אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות פרשת הצוללות - משרד הביטחון הורה לאנשיו: לא נפגשים לבד עם סוכני נשק צילום: intercepts.defensenews

בעקבות פרשת הצוללות - משרד הביטחון הורה לאנשיו: לא נפגשים לבד עם סוכני נשק

המשנה למנכ"ל משרד הביטחון רוני מורנו חשף את ההוראה בישיבה של ועדת השקיפות בכנסת. עוד התברר בישיבה כי שר הביטחון רצה להקים ועדה להפקת לקחים מהפרשה, אבל הייעוץ המשפטי מנע זאת

06.12.2017, 11:37 | שחר אילן

משרד הביטחון הורה לאנשיו לא להיפגש לבד עם סוכנים ומתווכים בנושא נשק אלא רק בנוכחות שני אנשים לפחות, זאת בעקבות פרשת הצוללות. כך חשף המשנה למנכ"ל המשרד הביטחון, רוני מורנו, בישיבה של ועדת השקיפות בכנסת בראשות ח"כ סתיו שפיר מהמחנה הציוני. עוד הורה המשרד שכל פגישה כזו מחייבת אישור מראש.

קראו עוד בכלכליסט

מורנו סיפר ששר הביטחון אביגדור ליברמן רצה להקים ועדה להפקת לקחים מפרשת הצוללות אבל הייעוץ המשפטי מנע זאת כיוון שהחקירה בפרשת הצוללות נמצאת בעיצומה. עוד ציין שהיוצאים המשפטיים של המשרד לא ידעו לתת הנחיות מי רשאי להיות סוכן ומי לא. זאת, "בגלל שאתה לא יכול להגיד למישהו שמייצג מדינה שלמה שהוא לא קיים. הסוכן לא שלי. אני לא בוחר אותו. הוא יכול להיות אח של הנשיא במדינה עלומה ובשביל לייצא משהו למדינה צריך לדבר אתו". עם זאת ציין שלפחות במקרה אחד הוחלט לוותר על מכירת נשק למדינה כיוון שישראל אל רצתה קשר עם הסוכן שלה. לכן הוחלט שהפתרון יהיה בקביעת נוהל התנהגות לקשרים עם סוכנים.

"מצאנו כלי אתי לשמור על עצמנו".

בכירי טיסנקרופ בישראל (ארכיון). מעכשיו - אין פגישות בארבע עיניים, צילום: יואב דודקביץ בכירי טיסנקרופ בישראל (ארכיון). מעכשיו - אין פגישות בארבע עיניים | צילום: יואב דודקביץ בכירי טיסנקרופ בישראל (ארכיון). מעכשיו - אין פגישות בארבע עיניים, צילום: יואב דודקביץ

שפיר ביקשה לפרסם את ההנחיות. אנשי משרד הביטחון ענו שהן מסווגות. שפיר ביקשה לבדוק האם יש צורך בסיווג.

מורנו חשף גם שמשרד הביטחון החליט להגביל את גובה ההתקשרויות הייעוץ שלו. זאת, במסגרת הפקת הלקחים מההתקשרות עם חברת היעוץ מקינזי שצה"ל שילם לה בראשית העשור כמאה מיליון שקלים עבור הכנת תוכנית ההתייעלות. מורנו אמר ש"למדנו מאירוע מקינזי. זה היה אירוע חד פעמי. הפקנו לקחים". לדבריו, "הוחלט שלא לשלם סכומים גבוהים כעל יעוץ. למדנו שיש אופציה לקבל את השרות במחירים נמוכים בהרבה".

ב-2011 חשף "כלכליסט" שמשרד הביטחון שילם לחברת הייעוץ מקינזי קרוב ל־100 מיליון שקל עבור תוכנית ההתייעלות בצה"ל שהגישה ב־2009. זאת, למרות שסכום ההצעה של מקינזי במכרז שבו זכתה עמד על 22 מיליון שקל בלבד, כלומר, ההיקף הכספי של העבודה קפץ פי חמישה. ב-2016 פרסם "כלכליסט" שצה"ל ומשרד הביטחון ישלמו למקינזי 20 מיליון שקל כדי שתייעץ להם כיצד למזג את אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) עם זרוע היבשה של צה"ל (מז"י).

נציגי משרד הביטחון מסרו לשפיר שמאמצע 2018 יתחיל המשרד לפרסם פירוט התקשרויות במכרז ובפטור ממכרז שאינם סודיים. עד עכשיו נמנע המשרד מפרסום נתונים כאלה בניגוד למשרדי הממשלה האחרים.

תגיות