אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העליון הפך החלטה של המחוזי: בתי הזיקוק ישלמו מאות מיליונים לעיריית חיפה צילום: אלעד גרשגורן

פרסום ראשון

העליון הפך החלטה של המחוזי: בתי הזיקוק ישלמו מאות מיליונים לעיריית חיפה

לפני יותר מעשור ביצעו בתי הזיקוק עבודות שדרוג לתשתיות - ובעקבות כך דרשה העירייה תשלום היטל השבחה; ב-2014 דחה המחוזי את דרישת התשלום, אך בסוף השבוע הפך העליון את ההחלטה

09.12.2017, 22:10 | ליאור גוטמן
מכה לבתי הזיקוק החיפאיים שבשליטת עידן עופר: בית המשפט העליון הפך ביום חמישי האחרון החלטה של בית המשפט המחוזי מאוגוסט 2014, וקבע חובת תשלום עבור שורת היטלי סלילה ותיעול בהיקף העשוי לנוע בין 300 ל-400 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

לפני יותר מעשור ביצעו בתי הזיקוק שורת שדרוגי תשתית. בעקבות כך דרשה עיריית חיפה תשלום היטל השבחה. לאחר שהדרישה לא כובדה, עתרה העירייה נגד שורת מפעלים - לרבות גדיב פטרוכימים, שב"ח וכרמל אולפינים, כולם פועלים כיום תחת בית הזיקוק - בדרישה לתשלום היטלי השבחה במאות מיליוני שקלים. באוגוסט 2014 התקבלה עמדת בתי הזיקוק בערכאה מחוזית, ודרישות התשלום נדחו על ידי השופט אברהם אליקים, מה שהוביל את עיריית חיפה להגיש ערעור לעליון.

שלוש שופטות ביהמ"ש העליון - הנשיאה בדימוס מרים נאור, הנשיאה הנכנסת אסתר חיות ודפנה ברק ארז - קיבלו את טענת עיריית חיפה לפיה "חוק הסלילה הישן וחוק התיעול (מלשון תעלה - ל"ג) חלים על כל תחום השיפוט שלה גם בהיעדר הוראה מיוחדת הקובעת זאת".

שלוש השופטות קיבלו את הטענה לפיה יש להחיל את ההיטלים "גם לגבי עבודות השדרוג שבוצעו שם (בבית הזיקוק - ל"ג) גם במהלך השנים 2006 עד 2008", מה שמוביל את השופטת נאור, שכתבה את פסק הדין, למסקנה כי "יש לקבל את הערעור ולקבוע כי דרישת העירייה מהמשיבות לתשלום היטלי השבחה ותיעול בדין יסודה". זאת, תחת הנימוק שאף אחד לא החריג את שטחי בתי הזיקוק משטח השיפוט של עיריית חיפה.

בתי הזיקוק בחיפה, צילום: אלעד גרשגורן בתי הזיקוק בחיפה | צילום: אלעד גרשגורן בתי הזיקוק בחיפה, צילום: אלעד גרשגורן

הסכומים שנקבעו לתשלום ייגזרו על פי ההערכות מדרישת התשלום הראשונה מ-2008 שעמדה על 203.5 מיליון שקל עבור היטלי סלילה ועוד 51 מיליון שקל עבור היטלי תיעול. יצוין שהסכומים הם בערכם הנומינלי וללא הצמדות, שיחולו עד לסוף 2017. למעשה, כבר בדיון במחוזי באוגוסט 2014 פורסמו בתקשורת סכומי תשלום עדכניים שנעו סביב 320 מיליון שקל. לפי הערכת באי כוחה של עיריית חיפה, הסכום הנוכחי עשוי להגיע לכ-400 מיליון שקל.

מבזן סירבו להתייחס לידיעה לרבות לסכומים שעומדים בפני חיוב. יצוין כי החברה טרם דיווחה על האירוע לבורסה, ועל פי ההערכות היא תגיש ערעור. לשם השוואה, סכום התשלום עשוי להיות שווה לרווח הנקי שהשיגה בזן ברבעון השלישי של 2017, שהיה 92 מיליון דולר (כ-322 מיליון שקל). על פי ההערכות, כ-9% מהסכום יחול על חיפה כימיקלים, אף היא צד לתביעה, כאשר בזן אף נדרשה לשלם 100 אלף שקל שכר טרחת עו"ד

את עיריית חיפה ייצגו עוה"ד שמואל לנקרי וגדי רוקח. את בתי הזיקוק על החברות השונות ייצגו עוה"ד עפר שפיר ואמיר בירנבוים. את חיפה כימיקלים ייצגו עו"ד יוסי בנקל ועו"ד אלי כהן. 

תגיות