אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיום על היבואנים הרשמיים מתעצם: תיקון לחוק ההגבלים העסקיים יגיע לקריאה ראשונה צילום: אוראל כהן

האיום על היבואנים הרשמיים מתעצם: תיקון לחוק ההגבלים העסקיים יגיע לקריאה ראשונה

החוק יאפשר פעולה של הממונה מול יבואן מורשה החוסם תחרות מצד יבואנים מקבילים, במסגרת הוראת שעה. זאת על רקע פערי מחירים של 48% בתחום הטואלטיקה בין ישראל למדינות אחרות

10.12.2017, 13:27 | נורית קדוש
האיום על היבואנים הרשמיים מתעצם. התיקון לחוק ההגבלים העסקיים "הסרת חסמים בתחום היבוא" יגיע מחר (ב') לקריאה ראשונה במליאת הכנסת.

החוק נועד להגביל את כוחם של היבואנים הבלעדיים, המנצלים את כוחם לצמצם פעילות של יבואנים מקבילים כמו מניעת גישה לערוצי ההפצה הקמעונאיים, תוך ניצול לרעה של כוח השוק המצוי בידיהם. כמו כן, החוק יגביל את תופעת ה"גיאו-בלוקינג", לפיה יבואן בלעדי מונע גישה של צרכנים ישראלים לרכישת מוצרים באתרי אינטרנט זרים, על מנת שאותו צרכן יקנה דרך ערוצי ההפצה של היבואן ולא ברכישה מקוונת.

החוק החדש מסמיך את הממונה על הגבלים עסקיים, להורות ליבואן מורשה על צעדים קונקרטיים שעליו לנקוט על מנת למנוע חשש לפגיעה משמעותית בתחרות מיבוא מקביל. בדומה לסמכויות הממונה בתחום המונופולים או קבוצות ריכוז, הפרה של הוראותיה כמוה כהפרה של חוק ההגבלים העסקים.

הממונה על ההגבלים מיכל הלפרין ושר הכלכלה אלי כהן, צילום: אלכס קולומויסקי, עומר מסינגר הממונה על ההגבלים מיכל הלפרין ושר הכלכלה אלי כהן | צילום: אלכס קולומויסקי, עומר מסינגר הממונה על ההגבלים מיכל הלפרין ושר הכלכלה אלי כהן, צילום: אלכס קולומויסקי, עומר מסינגר

החוק יאפשר פעולה של הממונה מול יבואן מורשה החוסם תחרות, תוך בחינת הפעולות הנדרשות לכל מקרה ומקרה שיובא לפתחה.

כאמור, הסמכות לממונה תיקבע במסגרת הוראת שעה לשלוש שנים, לרבות אפשרות הארכה לשלוש שנים נוספות, על מנת שניתן יהיה להעריך במהלך תקופה זו אם עדיין עומד הצורך בסמכות כאמור, ולבחון את השלכותיה ותועלתה.

שר הכלכלה אלי כהן מסר: "יבואנים מנצלים בלעדיות בייצוג מותגים בינלאומיים לטובת מחירים גבוהים בשוק הישראלי, מה שמביא לפערי מחירים בלתי סבירים בין ישראל לעולם. משרד הכלכלה, לרבות הרשויות הכפופות אליו ימשיכו לקדם בנחישות מהלכים להורדת יוקר המחייה".

הצעד האמור הינו על רקע פערי מחירים משמעותיים שנמצאו בבדיקת משרד הכלכלה בתחום הטואלטיקה, אשר העידו על פער של 48% בין ישראל למדינות שונות בעולם. כחלק מהסקירה עלה כי במוצרים ספציפיים בהם ניכרת חדירה של יבוא מקביל, ירדו רמות המחירים של אותו המוצר בכ-30%. צעד זה מצטרף לצעדים נוספים שכבר ננקטו ביניהם: חוק שקיפות המחירים גם ברשתות הפארם הקובע חובת דיווח מחירים. בנוסף, בוטלו הסדרי בלעדיות של רשתות גדולות במרכזים מסחריים, נחתם צו שקיפות מחירים הקובע חובת הצגת השוואה בינלאומית ברשתות הקמעונאיות והגדרת גופים עסקיים גדולים כבעלי כוח שוק גם במקרים בהם הם אינם מונופול. הרשות להגבלים עסקיים מקדמת תיקון לפיו תגביל גופים בעלי נתח שוק גדול אשר מנצלים את מעמדם.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הבעייה של המשק זה לא היבואנים. אלא מכון התקנים
תשחררו את הרגולציה של המכון והמחירים ירדו בין 30% ל40% וזה הדבר היחידי שיחליש את כוחם של הגדולים. ההסבר מאוד פשוט. יבואן קטן משלם את אותו סכום למכון התקנים שזה מינימום 1500 ש"ח לכל ייבוא. הכרה בתקנים בינלאומים בלי לעבור את הזיהוי והנטילה מערכת מסלול, עמלת שורה השוואת תעודות זה הדבר המכביד על המשק. באירופה הורידו את כל הויה דולורוזה הזאת והמחירים ירדו או הושוו לאלה שבאמאזון או אייבי.
יואב  |  11.12.17
2.
הצחקתם אותי
משרד הכלכלה מנותק מהמציאות. הממונה יעזור פה כמו כוסות רוח למת. היבואנים הגדולים עוצרים את היבוא דרך משרד הבריאות מכון התקנים ועדי העובדים בנמלים התניות מול המפיצים והקמעוניים. תנסה לייבא אבקות או נוזלי כביסה חצי שנה עד שתקבל אישור וזאת אם הצלחת להביא מסמכולוגיה שמצריכה אנשי מוסד כדי להביא אותה ועוד היד נטויה
שרון  |  10.12.17