אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העליון קבע: הרשות הפלסטינית תפצה את משפחתו של עמית מנטין שנרצח בפיגוע צילום: אלעד גרשגורן

העליון קבע: הרשות הפלסטינית תפצה את משפחתו של עמית מנטין שנרצח בפיגוע

בית המשפט קבע כי על הרשות לשלם פיצויים עונשיים של 3 מיליון שקל על הרצח שאירע ב-2003; השופט סולברג: "טרוריסטים אינם ממלאים אחר התנאים להגדרתם כלוחמים, והם נחשבים כאזרחים שנוטלים חלק בפעולות איבה"

06.12.2017, 19:14 | משה גורלי

בית המשפט העליון פסק היום כי על הרשות הפלסטינית לשלם לאמו ולעיזבונו של המנוח עמית מנטין פיצויים עונשיים בסך 3 מיליון שקל. מנטין הגיע ב-26 ביוני 2003, בימי אינתיפאדת אל-אקצא, לבקעה-אל-גרביה, לבצע עבודות תיקון במסגרת עבודתו כטכנאי בזק, ונרצח ביריות אקדח בידי קטין כבן 15 וחצי.

השופט נעם סולברג בהסכמת הנשיאה בדימוס מרים נאור והשופט עוזי פוגלמן ניתחו את אחריות הרשות הפלסטינית ואת האפשרות לחייבה בפיצויים עונשיים. זאת לאחר שבית המשפט המחוזי שלל את הפיצוי העונשי, ופסק 1.9 מיליון שקל שנחלקו בין הרשות (70%) לבין בזק (30%). העליון כאמור קבע שעל הרשות לשלם 3 מיליון שקל.

ראשית דחו השופטים את טענת הרשות לחסינות מדינית ובעיקר את הטענה לחסינות בשל פעולה מלחמתית שאינה שפיטה בדיני הנזיקין. "טרוריסטים", קבע סולברג, "אינם ממלאים אחר התנאים להגדרתם כלוחמים, והם נחשבים כאזרחים שנוטלים חלק בפעולות איבה", ולכן "אין מניעה מלדון באחריות הרשות הפלסטינית הנובעת מן המעשים הנדונים בהתאם לדיני הנזיקין".

בשלב הבא קיבל סולברג את טענת התביעה שהוכח קשר סיבתי בין הרשות לרצח. זאת לאחר שהנער המחבל אוּמן במחנה אימונים מטעם הרשות ביריחו, וסיים את אימוניו כעשרה ימים לפני ביצוע הרצח. "חמישים ימי אימון בנשק והסתה לטרור הביאו את המחבל בחלוף 10 ימים לרצוח את המנוח, באשר הוא יהודי", כתב השופט.

עמית מנטין, צילום: אלעד גרשגורן עמית מנטין | צילום: אלעד גרשגורן עמית מנטין, צילום: אלעד גרשגורן

סולברג הדגיש את ההיבט האידיאולוגי במסגרתו העניקה הרשות "הכשר" לפעולות טרור, ואת המימד הכספי במסגרתו העניקה הרשות סיוע כספי שוטף, החיוני להפעלת תשתיות הטרור. מכאן, בלשון דיני הנזיקין, קבע השופט שהרשות חטאה ברשלנות (ואפילו במעשה מכוון שמוכיח את הקשר הסיבתי בין האימון לבין הרצח. וזאת, למרות שלא יזמה, תכננה או הורתה על ביצוע המעשה הקונקרטי.

במסגרת הטלת הפיצויים העונשיים קבע סולברג את הצורך המוגבר בענישה, הרתעה ושמירה על הסדר הציבורי. "העובדה כי הרשות אינה חשופה להעמדה לדין פלילי מחזקת את המסקנה כי מן הראוי להשית עליה פיצויים עונשיים", כתב.

את אם המנוח והעיזבון ייצגו עוה"ד ענת גינצבורג ולימור גולן. את הרשות ייצגו עוה"ד יוסי ויונתן ארנון.

תגיות