אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה תוכל להשתמש בהטבות המס כמנוף לחץ על טבע צילומים: אוראל כהן , בלומברג

המדינה תוכל להשתמש בהטבות המס כמנוף לחץ על טבע

ענקית התרופות שואפת להיכנס למסלול האסטרטגי בחוק לעידוד השקעות הון שבמסגרתו משולם מס נמוך במיוחד. המדינה תוכל להשתמש בכך כקלף

13.12.2017, 22:46 | עמרי מילמן

הפיטורים ההמוניים בטבע עשויים להשפיע על שאלה שמרחפת מעל החברה כבר כמה שנים: שיעור המס שהמדינה תטיל עליה בעתיד. בין שנת 2004 לשנת 2014 נהנתה החברה מהטבות מס אסטרונומיות שהצטברו ל־20.6 מיליארד שקל, בזכות מס בשיעור 0% בלבד. אבל מאז נמצאת החברה במגעים עם רשות המסים באשר להטבות המס החדשות. אף שלפי החוק היבש אין קשר בין הפיטורים להטבות, ברור שתהיה להם השפעה במישור הציבורי על ההחלטה, ושהם יעמדו לנגד עיניו של מנהל רשות המסים משה אשר.

אחת הסיבות שמעכבות את ההכרעה במחלוקת הזאת היא תביעתה של טבע להתחשב בהפסדי עבר של המפעלים שלה בקביעת המס שתצטרך לשלם בעתיד. מאחר שהחברה כלל לא שילמה מס עד 2014, לא היה לה ממה לקזז את ההפסדים, וכעת היא מבקשת פיצוי. ברשות המסים דחו עד כה קיזוז כזה, וטענו שיהיה בכך ניצול כפול של הטבות המס. טבע בעצם מבקשת להימנע מתשלום מס לעוד כמה שנים.

עד כה, רשות המסים טרם הוציאה שומה הקובעת כמה מס אמורה טבע לשלם על השנים הרלבנטיות.ההערכה היא כי אם תוציא שומה כזו מבלי להגיע להסכמות עם החברה ‑ טבע תפנה לבית המשפט, צעד שיעכב את תשלום המס.

מנהל רשות המסים משה אשר. עשוי להתנות הטבות מס בהרחבת הפעילות בישראל, צילום: עומר מסינגר מנהל רשות המסים משה אשר. עשוי להתנות הטבות מס בהרחבת הפעילות בישראל | צילום: עומר מסינגר מנהל רשות המסים משה אשר. עשוי להתנות הטבות מס בהרחבת הפעילות בישראל, צילום: עומר מסינגר

המחאה החריפה מצד פוליטיקאים על הטבות המס שקיבלה טבע מעוררת מחדש את הביקורת על מבנה החוק לעידוד השקעות הון. מנכ"לית האוצר לשעבר יעל אנדורן המליצה, במסגרת ועדה שהקים שר האוצר דאז יאיר לפיד, כי חברות שנהנות מהטבות מפליגות יידרשו לעמוד בשורה של דרישות, כמו תוספת פס ייצור, פעילות בפריפריה, תשלום שכר גובה וכדומה. שר האוצר הנוכחי משה כחלון בחר שלא לקדם את ההצעה. כחלון הצטרף למשרד ראש הממשלה, אגף התקציבים ורשות המסים, שגרסו שהמס הקיים הוא המס המרבי שאפשר לגבות מהחברה לפני שתעביר את עסקיה למדינה אחרת, ולכן אין מקום להתערב בשיקולים העסקיים שלה.

החברות שנהנות מהטבות מנסות, מצדן, להצדיק את הטבות המס באמצעות ההשלכות של פעילותן ‑ תמיכה בספקים, משכורות גבוהות מהממוצע. אלה בדיוק ההשלכות שאת הצד השלילי שלהן נוכל לראות כשתתבהר התמונה המלאה באשר לפיטורים בטבע.

מהם מסלולי המס שיכולים להיות רלבנטיים לטבע? הטבות המס הבסיסיות יקנו לה שיעור מס של 16% על מפעלים במרכז ו־7.5% על מפעלים בפריפריה. באשר להכנסות מקניין רוחני, בעקבות תיקון בחוק שאושר לאחרונה, היא תוכל לשלם עליו מס של 6%. אף על פי כן, לאור היקף הפעילות של טבע היא תוכל לבקש ליהנות, כ"חברה בעלת חשיבות אסטרטגית לישראל", משיעורי מס נמוכים יותר של 8% במרכז ו־5% בפריפריה. בתמורה להטבות האלה יוכלו מנכ"ל האוצר, מנהל רשות המסים ומנכ"ל משרד הכלכלה לדרוש מטבע להרחיב את הפעילות שלה.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
מסים ואילוצים
ניהולה של טבע בעבר אינו רלוונטי היום. כמו שהיטקויין עולה, בלי שום בסיס אמיתי, כך גם מניתה של טבע נפלה ותיפול, בלי בסיס אמיתי. רק שבמקרה של טבע, מדובר בכלכלתה של מדינה קטנה. מדובר בעובדים (עכשיו 3000, עוד מעט 6,500) ועוד עשרות אלפים מוכי שרשרת. כל זה ללא סיבה אמיתית. Fake News. טוב, אז הביאו מנהלים שיודעו לשקם חברה באירופה. Big Deal. החיסול מתחיל. אך יש פתרון פשוט, הגיוני וחיוני.
אביאל שץ  |  14.12.17
6.
לחברה יהיו הפסדים עצומים היא לא תשלם מס שנים
אין שום ספק שלא צריך לתת לחברה להזדכות על הפסדים בשנים בהן היה לה פטור ממס, הכלל צריך להיות ברור. אבל מדובר כאן על השנים עד 2014, ב 2017 טבע תציג הפסדים גדולים מאוד אני מניח והפבדים אלו היא תוכל לקזז עם הרווחים שלה [כשיהיו, אם יהיו] הרבה שנים, כך שלא נראה לי שהיא תשלם מס, הויכוח על האחוזים ישפיע על כמה שנים טבע לא תשלם מס ולא בטוח שבמצב הנוכחי היא תלחם על כך ובטח לא תוכל להתחייב על השקעות כאשר היא מנסה לצמצם בכול הכוח
רמי  |  14.12.17
4.
הקשר הישיר לשער הדולר
בוקר טוב לכחלון ופלוג. מעניין אם עוברת אצלם איזושהי מחשבה בראש שאם שער הדולר היה בין 3.8 ל 4, מספר מפוטרי טבע היה הרבה יותר קטן. הרי גם אם המשכורת ממוצעת בטבע לא בשמיים, אם לוקחים בחשבון את עלות המעסיק, הפנסיה, קרן השתלמות, ליסינג, ועוד כל מיני המצאות ישראליות, מוסיפים לזה ועד כוחני והסתדרות שלא נותנת לפטר, פתאום מגלים שהעובד הישראלי יקר מאוד, אולי אפילו יותר יקר מעמיתו האמריקאי. הקטע של הציונות כבר לא רלוונטי וזה כל הסיפור. כשאין לך יתרון משמעותי ואתה עובד פשוט, אתה הופך להיות סתם אחד מיני רבים ואם אתה יותר יקר אתה הופך להיות מועמד לפיטורים. אם שער הדולר לא יעלה אותו דבר יקרה גם בהייטק. החברות גלובליות יודעות לעשות חשבון, מה שכחלון ופלוג כנראה לא.
דוד  |  13.12.17
לכל התגובות