אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משאבי טבע הבורסאית: בועה שתתפוצץ צילום: youtube

משאבי טבע הבורסאית: בועה שתתפוצץ

הזינוק במניית החברה, שפתחה במו"מ עם חוות שרתים קנדית שמבצעת כרייה של ביטקוין, משקף לפעילותה שווי בועתי של 1.72 מיליארד שקל - עוד בטרם הושלם המיזוג

05.12.2017, 09:06 | אורי טל טנא

אתמול מניית משאבי טבע רכזה מחזור מסחר עצום של 39.5 מיליון שקל ועלתה ב 160% למחיר של 25.4 שקל למניה. הרקע לעלייה הוא משא ומתן מתקדם החברה עם חברה פרטית שמצויה בקנדה שמפעילה ארבע חוות שרתים שמבצעות כריה של ביטקוין, אתריום ומטבעות מוצפנים נוספים. בנוסף מקימה החברה הקנדית שתי חוות שרתים נוספות שצפויות להתחיל לפעול בחודש הבא.

קראו עוד בכלכליסט

על פי ההסכם המתגבש החברה הקנדית תקבל 75% ממניות משאבי טבע, ומחזיקי המניות הנוכחיים במשאבי טבע ישארו עם 25% מהחברה הממוזגת. למשאבי טבע 13.62 מיליון מניות מונפקות, אך היא ביצעה לאחרונה הנפקת 1.1 מיליון מניות למשקיעים שעדיין לא נרשמו באתר הבורסה, ובנוסף היא תנפיק לבעל השליטה, רועי סבג, 1.758 מיליון מניות תמורת הזרמת 400 אלף דולר לחברה (על פי הסכם שאושר בחודש יולי). בנוסף, היא העניקה למשקיעים ושותפים 500 אלף אופציות נוספות עם מחיר מימוש נמוך מאוד.

לכן היקף המניות והאופציות המצויות עמוק בכסף הצפוי להיות לחברה בשבועות הקרובים הוא 16.978 מיליון. אם הסכם המיזוג יושלם כמות המניות תוכפל פי ארבע ותהיה 67.912 מיליון מניות. נכפיל זאת במחיר המניה, 25.4 שקל למניה, ונקבל ערך שוק עצום של 1.72 מיליארד שקל לפעילות הממוזגת.

העלייה במחיר המניה הואצה בעקבות המידע החלקי ביותר שמשאבי טבע נתנה על החברה הנרכשת. בהודעה נמסר שהפעילות יצרה הכנסה של 3.8 מיליון דולר בפחות מחודש עם עלות תפעולית של 12% בלבד. כלומר, רווח תפעולי של 3.3 מיליון דולר בפחות מחודש. אך אלו נתונים חלקיים בלבד. החברה לא מסרה מה כוללות ההוצאות התפעוליות, האם אלו רק חשמל, או גם תיקונים למערכות המיחשוב והוצאות נוספות. בנוסף, לפעילות זו פחת גבוה כיוון שמקובל להחליף מערכות מיחשוב כל כ-3 שנים. חישוב הפחת צפוי להפחית מהותית את הרווחיות של הפעילות.

מכרה ביטקוין , צילום: בלומברג מכרה ביטקוין | צילום: בלומברג מכרה ביטקוין , צילום: בלומברג

משאבי טבע לא מוסרת האם יש לחברה הקנדית התחייבויות שנובעות מעלויות ההקמה. לכן, למשקיעים יש רק שברי מידע לגבי החברה המתמזגת. ובנוסף, צריך לקחת בחשבון שיש סיכון שהעסקה לא תושלם.

לא פחות חשוב מכך היא העובדה ששיעור הרווחיות התפעולית עליו מדווחת חברת משאבי טבע מפעילות הכריה של המטבעות המוצפנים לא צפוי להישמר לאורך זמן. רווחיות זו קפצה כיוון שנוצר פער בין העליה המהירה במחיר הביטקוין ובין הזמן הנדרש להקמת חוות שרתים שיבצעו כריה יעילה של המטבע. אם תהיה התייצבות של מחירי המטבעות המוצפנים ברמתם הנוכחית (או אף עליה נוספת) צפויה כבר בחודשים הקרובים הקמה של חוות שרתים רבות נוספות שינסו לנצל את הרווחיות הגבוהה של התחום.

כיוון שהיקף הביטקוין שנכרה בכל שנה קבוע התגברות התחרות על הכריה צפויה להפחית את התפוקה של כל חוות שרתים נוכחית, ולצמצם מהותית את שיעור הרווחיות של הפעילות. פעילות כריית מטבעות וירטואליים יכולה להיות רווחית – אבל לאורך זמן שיעור הרווחיות הזה לא יכול להימשך.

שילוב כל הגורמים האלו מובילות למסקנה ששווי של 1.72 מיליארד שקל לפעילות של משאבי טבע לאחר המיזוג, אם יושלם, הוא שווי בועתי, ומחיר המניה צפוי לרדת בעתיד. וכך, על רקע הזינוק, שנראה בועתי, במחיר הביטקוין בעולם נראה שהבורסה בתל אביב מפתחת בועה משל עצמה בחברה העוסקת בכריית המטבע הוירטואלי. המשקיעים המקומיים מחפשים את החלום ואת ההימור רוכשים את המניה לפי מחיר שמקנה שווי מופרז לפעילות זו.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
השאלה למה שחבר הקנדית תמכור 25% תמורת כלום.
אני חושב שיותר פשוט להסתכל על זה מהצד השני. יש חברה עם פעילות בשווי X. לבעלים יש 100%. אחרי המיזוג יהיו לו רק 75% ובתמורה לויתור על 25% יש לו - שלד בורסאי עם מכרות זהב ש7 שנים לא הניבו אונקיה אחת ועם חוב לבעל השליטה סבג. אז ממש לא חשוב כמה שווה הX. זה יכול להיות מילאירד שקל או דולר. זה יכול להיות מכונית משומשת בשווי רבבות שקלים. למה שמישהו יוותר על רבע מהבעלות תמורת חובות שיצטרך לשלם? וזו התשובה הכי פשוטה לשאלה למה כל החברה הישראלית קישקוש גדול. אלא אם אני טועה -ואורי טועה. ולחברה הקנדית גם יש ערך שלילי. כמו מכרות הזהב שבעל השליטה מכר ב2010 לחברה. ולא הניבו אונקיה.
atuk19  |  05.12.17