אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בג"ץ כבר מחכה למינוי הבא של נתניהו צילום: רויטרס

בג"ץ כבר מחכה למינוי הבא של נתניהו

הארכת המינוי של ממלא מקום נציב המדינה מתוקף "נסיבות מיוחדות" הוא רק דוגמה לשיטה של נתניהו למינוי בכירים ולעקיפה של בג"ץ במקרה של מינויים רגישים. חובה לעגן בחוק את הוועדה המאשרת את מינוי נציב שירות המדינה

10.12.2017, 10:58 | אדריאן פילוט

1. בסוף השבוע שעבר קיבל אודי פראוור מינוי נוסף - השלישי במספר - כממלא מקום נציב שירות המדינה. מאחורי ההחלטה מסתתר אירוע משפטי משמעותי.

לפי חוק שירות המדינה, היועץ המשפטי לממשלה רשאי לקבל בקשה למינוי ממלא מקום בתנאי שתקופת התפקיד הזמני לא תעלה על שישה חודשים, אלא אם מתקיימות "נסיבות מיוחדות" להארכה מעבר לתקופה זו.

בעקבות פניית "כלכליסט", מסרו גורמים בכירים במשרד המשפטים כי אכן נתניהו הציג בפניהם נסיבות מיוחדות. בין היתר, את פרישתו לאחרונה של יו"ר הוועדה למינוי נציב שירות המדינה ד"ר רון שפירא, והבאתו של מועמד חדש לתפקיד זה בפני הממשלה - השופט בדימוס חנן אפרתי. אותם גורמים הדגישו כי לצד ההסכמה לאישור המינוי הזמני, שוב הודגשה בפני נתניהו החשיבות לאיוש משרה בכירה זו במינוי של קבע בהקדם. אז למה בדיוק ממתין נתניהו?

קראו עוד בכלכליסט

2. נתניהו, הפוליטיקאי המנוסה והוותיק, המכיר היטב את רגישות והנפיצות של המינויים הבכירים, הפנים מזמן כי יש סיכוי שמינויה של עפרה ברכה - מנהלת לא בכירה במשרד הפנים אשר בתה ואחותה נושאות בתפקידים רגישים בלשכתו של ראש הממשלה - יעבור את הוועדה המאשרת. ויש סיכוי סביר שהמינוי ייתקע בבג''ץ.

הוועדה לבחינת מינוי נציב שירות המדינה מיועדת לבחון את הכישורים ואת טוהר המידות של המועמד. הבעיה הגדולה עם מינויה של ברכה איננה רק שאין לה כישורים מיוחדים ושישנם לפחות 100 מנהלים כמוה בשירות המדינה, אלא שמתקיים כאן השילוב הלא קדוש בין היעדר כישורים מיוחדים עם הקשרים המאוד מיוחדים. לפיכך, נוצר כאן אירוע שאין "בגיץ" ממנו. ובבג"ץ - לנתניהו אין שליטה.

נתניהו. אין חובה חוקית שוועדה תבחן ותאשר את הנציב - מנהל כוח האדם הגדול והחשוב ביותר במדינת ישראל , צילום: אי פי איי נתניהו. אין חובה חוקית שוועדה תבחן ותאשר את הנציב - מנהל כוח האדם הגדול והחשוב ביותר במדינת ישראל | צילום: אי פי איי נתניהו. אין חובה חוקית שוועדה תבחן ותאשר את הנציב - מנהל כוח האדם הגדול והחשוב ביותר במדינת ישראל , צילום: אי פי איי

3. ישנם כמה רמזים גסים לכך שנתניהו הבחין בנפיצות האירוע שצפוי להתרחש בחודשים הקרובים. שפירא התפטר לכאורה על רקע עומס שנוצר לו כנשיא מכללה. מדובר בטיעון שאינו סביר בעליל שכן אין מדובר בוועדה שצפויה לגזול הרבה זמן.

אלא שכמה ימים לפני התפטרותו, ד''ר רפי נץ מומחה למשפט, הגיש בג''ץ וחשף מספר פגמים הקשורים להתנהלות מזכירות הממשלה בכל הנוגע למינוי בוועדה המאשרת. נץ ציין כי אישורו של שפירא נעשה בעל פה ולא בישיבת ממשלה מן המניין, שמדובר בשותף עסקי לשעבר של פרקליטו של נתניהו עו''ד וינרוט, שהוא אינו שופט, ושהוא לא מינה את חברי הוועדה כנדרש אלא רק על ידי מזכירות הממשלה.

כמה ימים מאוחר יותר שפירא התפטר וכל הפגמים תוקנו: אפרתי הוא שופט בדימוס שאינו קשור לנתניהו ומינויו אושר בישיבת ממשלה מן המניין.

4. למעשה אין חובה חוקית שוועדה תבחן ותאשר את הנציב - מנהל כוח האדם הגדול והחשוב ביותר במדינת ישראל האחראי על יותר מ־70 אלף משרתי ציבור אשר מקבלים כ־40% מתקציב המדינה. זה דבר שאינו תקין בעליל. הגיע הזמן לעגן את הוועדה המאשרת בחוק. אלא שעל חשיבותן של ועדות כאלו עבור ממשלת נתניהו הנוכחית ניתן ללמוד מגלגוליה של "ועדת טירקל" למינוי בכירים אשר סיימה את דרכה באוגוסט 2016, אחרי הארכה של 3 שנים. מאז התקיימו דיונים הנמשכים כבר שנה וחצי ועדיין אין מסקנה. רשמית, כהונתה פגה ואין ועדה אחרת. "אתה יודע איך זה במדינה שלנו: אין מינויים בכירים על הפרק, אז הם לא עוסקים בזה", סיכם גורם המעורה בנושא.

תגיות