אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רפורמת הפיקוח על המזון בבתי הספר נתקעה בגלל הישיבות צילום: שאטרסטוק

רפורמת הפיקוח על המזון בבתי הספר נתקעה בגלל הישיבות

בדיון שנערך היום בוועדת החינוך של הכנסת התברר כי הישיבות אינן יכולות לשאת בעלויות של מזון איכותי ובריא והן מבקשות להחריג אותן מהחוק הקובע כי תיאסר מכירה או הגשת מזון מטוגן, עשיר בשומן ומשקאות ממותקים

19.12.2017, 12:28 | ספי קרופסקי
ועדת החינוך של הכנסת קיימה היום (ג') דיון נוסף על תקנות הפיקוח על איכות המזון בבתי הספר, אך הן עדיין לא אושרו ולא ברור מתי ואם זה יקרה. התקנות פורסמו בהתאם לחוק שאושר במליאת הכנסת ב-2014, אך הלכה למעשה הן דורשות אישור מצד הוועדה. הסיבה הנוכחית לעיכוב היא השגות שהגיש ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה כשביקש להחריג את הישיבות שכן לדבריו הן אינן יכולות לשאת בעלויות של מזון איכותי ובריא יותר.

קראו עוד בכלכליסט

בדיון שנערך היום, לציון יום הסוכרת הבינ"ל, לא היתה אמורה להיות הצבעה על התקנות אך הן ניצבו במרכז סדר היום. יו"ר הוועדה ח"כ יעקב מרגי (ש"ס) קרא במהלכו לשר החינוך לפתור את "הסוגיה המבישה" או לחלופין להניח על שולחן הוועדה תקנות חדשות המחריגות את הישיבות הקטנות.

"ח"כ יעקב אשר ממפלגתו של גפני יכול לדאוג לשיפוי העלויות באופן שלא יושתו על ההורים, אבל הכי קל לו לתקוע רביזיה המעכבת את הפיקוח על מכירת מזון בריא בכל מערכת החינוך", אמר היו"ר מרגי בדיון, "אם ח"כ גפני ירצה הוא יכול להצעיד בטור את כל צמרת משרד החינוך והאוצר, אבל האטימות תוקעת את אישור התקנות בוועדה. אני קורא להעביר את התקנות גם במחיר החרגה של הישיבות הקטנות כפי שדורש ח"כ אשר. שחברי הכנסת שעשו את המהלך, יתנו הסברים לכך שהם מזניחים את האוכלוסייה שלהם".

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

עירית ליבנה, המפקחת על תחום הבריאות במשרד החינוך, אמרה בדיון כי במשרד מחויבים לתקנות הללו, אך עם זאת המשרד נוקט בפעולות נוספות כדי להשפיע על התלמידים לצרוך מזון בריא.

בחוזר מנכ"ל משרד החינוך שפורסם בשנה שעברה הובהר כי בשטחי מוסדות חינוכיים תיאסר מכירה או הגשה של מאכלים ומשקאות ממותקים ומאכלים מטוגנים ועשירים בשומן. מאכלים ממותקים שהכנסתם תיאסר הם בין היתר עוגות, עוגיות, רוגלך, קרואסונים, ופלים, סוכריות. בגזרת המאכלים המטוגנים והעשירים בשומן צוינו צ'יפס, חטיפים מלוחים, בורקס, ג'חנון ומלאווח. בנוסף, תיאסר מכירה או הגשה של מזון מעובד המכיל פוספטים וניטרטים כמו נקניקיות וקבב וכן של מנות אישיות להכנה מהירה.

אלא שיש קושי לאכוף את הסעיפים שפורסמו בחוזר מנכ"ל, והאפשרות להפעיל כלי אכיפה אפקטיביים היא רק בעזרת החוק והתקנות.

לפי נתונים עדכניים של משרד הבריאות, כ־18% מילדי כיתה ז' מתמודדים עם עודף משקל ו־13% מתמודדים עם השמנת יתר. בקרב תלמידי כיתה א' ל־12% יש עודף משקל ו־9% נוספים מתמודדים עם השמנת יתר. במשרד מעריכים כי עלויות הטיפול הרפואי כתוצאה מהשמנה בקרב כל קבוצות הגיל מגיעות לכ־6 מיליארד שקל בשנה, כ־10% מההוצאה הלאומית השנתית לבריאות. מתוך הסכום הזה כ־2 מיליארד שקל הולכים ישירות לטיפול בהשמנה.

תגיות