אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכיר פייסבוק לשעבר: "אלוהים יודע מה היא עושה למוחות הילדים שלנו"

דו"ח טכנולוגי

בכיר פייסבוק לשעבר: "אלוהים יודע מה היא עושה למוחות הילדים שלנו"

צ'מאט פאליהאפיטיה, בעברו סמנכ"ל צמיחת המשתמשים ברשת החברתית, מסביר מדוע היא מסכנת את החברה האנושית ומנסה להרחיק את ילדיו ממנה. כדי לפצות את העולם על ימיו בפייסבוק, השיק מודל השקעות ייחודי שיתן הזדמנויות ליזמים בלי לפגוש בהם

12.12.2017, 15:51 | יוסי גורביץ

אלוהים אדירים, מה עשיתי

אפשר להכריז רשמית ש-2017 לא היתה השנה הכי לוהטת של פייסבוק: מעבר לכל הסקנדלים סביב המעורבות הרוסית בבחירות, שלושה בכירים בה יצאו בפומבי נגד האופן שבו היא פועלת. ראשון היה ממציא הלייק, שאמר שהוא מגביל את השימוש בפייסבוק ושהלייק הוא בעצם מלכודת שמיועדת לכלוא את המשתמש כדי שישוב לפייסבוק שוב ושוב; אחר כך הגיע תורו של שון פארקר, נשיא החברה לשעבר ומשקיע חשוב ראשון בה; ועכשיו צ'מאט פאליהאפיטיה, לשעבר סמנכ"ל צמיחת המשתמשים של החברה, אומר דברים דומים ומטרידים.

השבוע נחשף נאום שנשא פאליהאפיטיה בפני בוגרי בית הספר לעסקים של אוניברסיטת סטנפורד בחודש שעבר. לדבריו, הוא חש "אשמה עמוקה מאוד" משום שהוא עסק בפיתוח כלים שמרסקים את החברה האנושית. "לולאות המשוב קצרות הטווח, המונעות בדופמין, שיצרנו משמידות את הדרך שבה החברה עובדת. אין דיון מנומס, אין שיתוף פעולה, יש דיסנאינפורמציה ואי-אמת".

צ צ'מאט פאליהאפיטיה צ

לולאת הדופמין של פאליהאפיטיה היא הלייק. כשאתה כותב משהו ומישהו עוןשה לך לייק, המוח מקבל מנה קטנה של דופמין ואתה מרגיש טוב עם עצמך. כתוצאה מכך, אתה הופך למעורב יותר בפייסבוק, ופועל כדי לקבל עוד לייקים. אתה כותב יותר, משתף יותר, מקווה ליותר לייקים. אתה מתחיל לנחש מה הקוראים שלך רוצים להם ונותן להם את זה בעבור לייקים. ואתה, אם לצטט את יהורם גאון, האיש אשר תמיד חוזר. אתה משחית זמן ואתה מעניק למה שמתרחש בבועה שיצרה פייסבוק הרבה יותר חשיבות משצריך לתת לה.

פאליהאפיטיה אמר שהוא לא משתמש בפייסבוק כבר כמה שנים, כי הוא מבין את המלכודת שהוא עצמו היה שותף לבנייתה. לדבריו, היה מפרק אותה אם יכל, אבל כבר אין מי שיאזין לו בפייסבוק. אין לו השפעה על פייסבוק, אבל יש לו השפעה על עצמו ועל ילדיו - שלהם אינו מרשה להשתתף ברשת החברתית.  

אתם לא מבינים, הוא אמר למאזיניו, מתכנתים אתכם. זו לא היתה המטרה, הוא אומר, אבל זה קרה. ועכשיו אתם צריכים לערוך חשבון נפש ולהחליט לאן אתם הולכים מכאן וכמה מהיושרה שלכם אתם מוכרים לבוס הקודם שלו. הוא עצמו, לדבריו, מתכוון להקדיש את כספו כדי לתקן את מה שהשחית.

ויש לו תכנית.

חבל על הזמן שלי ושלך

לאחרונה החל פאליהאפיטיה להפעיל חברת הון סיכון חדשנית בשם Social Capital. הרעיון שלה פשוט: אל תטרחו להגיע אלי לפגישה עם מצגת. תעלו את החומר שלכם לשרת, אני אעבור עליו ואקבל החלטות בהתאם. אם אחליט שלא להשקיע בכם, אתן לכם לפחות את הנימוקים לכך ואת הנקודות שלדעתי אתם צריכים לשפר. אם אשקיע בכם, זה יהיה מיידי ועד רבע מיליון דולר.

התפיסה הזו הופכת את גישת ההון סיכון הנפוצה על ראשה: אתה צריך להגיע ולעשות רושם ראשוני טוב. למעשה, תפקיד הרושם הראשוני היה כל כך חשוב שמשקיע גדול התלונן לפני כמה שנים שהוא לא מבין איך מישהו שהגיע אליו נכשל: הוא נראה ממש כמו מארק צוקרברג, אמר בעצב.

המוצר שלך טוב? קח כסף, לא אכפת לי איך אתה נראה, צילום: שאטרסטוק המוצר שלך טוב? קח כסף, לא אכפת לי איך אתה נראה | צילום: שאטרסטוק המוצר שלך טוב? קח כסף, לא אכפת לי איך אתה נראה, צילום: שאטרסטוק

אבל רושם ראשון, כמובן, הוא גם מה שנותן יתרון יוצא דופן לגברים לבנים למראה שמדברים אנגלית שוטפת, ופחות מזה למהגרים. פאליהאפיטיה רוצה את המידע שלך, את התכנית העסקית שלך, ואת אסטרטגיית המדיה החברתית שלך. את כל המידע הזה הוא יצליב עם מאגר מידע היסטורי של סטארט-אפים שקוטלגו לפי אותם קווים, ועל פי זה יעריך האם דווקא לזה שלך יש סיכוי.

הבעיה הקלאסית נשארת: קל לפברק נתונים. מי שהחליט לזייף בשלב כל כך מוקדם של החברה שלו, כנראה פסיכופט מספיק כדי להפוך למנכ"ל טיפוסי מעמק הסיליקון. פה, יש להניח, נכנס הנסיון של פאליהאפיטיה למשוואה. נעדכן.

מגרש חלק

נשים משבחות את אפליקציית Slack משום שהיא מאפשרת להן להתבטא כרצונן, מבלי להידרש לכללי משחק עקומים שקבע העולם הגברי. עדויות של עובדות בתחומי ההייטק תיארו שלא פעם נדרשות נשים לעדן את הטון שלהן בפגישות, במיוחד עם לקוחות. בדיקה של השפה שבה משתמשים גברים לעומת נשים בפייסבוק מתארת את הפער בבירור: גברים משתמשים במילים הצהרתיות. "תמיד, "בעליל", "בהחלט", וציווים כמו "עשה את זה"; נשים משתמשות במונחים זהירים יותר: "כך זה נראה", "אולי", "בערך".

נשים חוששות להיראות כאגרסיביות מדי, וגברים רואים באגרסיביות נשית חדירה לתחום שלהן, כך שהן סופגות הערות בנושא. ואז מתחילה לולאה של ספקנות עצמית. סלאק, אומרות המשתמשות, מסיר חלק ניכר מהלחץ הזה.

אפליקציית סלאק, צילום: Slack אפליקציית סלאק | צילום: Slack אפליקציית סלאק, צילום: Slack

איך? ובכן, זה שירות מסרונים לא פורמלי שממלא חלק מהתפקיד של פגישות ומיילים. אף אחד לא בודק את הטקסט שלך בזכוכית מגדלת. הוא מעודד כתיבה קצרה, וכתיבה קצרה מעודדת חדות וישירות.

לא כל הבעיות נפתרות: למשל, הנטיה של גברים לשכוח את עצמם ולחלוק בדיחות מיניות בצוות מעורב לא משתנה על ידי סלאק. אבל הם לומדים באיטיות שבניגוד להערה כזו בישיבה, במקרה הזה ההערה מתועדת וכולם רואים אותה.  

קצרצרים

1. יוטיוב חסמה בשבועות האחרונים מאות חשבונות שבהם אנשים צילמו סרטונים שדימו פגיעה בילדים. עכשיו מעלה תחקיר של באזפיד - שחשפה את התופעה מלכתחילה - שזה היה רווחי מאוד. חשבון אחד עשה 100,000 דולר בפרסומות, אחרי שיוטיוב לקחה את האחוז שלה (45%). חשבונות אחרים דיווחו על הכנסות של חצי מיליון דולר. אחד האנשים שדיברו עם באזפיד, "טד", ציין ש-12 סרטונים שלו נחשבו ל"מתאימים לכל המפרסמים" לפני שפרצה השערוריה. עכשיו, הוא מקונן, הכל הלך – ובלי שום התרעה או שיחה מצד יוטיוב. אחרים אמרו שהם בסך הכל עשו מה שהאלגוריתם של יוטיוב רצה שיעשו – הם העלו את התוכן שזכה למספר הצפיות והפרסומות הגדול ביותר. יוטיוב היא זו שדחפה את התוכן הזה למיליוני אנשים.

יוטיוב, צילום:  Breitbart יוטיוב | צילום: Breitbart יוטיוב, צילום:  Breitbart

2. היסטריית הביטקוין יוצאת משליטה, והרגולטורים מתחילים לצאת מהקיפאון. ברשות לניירות ערך של ארה"ב אמרו אתמול שהם מתכוונים לבחון את מה שמתרחש, ובכירים אחרים בתחום מזהירים שאנשים מתחילים לקחת משכנתאות (!) כדי לקנות ביטקוין. גם אם יוצאים מהנחה שאחרי כל הבלאגן הזה יישאר ביטקוין – הנחה כלל לא מובנת מאליה – לכולם צריך להיות ברור שמשהו שמזנק מ-10,000 ל-19,000 בשבוע אחד נסחר הרבה, הרבה מעבר לשוויו האמיתי. אם אתה לוקח משכנתא כדי להמר על ביטקוין, הנפילה שלך הולכת להיות כואבת במיוחד.

3. עוד יום, עוד נוכלות של אובר: החברה השקיעה משאבים אדירים במעקב אחרי מתחרות, לשם כך היא הפעילה חטיבת מודיעין בשם COIN. אנשי COIN גירדו מידע ממאגרים ואפליקציות פתוחות על המתחרים של אובר, בארה"ב ובעולם. זה כנראה חוקי (אלא אם יתברר שהם עסקו בהאקינג), אבל המרגלים של אובר עסקו גם בריגול קלאסי: הם עקבו אחרי נציגים של חברות מתחרות, ולפחות במקרה אחד הקליטו - ככל הנראה באופן בלתי חוקי - פגישה בין נציגים של Grab והמתחרה הסינית של אובר, דידי צ'ושינג. את המידע הזה הקפידה אובר לשמור על שרת נפרד משלה, שאליו היו אנשי חטיבת המודיעין שלה נכנסים באמצעות מחשבים שלא קשורים לאובר בשום צורה. על פי הפרסומים האחרונים, מבצעי הריגול האלה נמשכו עד ספטמבר האחרון.

4. פיצוץ מהעבר: מחרתיים (ה') צפויה אטארי להציע למכירה כמות ראשונית ומוגבלת של קונסולת משחק חדשה, Ataribox. מספר המכשירים שיוצעו למכירה, כמו גם המחיר שלהם, לא ידוע. אטארי רמזה על האטאריבוקס כבר ביוני, בכנס E3, ועדיין לא ברור מתי הוא ישווק לקהל הרחב או עם אילו משחקים תגיע הקונסולה. ואף על פי כן, הרבה אנשים שהיו ילדים בשנות השמונים כבר מתרגשים.  

תגיות