (שעומדים יחד על כמעט 50%) מעבר לכך ליחידים ישנם גם שיעורי מס נוחים יותר על הכנסות משכירות.

במקביל לאיסור על שינוי ההגדרה לאורך השנים, הצעת החוק גם הרחיבה משמעותית את הנכסים בהם רשאיות חברות בית להחזיק. בעוד שבחוק הקיים ניתן היה להחזיק רק נכס מניב, ולא למשל קרקע או דירה על הנייר, התיקון מרחיב משמעותית את מצבת הנכסים. כך למשל ניתן יהיה להחזיק בקרקעות בתנאי שתושלם הבנייה עליהן תוך 5 שנים (או 7 שנים באישור מנהל רשות המסים), יוכלו להחזיק במזומן ולהיות מוכרות כחברות בית, בתנאי שישתמשו בו לרכישת נדל"ן תוך 12 חודשים. שינוי משמעותי נוסף הוא בנוגע לאיגודי המקרקעין. עד היום היו דיונים ממושכים בין רשות המסים למייצגים לגבי השאלה האם חברות בית יכולות להחזיק במניות של איגודי מקרקעין או לא, מאחר והחוק מתייחס לנכסים בלבד. כעת הוכרע כי חברות בית יוכלו להחזיק גם במניות כאלה.

לדברי עו"ד ורו"ח יוסי אלישע, יו"ר פורום המסים של לשכת עורכי הדין," אחד התיקונים המשמעותיים כעת הוא תיקון עקיף לסעיף שעוסק בקרנות השקעה בנדל"ן. במסגרת התיקון שוחרר חסם משמעותי שלא איפשר לקרנות ריט לרכוש איגודי מקרקעין שהיו בבעלות אגודות שיתופיות או קיבוצים. במסגרת התיקון הורחב סוגי בעלי המניות שרשאים להחזיק ביחד עם קרנות הריט גם לאגודות שיתופיות ובלבד שבחירתן בין אם להיות גוף שקוף או לאו תהיה עקבית" עוד הוסיף כי "התיקון מאפשר לחברות לבחור להחשב לחברת בית ולהנות מיתרונות המיסוי החד שלבי בעת המכירה, במקום בו הדין הקודם לא איפשר זאת. הדבר יכול לשכלל את שוק הדיור להשכרה ולהגדיל את ההיצע"

תגיות