אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עובדי הייצור של טבע יספגו את הפגיעה הקשה ביותר צילום: חיים הורנשטיין

עובדי הייצור של טבע יספגו את הפגיעה הקשה ביותר

שוק העבודה אינו מסוגל לקלוט את אלפי המפוטרים, אך לעובדי המטה והניהול יהיה קל יותר למצוא עבודה חדשה במקצועות בתחום התמחותם

14.12.2017, 06:57 | הגר רבט

תוכנית הפיטורים העתידית של טבע לא פסחה כמעט על אף אגף של החברה והיא תכלול קיצוצים נרחבים מקרב עובדי הייצור והלוגיסטיקה, עובדי המטה והניהול וצוותי המחקר של החברה ותתפרס על פני כל האתרים של טבע בישראל, מקריית שמונה ועד אשדוד. כמה מחטיבות החברה צפויות להיסגר כליל ובמקרים אחרים פעילות הייצור תועבר להודו וסין.

יש להביא בחשבון שגם אתרים שלא נפגעו בסבב הפיטורים הנוכחי, כמו אתר הייצור הגדול בכפר סבא שמונה למעלה מ־1,500 עובדים, עשויים לחוות פגיעה בטווח הארוך הנובעת מסגירת פעילויות אחרות של החברה.

את מפוטרי טבע ניתן לחלק לשלוש קבוצות: עובדי מחקר ופיתוח (מו"פ), אנשי מטה וניהול ועובדי ייצור ולוגיסטיקה. אנשי המו"פ שיפוטרו בטבע מונים על פי הערכה כ־470 חוקרים ועובדים. רובם מאופיינים כבעלי תואר שלישי ומעלה שהגיעו לטבע היישר מהאקדמיה ולא עזבו את החברה מעולם. מכיוון שמדובר באוכלוסייה שמגיעה למסלול המקצועי רק אחרי גיל 30, יש בטבע אחוז גבוה יחסית של עובדים מבוגרים בתחום הזה. אולם בתחום המקצועי הזה הגיל אינו מהווה חסם למציאת עבודה חדשה וחוקרים לא יתקשו להתקבל למשרה גם בשנות ה־50 לחייהם.

הבעיה: השוק מסוגל לקלוט היום עשרות רבות של עובדים ברמת הכישורים הזו, אבל לא כמה מאות. עובדים רבים בתחום זה מועסקים באתר מו"פ אביק בבנתניה שבו יש 335 עובדים. אתר הייצור בכפר סבא מונה 1,545 עובדי ייצור וחוקרים.

מספר המפוטרים הצפוי מקרב אנשי המטה והניהול, ובכלל זה תחומי מזכירות, שיווק, ראיית חשבון, ניהול כוח אדם ועוד, עומד על כ־650. רובם מועסקים במטה המרכזי בפתח תקווה. להבדיל מאנשי המו"פ, כאן מדובר במקרים רבים בעובדים שנוח להם יותר לבצע מעברי קריירה והכישורים שלהם גם מאפשרים להם יותר גמישות במעבר בין תחומים. מרבית המפוטרים בתחום זה יגיעו מהמטה הגלובלי של טבע בפתח תקווה שכ־45% מתוך 1,478 העובדים בו צפויים להימנות על המפוטרים.

כ־2,200 עובדים יפוטרו ממפעלי הייצור של טבע, רובם עובדי ייצור ולוגיסטיקה, וחלקם הקטן - כמה מאות בודדות לפי ההערכות - עובדים בדרגות ניהוליות (מנהלי פס ייצור, מהנדסים וכדומה). עובדי הייצור יהוו כנראה אחוז גבוה מהמפוטרים, כשטבע צפויה לסגור מפעלים שלמים ולהעביר חלק ניכר מהפעילות שלה להודו או סין.

מדובר בעובדים שלא מורגלים לבצע מעברים תכופים בקריירה שלהם, ולרוב אין להם הכשרה שמייעדת אותם לתעשייה מסוימת. עובדים אלה ממוקמים במספר גדול של אתרים ברחבי הארץ, מאשדוד ועד קריית שמונה, ותלויים מאוד במצב התעשייה כמו גם במצב התעסוקה באזור מגוריהם.

פיצוי נדיב: בסבב הקודם בטבע כל מפוטר קיבל מענק

עדיין לא ברור מה יהיה גובה פיצויי הפיטורים שחברת טבע תעניק לאלפי העובדים שהיא מפטרת.

אם להסתמך על סבב הפיטורים הקודם של החברה, שהתקיים במרכזים ובמפעלים בכפר סבא ובנאות חובב, מלבד הפיצויים הקבועים בחוק טבע העניקה לכל עובד שפוטר מענק כספי גדול מאוד.

מדובר בסכום של כ־50 אלף שקלים לעובד שהועסק עד חמש שנים בחברה, ומענק של 100 אלף שקל לעובדים הוותיקים יותר, שהועסקו יותר מחמש שנים בחברה.

דרור רייך

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
מדינה עם כלכלה חזקה כמו גרמניה הייתה מתגברת,ישראל מדינה קטנה וחלשה כלכלית
לסיכום:גם אלו שנתנו להם סיכוי גבוה למצוא עבודה,מרביתם יתקשו למצוא עבודה במקצועם שראויה ומתגמלת כספית. *אז מי חושב שישראל לא הרוסה כלכלית וחברתית?? חמוצים וטסים,חמוצים וקונים,עכשיו לפי תאוריית ביבי בלוף ישראל זה המרכז העולמי לייצור חמוצים ובצדק.
לא פרייאר,אשדוד  |  14.12.17
5.
The Economic engineer builds dreams, and when he fails - the workers pay for his failures
ובנימה זו - טבע נהנתה מתדמית גלובאלית כאשר התחרתה מול הענקית Pfizer בטריטוריה האמריקנית, אולם כמה מקבלי החלטות עם קישורים ב-FDA ובחברות ריגול תעשייתי החליטו להפעיל את כישוריהם האינטרסנטיים והכריעו את הקרב הנ"ל לטובתם. טבע שיחקה במירוץ הקואופורטיבי לשגשוג בינלאומי, טבע לא כלכך אשמה - כל חברה עושה כן. האשם הוא המדינה - אשר אין בה רגולציה, כמעיין "שוק חופשי" המתיר לבעל ההון וצמרת היועצים שלו ללחוץ על דוושת הגז ויהי מה, ללא שום בקרה, וכל זאת תחת המסווה של "חברות פרטיות" או "בע"מ". טבע תתאושש, לחברה יש נכסים בכל העולם, שלל של פטנטים מוגנים ועתידיים, מידע עסקי רב - כבר ממזמן ידוע כי מלבד היות טבע חברת תרופות, היא גם בית השקעות פיננסי, והיא תתנהל כמו בית השקעות פיננסי. עצוב לי על העובדים אשר נאלצים להיות שבויים בחסדי אנשי עסקים, אנשים אשר מצד אחר מתיימרים להיות אנשי העולם החופשי נטול התמיכה - ובמקביל - בעת משבר הם הופכים להיות התלות הכי גדולה על המשק.
ינון  |  14.12.17
לכל התגובות