אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העוזרים המשפטיים מאיימים: לא נפתח את 2018 ללא הסכם קיבוצי צילום: תומי הרפז

העוזרים המשפטיים מאיימים: לא נפתח את 2018 ללא הסכם קיבוצי

העוזרים טוענים כי המו"מ על תנאי העסקתם נקלע למבוי סתום. זאת חצי שנה אחרי שהעליון הורה קבע כי המגבלה בזמן על תפקיד העוזרים המשפטיים תוסר. המחלוקת: דרישת האוצר להפחית בשכרם

18.12.2017, 16:18 | זוהר שחר לוי

העוזרים המשפטיים ממשיכים במאבקם: בפנייה למדינה הם טוענים כי המו"מ על תנאי העסקתם נקלע למבוי סתום וכי אם לא תהיה פריצת דרך – ישבתו ולא יפתחו את שנת 2018. "לא נסכים יותר להתעמרות בנו", מבהירים העוזרים המשפטיים.

הכרזתם של העוזרים המשפטיים מגיעה כחצי שנה לאחר שבית המשפט העליון הורה לצדדים להתכנס למשא ומתן וקבע כי המגבלה בזמן על תפקיד העוזרים המשפטיים תוסר. לשיטת העובדים, בתום מו"מ של חצי שנה, מוקד המחלוקת מתמקד בדרישת האוצר להפחית בשכרם למרות שהעוזרים הסכימו עקרונית לוותר על קביעות.

קראו עוד בכלכליסט

ביום חמישי האחרון התקיימה פגישת מו"מ בין הצדדים שבמהלכה הודיעו העוזרים המשפטיים על כוונתם לפתוח בשביתה אם לא תהיה פריצת דרך. העוזרים המשפטיים טוענים כי עד כה הבליגו על צעדים "חד צדדים" בהם נקטה המדינה, כדי לקדם את המשא ומתן, אך זו ממשיכה להאריך את חוזים לפרקי זמן קצרים ומקבלת למערכת עובדים חדשים החתומים על חוזים בעלי שכר נמוך, דבר המוביל לחוסר ודאות ולעזיבה גוברת והולכת של עוזרים משפטיים.

יו"ר ועד העוזרים המשפטיים שרית טוביס. "האוצר מתנהג כמו הקוזאק הנגזל", צילום: עמית שעל יו"ר ועד העוזרים המשפטיים שרית טוביס. "האוצר מתנהג כמו הקוזאק הנגזל" | צילום: עמית שעל יו"ר ועד העוזרים המשפטיים שרית טוביס. "האוצר מתנהג כמו הקוזאק הנגזל", צילום: עמית שעל

לשיטת העובדים, במהלך תקופת המשא ומתן, הוועד של העוזרים המשפטיים וההסתדרות הבליגו על צעדים חד צדדיים שנקטה בהם המדינה, במטרה לקדם את המשא ומתן, אך המדינה ממשיכה להאריך את החוזים לפרק זמן קצר בלבד, ותוך המשך קבלתם למערכת של עובדים חדשים, החתומים על חוזים בעלי שכר נמוך.

"משרד האוצר, בהובלת הממונה על השכר באוצר, מתנהג כמו הקוזאק הנגזל", אמרה יו"ר ועד העוזרים המשפטיים שרית טוביס. "במשך שנים הוא העסיק בניגוד לחוק את העוזרים המשפטים, וכעת, לאחר שבית המשפט פסק כי לא העסיק אותם כראוי, הוא דורש להפחית בשכרם. אנו רואים בפעולות אלו של האוצר ניסיון לא הגון, בלשון המעטה, להכחיד את הדור הקיים של העוזרים המשפטיים ולהביא במקומו דור חדש שעבורו ינוסחו חוזים אישיים אותם יעצב האוצר כרצונו, ובשכר נמוך. אנו מצפים מהנהלת בתי המשפט לפעול לצד העוזרים המשפטיים, אל מול משרד האוצר. אנו עובדי המערכת והנהלת בתי המשפט צריכה להתייחס אלינו ככאלו ולעמוד לצידנו במאבק הצודק של מי שמהווים את יד ימינם של שופטי ישראל".

טוביס הוסיפה: "לא נסכים יותר להתעמרות בנו. במצב העניינים הנוכחי, לא נפתח את שנת 2018 כשאנחנו עובדים. במידה ולא תושג פריצה משמעותית במו"מ – נפתח בשביתה ללא הגבלת זמן".

בבתי המשפט מעסקים 650 עוזרים משפטיים המסייעים לשופטים בניסוח החלטות ופסקי דין, בניהול תיקים ובחוות דעת מקצועיות. העוזרים מועסקים בחוזים אישיים המתחדשים מדי שנה ומוגבלים למשך תקופה של 4-6 שנים. מאבקם של העוזרים המשפטיים נמשך כבר תקופה ארוכה במהלכו רשמו כבר מספר שביתות ודיונים בבתי הדין לעבודה ואף בעליון. בבסיס המאבק תנאי העסקתם – חוזי ההעסקה ושכר.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
עסק מסובך
שופט מתחיל מקבל 25 אלף שקל ושלל הטבות. עוזר משפטי בערך 10,000. 20-30 עוזרים משפטיים בבית המשפט העליון, הם בד"כ מתמחים לשעבר שמקווים לצבור ניסיון וקשרים שיעזרו להם להתמנות לכס השיפוט, עבור כל ה600 האחרים מדובר במקצוע לחיים. לכאורה אין הצדקה לדרוש שההעסקת העוזרים השמפטיים תהיה קצובה מראש ותוגבל ל4-8 שנים. אני אישית חושב שזה מסובך מכיוון שגם "חוזה אישי" בשירות המדינה, הוא למעשה קביעות דה פקטו, על כל הרעות החולות. מאידך, לרוב מדובר באוכלוסיה מוכשרת שעובדת קשה לצד השופטים בניסוח חוות דעת משפטיות ופסקי דין של ממש (ולא הקשקוש שכתוב בכתבה), ויש לשלם להם שכר ראוי. אני הייתי מציע העלה משמעותית בשכר לצד בחינות תפקוד וביצועים שעל סמך תוצאותיהן יהיה מהנל בתי המפט רשאי לפטר עוזרים חלשים, ללא התנגדות ההסתדרות
גל  |  19.12.17
3.
יש 50,000 עורכי דין בלשכה, למה הם לא מתאגדים בהסכם קיבוצי ?
עורכי דין אמורים להיות הסקטור המועסק הכי חזק בארץ, יש להם גוף באמצעותו הם יכולים להתאגד כעובדים. אלא מה, בפועל כשכירים הם מרוויחים שכר של מזכירה ומקופחים בתנאי עבודה.. פעם עורכי דין היו נחשבים כעובדים חזקים, משרד קטנים של עו"ד אחד עשו הון היום התחרות הרגה את השוק וזה כבר לא כדאי להיות עו|ד גם לשבור את הראש ולריב כל היום עם אנשים וגם לקבל שכר נמוך מה הטעם בחיים כאלה ?
מירון  |  19.12.17
לכל התגובות