אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צרפת אוסרת להכניס סמארטפונים לבתי הספר; האם גם לנו כדאי? צילום: שאטרסטוק

פרשנות

צרפת אוסרת להכניס סמארטפונים לבתי הספר; האם גם לנו כדאי?

משרד החינוך הצרפתי קבע שתלמידים לא יוכלו להכניס טלפונים חכמים למוסדות חינוך. המטרה היא להבטיח שיחוו את ילדותם מבלי להיות תקועים בתוך המסכים - אך בפועל, מדובר במניעת חירות בסיסית ובניתוק מהמציאות המודרנית

15.12.2017, 08:06 | רפאל קאהאן

ממשלת צרפת יצאה למאבק בסמארטפוני התלמידים בבתי הספר שבמדינה. לישראלים, זה נראה תמוה: כאילו, מה חושבים לעצמם הצרפתים האלה, מנסים להחזיר את האנושות למאה ה-19?

קראו עוד בכלכליסט

אתוודה, שלבני נתתי סמארטפון כבר בכיתה ב'. הוא קיבל מכשיר מוגבל עם גישה לווטסאפ וליישומים בסיסיים כגון הודעות SMS ושיחות. החבילה היתה מוגבלת והדרך היחידה שהייתה לו לקבל גישה לאינטנרט הייתה דרך WiFi. בכיתה ג' הוא כבר שודרג לסמארטפון מלא עם אינטרנט סלולרי. הוא ממש התחנן ואנחנו נשברנו בסוף.

ילדים וסמארטפונים. האם צריך להפריד ביניהם?, צילום: שאטרסטוק ילדים וסמארטפונים. האם צריך להפריד ביניהם? | צילום: שאטרסטוק ילדים וסמארטפונים. האם צריך להפריד ביניהם?, צילום: שאטרסטוק

האם יש הבדל מהותי בין המכשיר היותר מוגבל שהיה לו לסמארטפון החדש שלו? בהחלט לא. על פי רוב הגורמים המקצועיים איתם שוחחנו, רוב הילדים בישראל מקבלים מכשיר סלולרי החל מכיתה א', ב' או ג'. למעשה, מהרגע שהילד מתחיל להעביר זמן ממושך בנפרד מההורים, כמו ללכת לביה''ס או לחברים מבלי שנביא או נאסוף אותו - הסמארטפון הוא כדור ההרגעה העיקרי שלנו.

רקע שר החינוך הצרפתי אוסר על הכנסת סמארטפונים לבתי ספר השר החליט לאסור כליל את השימוש בטלפונים בשטח בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים: "הילדים פשוט עם הטלפונים שלהם מול הפנים כל הזמן", אמר שירות כלכליסט , 10 תגובותלכתבה המלאה

בנוסף, לא רצינו לנתק אותו מהחוויה החברתית - שמתקיימת, נרצה או לא, בקבוצת הווטסאפ הכיתתית. אפשר להתרעם על הפער הדיגיטלי ועל כך שהילדים בעצם לא מקבלים ברירה אחרת, אבל זה המצב. לראייתי, מגיע לילד להשתמש בטלפון החכם, כפי שמשתמשים בו כל שאר האנשים סביבו.

מבחינה מסוימת, הסמארטפון הוא מתנה מורעלת; מצד אחד הוא מחבר את הילד לעולם הגדול אך מצד שני - גם מנתק אותו מהוויית הילדות כפי שאנחנו, הורים שגדלו בעולם אופליין, תופסים אותה. ואולם, צריך להבין שסמארטפון עבור ילד כיום הוא המקבילה של הווקמן עבור הילדים של סוף שנות ה-70 וה-80. מי לא זוכר את הטענה העיקרית דאז של המבוגרים כלפיו או כלפי המחשב שהם יהפכו אותנו למנותקים.

 אז הם לא. ווקמן איפשר לנו להתחבר למוזיקה שאהבנו והמחשב הפך למכונת משחקים, יצירה ועבור כמה מוכשרים גם לבסיס מקצועי לעתיד. לאסור על הסמארטפון הוא רעיון לא טוב במיוחד. קשה לאכוף איסור שכזה, האם המורים העמוסים לעייפה יתחילו לחטט בכיסים או התיקים של התלמידים? ומה על השעונים החכמים? האם גם הם ייאסרו? 

בשורה התחתונה, אני סבור שהגישה הצרפתית קיצונית מדי. הממשלה שם תיאלץ להתמודד עם העובדה שמניעת שימוש בסמארטפון היא בגדר שלילת חירות. האם זה לא שולח מסר הפוך ממה שהיינו רוצים להטמיע בדור העתיד? בנוסף צריך להבין שהבעיה אינה בסמארטפון, כי אם במערכת שלא יודעת להתאים את עצמה למציאות.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
השפעה חברתית
מעבר לכך מחקרים מראים כי השימוש בסלולרי משנה את ההתנהגות של המשתמשים ואת פעולת מוחם, על עובדן אמפתיה ותחושות קשות של בדידות וניכור. לכן החלטה כמו של ממשלת צרפת היא נכונה ובמקום. יש בשלב ראשון לאסור שימוש בסלולרי בבתי הספר ובשלב הבא לאסור את השימוש באפליקציות שמחיבות שימוש במכשיר (למשל כמו וואטאפ שרוב השימוש בו נעשה בסלולרי והשימוש דרך מחשב קשה, לא יעיל ומסורבל).
עמיר - ללא קרינה  |  15.12.17
3.
ridicules
This is the most ridicules article I have ever read, you are irresponsible parent, your child doesn’t need the rapid content, lack of movement and passiveness this device imposes, not to mention radiation, they need to explore, learn, listen and jump. Even adults have difficult time limiting the time they spend in front of screens, so a first grader? In Israel, the parents fail to perform on the most important parenting task. Provide boundaries. Each child is controlling their own life with no supervision and absurd freedom that can’t be appropriately handled when you are so young. So sad
shelly  |  15.12.17
2.
אתה כנראה לא מודע לנזקים הבריאותיים וחברתיים של הסמרטפון.
סמרטפונים משדרים רוב הזמן. התקנים על פיהם הם נבדקו מבוססים על הנחת היסוד כי ההשפעה היחידה של קרינת רדיו היא חימום, זאת למרות שמחקרים כבר מראים השפעות ביולוגיות ברמות קרינה נמוכות פי אלף ויותר מהרמות הגורמות חימום. כמובן שאפשר להאמין לחברות הסלולרי ולמסייעים להם כי אין השפעה בריאותית לסלולרי ועוד לא הוכח שהוא מסרטן, אבל המחקרים העדכניים והמציעות מראים אחרת. בשנת ב2011 הוכרזה קרינה רדיו כמסרטן אפשרי בבני אדם(רמה שלישית). היום יש כבר הדורשים להגדירה מסרטן ודאי (רמה ראשונה) או לפחות כנראה מסרטן בבני אדם (רמה שנייה). זאת על סמך מחקרים שמראים נזקים ביולוגים ברמות נמוכות. הקרינה הסלולרית, הWIFI והבלוטות' הן כולם סוגים של קרינת רדיו.
עמיר - ללא קרינה בשבילך  |  15.12.17